Meidän pihan omenapuut eivät ole tuottaneet yhtä ainutta omenaa. Kateellisena olen katsellut naapureiden omenapuita, joiden oksat taipuvat omppujen painosta. Onneksi minulla on ihana työkaveri, jonka omppupuu tuottaa satoa yli oman tarpeen. Näin meidänkin perhe pääsee maistelemaan tämän vuoden satoa ja tekemään ihania omppuherkkuja.
Tämän vuoden ekaan omenapiirakkaan päätin panostaa oikein kunnolla. Normaalisti jätän murupinnat pois laiskuuttani. Nyt ajattelin sen olevan omiaan täyteläisen smetanalla ryyditetyn täytteen kaverina. Ja kyllä, kuten arvata saattaa tämä piirakka oli ihanaa. Smetana toimi loistavasti täytteessä.
Tänään kipaisin metsään puolukoita poimimaan. Tulipa leivottua niistä aika ihania herkkuja, joista lisää ensi postauksessa.
-Doro-
Omenapiirakka kanelimurupinnalla (24 cm):
pohja:
(Pohjataikinasta riittää kahteen piirakkaan. Käytä taikinasta
puolet ja laita toinen puolikas esim. pakastimeen odottamaan seuraavaa
piirakkaa. Voit tehdä pohjan myös puolittamalla ainesmäärät, jolloin saat juuri
yhteen piirakkaan taikinaa. Itse teen aina kaksi pohjaa, koska yhden munan
puolittaminen on vaivaloista.)
7 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
200g voita
1 muna
1 tl valkoviinietikkaa
täyte:
2 rkl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
¼ tl muskottipähkinää jauheena
1 tl vaniljajauhetta
1 muna
2 ½ dl smetanaa
n. 700g omenalohkoja
kanelimurupinta:
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
50g voita
pohja:
Mittaa sokeri ja jauhot kulhoon ja sekoita ne keskenään.
Lisää voi ja nypi se jauho-sokeriseoksen joukkoon. Lisää muna ja
valkoviinietikka ja sekoita nopeasti taikinaksi. Mikäli taikina on liian löysää
(jää käsiin kiinni), lisää jauhoja vähän kerrallaan. Muotoile taikinasta kaksi
yhtä suurta palloa ja kääri ne kumpainenkin tuorekelmuun. Pistä toinen taikinapallo
jääkaappiin lepäämään väh. 30 minuutiksi ja toinen pakastimeen seuraavaa
käyttökertaa odottamaan.
Ota jääkaappiin laittamasi taikinapallo ja kaulitse se
jauhotetun leivinpaperin päällä hieman voideltua piirakkavuokaa tai leivinpaperilla
vuorattua irtopohjavuokaa isommaksi ympyräksi. Nosta taikinalevy varoen vuokaan
ja painele sormilla reunoja vasten. Korjaa mahdolliset repeymät. Pistele
pohjaan haarukalla reikiä muutamia kertoja.
Leikkaa leivinpaperista piirakkapohjaa hieman reilumpi
palanen ja aseta se taikinan päälle. Kaada leivinpaperille painoksi esim.
kuivia herneitä tai vastaavia ja esipaista tämän jälkeen pohjaa 200 asteessa 10
minuuttia.
täyte:
Pese omenat ja kuori ne, mikäli et halua kuoria valmiiseen
piirakkaan. Itse olen liian laiska kuorimaan omppuja. Poista omenista
siemenkodat ja kuutioi ne peukalonpään kokoisiksi palasiksi. Sekoita täytteen
ainekset omenakuutioita lukuun ottamatta kulhossa. Lisää omenakuutiot ja kaada
koko komeus esipaistetun pohjan päälle. Levitä täyte tasaisesti pohjalle.
Paista piirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia. Laske tämän
jälkeen lämpötila 175 asteeseen ja paista piirakkaa vielä 30 minuuttia.
murupinta:
Sekoita murupinnan sokeri, jauhot ja kaneli keskenään. Nypi
joukkoon voi. Seoksesta tulee murumainen. Nosta kuuma piirakka uunista ja
levitä muruseos tasaisesti kuuman piirakan päälle. Nosta uunin lämpötila
jälleen 200 asteeseen ja paista piirakkaa vielä 15 minuuttia niin, että
murupinta kypsyy ja saa kauniin värin.
Tarjoile piirakka esim. vaniljajäätelön tai –kastikkeen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti