7.1.16

Kinuski-puolukkamoussekakku!


Pienen hiljaiselon, lomailun jälkeen olen jälleen palannut töihin ja samalla se taitaa tarkoittaa myös bloggaamista. Mitä se arki olisikaan ilman superkiireistä aikataulua. Asiaa ei helpota lainkaan päivän lyhyys. Kuvaamaan on aina hirveä kiire. No onneksi siihen asiaan on tuloillaan helpotus. Meikäläinen osti serkun miehen studioilta vanhan studiovalon softboxeineen. Parin viikon kuluttua menen harjoittelemaan käyttöä ja sitten toivottavasti kuvaaminen helpottaa.

Noniin ja nyt itse asiaan. Appiukkoni täytti jouluaattona 70 -vuotta. Appivanhempani olivat reissussa, joten onnittelemaan pääsimme vasta nyt uuden vuoden puolella. Appiukko tykkää puolukasta, joten kakun täytyi tulla ehdottomasti sitä. Klassinen aisapari puolukan kanssa on kinuski, joten päätös kakun toisesta moussesta oli helppo. Pohja on tehty herkullisista Bastogne-kekseistä.

Kinuskimousseen käytin valmista karamellisoitua maitotiivistettä. Tiivistehän on tunnetusti tosi makeaa, mutta kirpsakan puolukan kanssa se toimii erinomaisesti.

Pakko myöntää, mutta tämä kakku oli aivan huippu ja kaiken lisäksi vielä suhteellisen helppotekoinen.

Ihanaa alkanutta vuotta ja palataan asiaan kunhan tämä arki taas lähtee tästä rullaamaan.
-Doro-





Puolukka-kinuskimoussekakku (n. 23 cm)

pohja:

150g bastogne-keksejä (LU)
50g voita

kinuskimousse:

1 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa
2 ½ dl vispikermaa
3 liivatetta

puolukkamousse:

n. 400g puolukoita (paseerataan ja tarvitaan 2 dl marjamelbaa)
n. 1,2 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

koristelu:

esim. vaahdotettua kermaa, pieniä marenkeja, puolukoita ja Bastogne-keksimurua


pohja:
Leikkaa irtopohjavuoan (esim. 24 cm) pohjalle leivinpaperista sopivan kokoinen pala. Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa vuorata vuoan reunat kakkukalvolla ja pyyhkäistä ne kevyesti rypsiöljyllä (itse käytin piirtoheitinkalvoa). Mikäli omistat kakkurenkaan, aseta se 23 cm:n. Nosta rengas haluamallesi tarjoiluastialle ja vuoraa se kakkukalvoilla.

Murskaa pohjan keksit pieneksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimisessa. Murskaaminen onnistuu myös perunanuijalla hakaten. Sulata voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele pohjamuruseos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle tai kakkurenkaan sisään. Laita kovettumaan jääkaappiin.

kinuskimousse:
Jäähdytä karamellisoitu kondensoitu maito jääkaapissa kylmäksi. Vatkaa se kylmänä kuohkeammaksi vaahdoksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Vaahdota sillä välin kerma kevyeksi vaahdoksi.

Mittaa kattilaan muutama rkl vettä ja lämmitä se kiehuvaksi. Lisää puristetut liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaahdotetun karamellisoidun maitotiivisteen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää noin neljännes kermasta kinuskiin ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen kinuski lopun kerman joukkoon ja nostele varoen sekaisin. Kaada mousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

puolukkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) puolukat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Itselläni melbaa muodostui enemmän, joten laitoin loput melbat jemmaan ja käytin ne kakun pinnan koristelussa. Mausta mousseen käytettävä melba tomusokerilla ja sekoita tasaiseksi. Tarkista makeus ja lisää halutessasi sokeria Tomusokeriklimppejä ei saa jäädä melbaan.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Varmista, että melba on jäähtynyt. Lisää kermasta noin neljännes melban joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen melba lopun kerman joukkoon ja nostele seos tasaiseksi mousseksi. Kaada mousse hyytyneen kinuskimoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

koristelu:
Levitin kakun pintaan ylijääneen puolukkamelban sellaisenaan ilman makeutusta. Lisäksi käytin koristeluuun puolukoita, bastogne-keksimurua, pieniä marenkeja ja kermaa.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi7.1.16

    Se meni makeisiin suihin !

    Kiittäen
    Appiukko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneks jäi teille hieman seuraavaksikin päiväksi.

      Poista
  2. Nam! Ihanan näköinen ja makuyhdistelmä mieleinen.

    VastaaPoista
  3. Nam, näyttää ihanalta! <3
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tämä oli kyllä herkullista.

      Poista