Sivut

30.1.16

Tämä leipuri piipahti etelässä...



Kovasti lupailin kiristäväni postaustahtia Uuden vuoden jälkeen. Suunnitelmani menivät kuitenkin hieman mönkään lomareissuni vuoksi. Leipomaan en ole vieläkään reissun jäljiltä ehtinyt. Tänään juhlin kaverini synttäreitä ja huominen menee Porvoossa seikkaillessa ja ravintola Sinnen brunssia maistellessa.


Muutama kuva viikon etelän reissultani minulla kuitenkin on blakkarissa. Pääsette nauttimaan niistä tämän harmauden keskellä ja leipomusten vielä odottaessa tuloaan.


Reissuni suuntautui suomalaisten suosikkikohteeseen Kanarialle. Vanhempani viettävät siellä talvea, joten majoitus ja lapsenhoito kuuluivat lomapakettiin. Ajattelin kuvaavani paljon paikallisia herkkuja. Toisin kuitenkin kävi. Leivonnaiset olivat aika tylsiä ja lisäksi mauttomia. Kyllä me täällä suomessa ollaan paljon parempia leipureita. Voimme suosiolla jättää tapakset ym. espanjalaisille. Keskitytään me maukkaisiin leivonnaisiimme.


Toistaiseksi pää lyö tyhjää sen suhteen, mitä leipoisin seuraavaksi. Onko ehdotuksia? Ehkäpä jotakin ystävänpäivään liittyvää...


-Doro-
 



28.1.16

Studiovalot, talven kuvauksen pelastajat???


Vihjasinkin jo viime postauksessa, että reilun viikon takainen sunnuntai meni studiovalojen käyttöä harjoitellessa. Ikinähän en olisi kyseisiä systeemejä saanut itse aikaiseksi hankittua, mutta superavulias serkkuni mies hoiti koko helahoidon minulle ja vieläpä oikein sopuhintaan.

Koko talven olen tuskaillut kuvaamista. Lyhyt valoisa aika on pistänyt aikataulut aika tiukoiksi ja välillä on tuntunut, että ennen niin kiva kuvausharrastus on muuttunut nopeaksi pakkopullaiseksi suorittamiseksi. Ja mikä hirveintä, aina en ole edes ollut tyytyväinen kaikkiin tänne laittamiini tuotoksiin. Nyt tuli asiaan muutos, kun nainen sai kauan kaipaamansa studiovalot.

Hieman ehdin serkkuni miehen Hanneksen kanssa treenata valojen käyttöä. Softboxia siirtelimme ja testailimme ja ihmettelimme millaisia kuvia oikein saimme aikaan. Postauksen päärynä- ja viinirypälekuva on otettu studiovaloa apuna käyttäen. Tärkeintä minulle on, että kuvaan saisi samaa fiilistä kuin mitä luonnonvalolla kuvatuissa kuvissa on. Mielestäni aika kivasti onnistuin.

Serkkuni ja hänen miehensä ovat muuten aloittaneet bloggarielämän. Kannattaa käydä kurkkaamassa uutta ruokablogia hannijaaleksanteri. Reseptit ovat ihania ja kaiken lisäksi vielä gluteiinittomia.

Tässä meinaa olla vaikeuksia sopeutua sateeseen auringossa vietetyn viikon jälkeen. Täytynee kenties ruveta pahimpaan ärsytykseen leipomaan:)

-Doro-

Musta tausta on DIY: musta kameralaukku ja kangaskassi.

19.1.16

Melkein kuin churrot!


Kenellä on vielä käyttämätöntä torttutaikinaa pakastimessa? Minulla! En sitten jaksanutkaan leipoa tähtitorttuja jouluksi ja hyvä niin. Herkkuja oli muutenkin yllin kyllin.

Mutta jotakin pakastimen torttutaikinalevyistä oli keksittävä. Melkein kuin churrot syntyivät todella helposti ja ne olivat mielettömän hyviä. Oikeat churrot ovat uppopaistettuja ja rasvana taikinassa on käytetty öljyä. Eli taikinahan näissä on ihan väärä, samoin kypsennysmenetelmä. Mutta ei sen niin väliä. Herkkua syntyi silti.

Kivaa viikkoa! Minä tästä lähdenkin Kanarian lämpöön.

-Doro-
ps. Olin viikonloppuna harjoittelemassa studiovalojen käyttöä. Seuraavassa postauksessa siitä lisää...



Nopeat melkein kuin churrot (n. 12 isoa tai n. 25 pientä):

3 levyä torttutaikinaa
n. 75g voita
3 tl kanelia
1.5 dl sokeria

Sulata torttutaikinalevyt. Mikäli teet isoja churroja, leikkaa levyt pituussuunnassa neljään osaan. Pienten churrojen kohdalla leikkaa leveyssuunnassa noin sormenpään paksuisia kaistaleita levystä. Nosta kaistaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteeseen n. 12 minuuttia tai kunnes taikina on värjäytynyt kauniin ruskeaksi.
Sulata voi ja voitele churro kauttaaltaan rasvalla. Kastele märkä churro kaneli-sokeriseokseen kauttaaltaan ja nosta jäähtymään. Toimi näin jokaisen leivonnaisen kohdalla. Tarjoa churrot esim. paksun espanjalaisen kaakaon kanssa.

14.1.16

Loistoidea lapsen synttärikakun koristeluun!


Poikani synttärijuhlia vietimme marraskuun lopulla. Postaus on jäänyt roikkumaan joulu- ja lomaherkkujen viedessä sijaa blogissa. Nyt on kuitenkin aika esitellä ihanan, pienen 4-vuotiaan poikani kakunkoristelutaidonnäyte.

Koristelu tapahtui elintarviketusseilla piirtäen valkoisen sokerimassan päälle. Itse vastasin sokerimassan kaulimisesta ja asettelusta, mutta sehän on todella helppoa, kunhan vain malttaa jättää massan riittävän paksuksi. Poikani puolestaan oli superinnostunut omasta osuudestaan. Hieman jouduin avittamaan piirtämisurakkaa asettamalla pojan kättä oikeisiin kulmiin. Vastakarvaa piirtäminen ei onnistunut alustan (sokerimassan) pehmeydestä johtuen.

Nyt siis jatkossa jos teillä on tiedossa synttärikemuja, niin antakaa lapsen itse piirtää kakku mieleisekseen. Tämän helpompaa tapaa koristella tuskin on. Ja isovanhemmat tykkää:)

Mikäli houkutus elintarviketusseihin iski nyt, niin unelmakakut.fi:n nettisivuilta löydät juurikin haluamasi.

Kivaa viikonloppua. Seuraavassa postauksessa tyhjennetään pakastin ylijääneistä voitaikinoista...

-Doro-
*postaus on tehty yhteistyössä Unelmakakut.fi:n kanssa




7.1.16

Kinuski-puolukkamoussekakku!


Pienen hiljaiselon, lomailun jälkeen olen jälleen palannut töihin ja samalla se taitaa tarkoittaa myös bloggaamista. Mitä se arki olisikaan ilman superkiireistä aikataulua. Asiaa ei helpota lainkaan päivän lyhyys. Kuvaamaan on aina hirveä kiire. No onneksi siihen asiaan on tuloillaan helpotus. Meikäläinen osti serkun miehen studioilta vanhan studiovalon softboxeineen. Parin viikon kuluttua menen harjoittelemaan käyttöä ja sitten toivottavasti kuvaaminen helpottaa.

Noniin ja nyt itse asiaan. Appiukkoni täytti jouluaattona 70 -vuotta. Appivanhempani olivat reissussa, joten onnittelemaan pääsimme vasta nyt uuden vuoden puolella. Appiukko tykkää puolukasta, joten kakun täytyi tulla ehdottomasti sitä. Klassinen aisapari puolukan kanssa on kinuski, joten päätös kakun toisesta moussesta oli helppo. Pohja on tehty herkullisista Bastogne-kekseistä.

Kinuskimousseen käytin valmista karamellisoitua maitotiivistettä. Tiivistehän on tunnetusti tosi makeaa, mutta kirpsakan puolukan kanssa se toimii erinomaisesti.

Pakko myöntää, mutta tämä kakku oli aivan huippu ja kaiken lisäksi vielä suhteellisen helppotekoinen.

Ihanaa alkanutta vuotta ja palataan asiaan kunhan tämä arki taas lähtee tästä rullaamaan.
-Doro-





Puolukka-kinuskimoussekakku (n. 23 cm)

pohja:

150g bastogne-keksejä (LU)
50g voita

kinuskimousse:

1 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa
2 ½ dl vispikermaa
3 liivatetta

puolukkamousse:

n. 400g puolukoita (paseerataan ja tarvitaan 2 dl marjamelbaa)
n. 1,2 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

koristelu:

esim. vaahdotettua kermaa, pieniä marenkeja, puolukoita ja Bastogne-keksimurua


pohja:
Leikkaa irtopohjavuoan (esim. 24 cm) pohjalle leivinpaperista sopivan kokoinen pala. Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa vuorata vuoan reunat kakkukalvolla ja pyyhkäistä ne kevyesti rypsiöljyllä (itse käytin piirtoheitinkalvoa). Mikäli omistat kakkurenkaan, aseta se 23 cm:n. Nosta rengas haluamallesi tarjoiluastialle ja vuoraa se kakkukalvoilla.

Murskaa pohjan keksit pieneksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimisessa. Murskaaminen onnistuu myös perunanuijalla hakaten. Sulata voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele pohjamuruseos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle tai kakkurenkaan sisään. Laita kovettumaan jääkaappiin.

kinuskimousse:
Jäähdytä karamellisoitu kondensoitu maito jääkaapissa kylmäksi. Vatkaa se kylmänä kuohkeammaksi vaahdoksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Vaahdota sillä välin kerma kevyeksi vaahdoksi.

Mittaa kattilaan muutama rkl vettä ja lämmitä se kiehuvaksi. Lisää puristetut liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaahdotetun karamellisoidun maitotiivisteen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää noin neljännes kermasta kinuskiin ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen kinuski lopun kerman joukkoon ja nostele varoen sekaisin. Kaada mousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

puolukkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) puolukat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Itselläni melbaa muodostui enemmän, joten laitoin loput melbat jemmaan ja käytin ne kakun pinnan koristelussa. Mausta mousseen käytettävä melba tomusokerilla ja sekoita tasaiseksi. Tarkista makeus ja lisää halutessasi sokeria Tomusokeriklimppejä ei saa jäädä melbaan.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Varmista, että melba on jäähtynyt. Lisää kermasta noin neljännes melban joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen melba lopun kerman joukkoon ja nostele seos tasaiseksi mousseksi. Kaada mousse hyytyneen kinuskimoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

koristelu:
Levitin kakun pintaan ylijääneen puolukkamelban sellaisenaan ilman makeutusta. Lisäksi käytin koristeluuun puolukoita, bastogne-keksimurua, pieniä marenkeja ja kermaa.