Kuulutko niihin, jotka tekevät joka vuosi uuden vuoden
lupauksia, jotka eivät pidä kahta viikkoa pidemmälle. Itse lukeudun tähän
sakkiin. Yleensä lupaukset liittyvät parempaan ja terveellisempään elämään.
Elämään, joka pitää sisällään kieltoja, rajoituksia ja velvoitteita:
herkkulakko, paljon kasviksia ja säännöllistä jumppaa ym. Tänä vuonna päätin
toisin. Lupaukseni sisältää tällä kertaa paljon herkkuja, hyvää ruokaa ja
juomaa, tosin kohtuudella.
Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa uusi vuosi kuin
syntisen hyvällä suklaa-Pavlovalla. Poikamme uudenvuoden hoitajat,
isovanhemmat, saivat tämän kakun kiitoksena siitä, että päästivät meidän
vanhemmat nauttimaan kahdenkeskeisestä ajasta. Onnekkaina pääsimme osalliseksi
tästä herkusta. Vanhempani eivät nimittäin olleet jaksaneet syödä koko
komeutta.
Kakku on todella helppo ja sitä voi varioida kaapin sisällön
mukaan. Marenkipohjat voi paistaa useita päiviä etukäteen ja koristeluun voi
käyttää esimerkiksi viimeiset suklaakonvehdit. Itse halusin koristeluun jotakin
ekstraa ja päädyin tekemään ihania minimacaroneja. Niiden ohje tulee
lähiviikkoina. Pisteeksi i:n päälle tein sulatetusta sokerista koristeen.
Täytteeseen yhdistin kermaa ja mascarponejuustoa. Maustoin
vaahdon suklaalla, hasselpähkinärouheella ja aprikoosiliköörillä. Alkoholina
saattaisi toimia paremmin esimerkiksi rommi. Kokeilemisen arvoinen ja todella
helppo täytevaihtoehto voisi olla valmiina ostettava suklaakerma. Myös
suklaamousse toimisi takuuvarmasti.
Nautinnollista vuotta 2013!
Suklaa-Pavlova:
Marenkipohja (3 x 20 cm:n pohja)
4 munan valkuaista
2.5 dl
sokeria
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 tl sitruunamehua tai viinietikkaa
1.5 dl
hasselpähkinärouhetta
Suklaa-mascarponevaahto:
4 dl
kermaa
250 g
mascarponejuustoa
100 g
maitosuklaata sulatettuna
70 g
tummaa suklaata sulatettuna
maun mukaan likööriä, rommia ym.
Koristelu:
pieniä suklaamacaroneja
suklaakonvehteja
3 viikunaa viipaloituna
kuivattuja karpaloita
kokonaisia hasselpähkinöitä
sokeria sokerikoristeeseen
Marenkipohja:
vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka
vatkaamista kunnes vaahto pysyy vatkaimen vispilässä putoamatta siitä. Lisää
loppuun sokeriin maissitärkkelys ja sekoita. Jatka vatkaamista. Lisää
sokerimaissitärkkelysseosta vähitellen. Vatkaa kunnes vaahto kovaa ja kiiltävää
marenkia. Lisää viinietikkasitruunamehu ja sekoita lusikalla. Lisää lopuksi
hasselpähkinärouhe. Piirrä pellille (kaksi peltiä) kolme halkaisijaltaan 20cm:n
kokoista ympyrää. Jaa marenki ympyröihin ja leivitä lusikalla tasaiseksi.
Paista 125 asteessa uuni alatasoilla noin 1 h tai kunnes marengit ovat
kuivuneet ulkoa, mutta ovat vielä hieman tahmaisia sisältä. Itse paistoin kaksi
pellillistä samaan aikaan. Vaihdoin peltien paikkaa paiston puolivälissä. Voit
paistaa myös kiertoilmauunissa. Alenna tällöin lämpöä hieman.
Suklaa-mascarponevaahto:
Vaahdota kerma ja mascarponejuusto. Lisää sulat suklaat ja sekoita tasaiseksi.
Suklaan ei kannata antaa jäähtyä kokonaan. Muuten se kokkaroituu lisättäessä se
kylmään mascarpone-kermavaahtoon. Suklaa ei saa olla myöskään kuumaa tai se
sulattaa mascarponekerman. Lisää lopuksi hasselpähkinärouhe ja alkoholi.
Kakun kokoaminen ja
koristelu: Jaa suklaa-mascarponevaahto marenkipohjien päälle ja kasaa ne
päällekkäin. Anna vetäytyä puolisen tuntia. Koristele kakun pinta. Tee
sokerikoriste sulattamalla sokeri. Levitä hieman jäähtynyttä sokeria
leivinpaperin päälle sikin sokin. Anna jäähtyä kokonaan. Sokerikoriste
kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoamista, jottei se kostu
ja edelleen sula.
Ai että kun näyttää kerrassaan hulppealta kakulta!!! Wow!! Ja nuo koristeet päällä! Kruunaa koko kakun! Tätä on pakko kokeilla tänään! :) Kerron sitten kun olen maistanut, millaista oli! Kuvan perusteella todella hyvääää! Ja aineksien! ;) Sanna Villa Elsalla
VastaaPoistaHei mahtavaa jos kokeilet. Aika makea ja tuhti kakku on,joten hirmu paljon sitä ei kerralla pysty syömään. Mut ehkä se on vaan hyvä:-)
PoistaHei!
VastaaPoistaKakku on nyt tehty ja maistettu! :) Kiitos hyvästä ohjeesta!! Laitoin blogiini linkin tähän sinun mahtavaan kakkuun! Niin ja postaukseni löydät osoitteesta: http://villaelsalla.blogaaja.fi/vauvakutsut/
Hauskaa kevään odotusta! T. Sanna