Sivut

19.2.13

Angry birds -kakku!



Synttärisankari Roni toivoi synttärikakukseen angry birds –kakkua. No sellainenhan oli tehtävä, vaikka en ikinä olekaan kyseistä lintupeliä pelannut. Kakun tekemisessä käytin apuna googlaamiani angry birds –kakkujen kuvia. Lintuja ja possuja muovaillessani päätin selvittää mitä ihmettä kyseiset otukset pelissä tekevät. Harmikseni suloiset possut osoittautuivatkin pahiksiksi.

Kakun makutoive oli synttärisankarin sanoja lainatakseni: ” Jotakin vihaista. Banaania, mansikkaa taikka sitruunaa. Ehkä myös salmiakkia.” Päätin tehdä ”white caken”, jossa ei ole lainkaan keltuaisia. Valkoinen kakku muistuttaa enkelikakku paitsi, että siinä on voita. Voi tekee kakusta enkelikakkua raskaampaa ja täyteläisempää. Väliin laitoin sitruuna- ja mansikkatahnaa sekä vaniljavaahtoa. Lisäsin kakun pintaan vielä  voikreemiä eristeeksi ennen sokerimassan lisäämistä.



Angry birds –kakku (”White cake” sitruuna- ja mansikkatahnalla sekä vaniljavaahdolla):


”White cake” (24 cm:n vuoka):


5 munanvalkuaista (150g)
2.4 dl täysmaitoa huoneenlämpöisenä
2 tl vaniljaesanssia
345 g vehnäjauhoja
350 g sokeria
19 g leivinjauhetta (1 rkl + 1 tl)
¾ tl suolaa
170g suolatonta voita kuutioituna ja huoneenlämpöisenä


sitruunatahna:


puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
0.7 dl sitruunamehua
0.5 dl hillosokeria
0.5 dl sokeria
2 keltuaista
35 g voita


mansikkatahna:


0.7 dl mansikkaa soseutettuna
2 rkl sitruunamehua
0.7 dl hillosokeria
2 keltuaista
35 g voita


vaniljavaahto:


2 dl vanhanajan vaniljakastiketta (valio)
½ prk vähärasvaista rahkaa (0.3 % rasvaa)
2 liivatetta
tilkka maitoa/kermaa


voikreemi:


125g suolatonta voita
200g tomusokeria
1 rkl maitoa


kuorrutus ja koristelu:

500 g sokerimassaa kakun kuorruttamiseen
n. 250 g sokerimassaa vihaisiin lintuihin ja possuihin
fanipaloja
suklaarusinoita



”white cake”:
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne tehosekoittimen kulhoon. Sekoita valkuaiset, reilu puoli desiä maitoa ja vanilja keskenään. Laita tehosekoittimeen sekoitin (ei vispilä eikä taikinakoukku) ja laita se käyntiin pienelle teholle. Lisää voi ja jäljelle jäänyt maito. Sekoita vain hetki ja jatka sekoittamista hieman lujemmalla teholla niin kauan, että saat ainekset sekaisin (max 1min.). Lisää valkuais-maitoseosta kolmannes kerrallaan ja anna sekoittua joka lisäyksen jälkeen noin 15 sekuntia. Tarkista, että taikina on täysin sekoittunut. Kaada taikina kunnostettuun irtopohjavuokaan (24 cm) ja paista 180 asteessa noin 40 minuuttia. Ole tarkkana, ettet ylipaista kakkua, vaan ota se uunista juuri ja juuri kypsänä.

sitruunatahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan samalla vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä. Voit tehdä tahnan päivän tai kaksikin ennen kakun täyttämistä.

mansikkatahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan samalla vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä. Voit tehdä tahnan päivän tai kaksikin ennen kakun täyttämistä.

vaniljavaahto:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää maitorahka ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna tilkka maitoa/kermaa ja liota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten vaniljavaahdon joukkoon. Anna asettua jääkaapissa noin 30 min.

voikreemi:
Valmista voikreemi vatkaamalla voi ja tomusokeri notkeaksi. Lisää maito. Jos kreemi on liian jäykkää, käytä sitä muutama sekunti mikrossa. Päällystä kakku kauttaaltaan kreemillä.


kakun kokoaminen ja kuorruttaminen:
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä ensimmäiselle pohjalle sitruunatahna ja sen päälle puolet vaniljavaahdosta (voi myös pursottaa vaniljavaahdon). Laita toinen kakkupohja päälle ja levitä sille mansikkatahna ja loput vaniljavaahdosta. Aseta viimeinen pohja kakun päälle. Voit antaa kakun asettua hetken jääkaapissa.

Levitä voikreemi kakun pintaan. Kauli sokerimassa ja aseta kakun päälle. Muovaile vihaiset linnut ja possut. Kiinnitä ne kakkuun pikeerillä. Linnut ja possut voi vallan hyvin tehdä muutaman päivän etukäteen. Niiden väkertämisessä menee nimittäin tovi.

2 kommenttia:

  1. Onpa ihana kakku! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos kohteliaisuudesta. Ja voi jessus, että siinä oli hommaa:)

      Poista