Jonkinlainen raparperipiirakan resepti löytynee varmaankin kaikilta kotikokeilta. Itsekin olen maistanut ja tehnyt jos jonkinmoista rapsupiirakkaa. Kaikki ne ovat olleet hyviä, toiset ehkä himpun parempia kuin toiset. Itse olen vannoutunut muropohjan kannattaja. Mielestäni raparperit pääsevät oikeuksiinsa parhaiten, kun pohja on yksinkertaisen konstailematon ja sitä on riittävän vähän. Tällöin itse pääraaka-ainetta mahtuu mukaan enemmän. Piirakan kruunaa vaniljajäätelö taikka paksu, oikealla vaniljalla maustettu vaniljakastike
Tällä kertaa tein neljä pientä piirakkaa, yhden kullekin
vieraalle. Raparperin lisäksi täytteessä on myös omenaa. Sen voi jättää
halutessaan pois ja korvata raparperilla. Piirakka toimii mainiosti myös
pelkällä omenalla. Myös mausteita voi varioida omien mieltymysten mukaan. Piirakan
voi tehdä myös yhteen isoon vuokaan.
Kesäviikonloppua kaikille!
ps. ensi viikolla postaan valokuvaussessiooni tekemieni
vaahtokarkkien ohjeen. Resepti on jäänyt roikkumaan, koska se unohtui kotiin ja
minä nautin kesästä mökillä.
Raparperi-omenapiirakka (4 pientä vuokaa tai yksi iso vuoka):
pohja:
3.6 dl
vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
180 g
jääkaappikylmää voita kuutioituna
0.6 dl
jääkylmää vettä
voita vuokien voiteluun
raparperi-omenatäyte:
600 g
hapanta omenaa (granny smith)
300 g
raparperia
0.8 dl
fariinisokeria
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa
4 rkl mantelijauhetta (voi jättää pois)
4 tl voita
maitoa voiteluun
n. 1 rkl sokeria päälle
pohja:
Mittaa jauhot, sokeri ja suola tehosekoittimeen. Pyöräytä
muutaman kerran sekaisin. Lisää kylmät voikuutiot ja sekoita pulsseittain,
kunnes voi ja jauhoseos on sekoittunut murumaiseksi (voi papujen kokoista).
Vältä liiallista sekoittamista sitkon synnyn ehkäisemiseksi. Lisää vedestä
ensin puolet ja sekoita pikaisesti. Lisää tarvittaessa loputkin, mikäli taikina
on liian jäykkää. Jaa taikina kahtia ja tee taikinapaloista pallot. Kääri
tuorekelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.
Ota toinen taikinapallo jääkaapista ja kauli jauhotetulla
alustalla ohueksi neliön muotoiseksi levyksi. Leikkaa neliö neljään osaan ja
aseta kukin osa voideltuun piirakkavuokaan. Mikäli teet yhden ison piirakan,
levitä suuri taikinalevy piirakkavuoan päälle. Painele taikinat vuoan pohjille
ja reunoille. Anna ylimääräisten taikinasiivujen roikkua vuokien ulkopuolella.
Ne leikataan lopuksi pois.
raparperi-omenatäyte ja piirakoiden kokoaminen:
Kuori omenat ja raparperit. Pilko suupaloiksi ja laita
kulhoon. Mittaa päälle sokeri, sitruunankuori, kaneli, kardemumma ja suola.
Sekoita ja jätä maustuman noin 15 minuutiksi.
Ripottele vuokien pohjien päälle kullekin yksi rkl
mantelijauhetta. Jaa raparperi-omenatäytettä kunkin pohjan päälle. Kaada mukaan
myös irronneet mehut. Mittaa tl voita kunkin keon päälle.
Ota jääkaapista toinen taikinapallo ja kaulitse se ohueksi
levyksi, aivan kuten teit ensimmäisenkin taikinapallon kanssa. Leikkaa
taikinalevystä ohuita siivuja ja koristele vuoat korinpunontatyyliin. Anna
ylimenevien siivujen roikkua vuoan reunojen yli. Painele haarukalla
taikinasiivut kiinni vuoan reunoihin. Leikkaa lopuksi terävällä veitsellä
ylimääräiset taikinat pois vuoan reunoilta. Voitele taikinasiivut tilkalla
maitoa ja ripottele sokeria piirakoiden päälle
Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 min. tai kunnes
piirakat ovat päältä kauniin ruskeita. Tarjoa esimerkiksi vaniljakastikkeen
kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti