Suklaakakut ovat oma paheeni ja jälleen oli aika kokeilla uutta suklaareseptiä. Tämän suklaakakun reseptin löysin uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä (5/2013). En kuitenkaan seurannut reseptiä orjallisesti, vaan muokkasin sen gluteiinittomaksi, hieman suklaisemmaksi ja vähemmän pähkinäiseksi. Lisäksi jätin alkuperäisen ohjeen mukaiset vadelmat pois. Eli loppujen lopuksi käpelöin ainesluetteloa aika paljonkin. Kaiken kukkuraksi vaihdoin herkun nimen browniesta kakuksi.
Kakun paistaminen taitaa olla tämän helpon ohjeen suurin haaste. Kakkua ei nimittäin saa paistaa liikaa, mutta ei myöskään liian vähän. Itse paistoin kakkua aavistuksen liian lyhyen aikaa. Kakun seisottaminen yön yli kuitenkin pelasti kakkuni, eikä se valunut valtoimenaan leikatessa.
Mikäli olet todellinen suolapähkinöiden ystävä, voit lisätä pähkinämäärän alkuperäisen ohjeen mukaiseksi (3 dl). Mielestäni pari desiä pähkinöitä oli kuitenkin riittävä määrä sinetöimään makean ja suolaisen täydellisen liiton.
Nautitaan vielä näistä lämpimistä elokuun päivistä. Hyvää viikonloppua!
-Doro-
Gluteiiniton suolapähkinä-suklaakakku (20cm)!
175 g tummaa suklaata (70%)175 g voita
3 munaa
2.5 dl sokeria
0.5 dl perunajauhoja (tai vehnäjauhoja)
0.25 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
2 dl suolapähkinöitä
lisäksi voita ja perunajuhoja vuoan voiteluun ja jauhottamiseen
Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaaseos vaahtoon ja kääntele se joukkoon varoen. Siivilöi perunajauhot ja kaakaojauhe joukkoon. Kääntele varovasti taikinaan. Lisää lopuksi suolapähkinät. Kaada taikina kunnostettuun (pohjalla leivinpaperi + voideltu ja jauhotettu vuoka) irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kakku on parhaimmillaan, kun se jää sisältä hieman kosteaksi. Eli varmista, että tikkuun jää taikinaa kakkua keskeltä kokeiltaessa. Reunat saavat olla täysin kypsät. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin irroitat sen vuoasta. Voit tehdä kakun vallan hyvin jo tarjoamista edeltävänä päivänä.