Mustikat ovat mielestäni parhaimmillaan juuri poimittuina.
Uunissa käyttäminen esimerkiksi piirakan muodossa on herkkua, mutta vielä
parempaa on mielestäni mustikkatorttu, jossa mustikat pääsevät oikeuksiinsa
sellaisinaan, vastapoimittuina. Vielä kun mustikka saa kaverikseen sitruunaa,
on makupari täydellinen.
Päätin tarjota opiskeluaikaisille ystävilleni
mustikka-sitruunatorttua, jossa mustikat peittävät allensa herkullisen
sitruunalla maustetun mascarpone-kermavaahdon ja mustikkahillon. Torttupohjan paistoin erikseen
irtopohjaisessa torttuvuoassa. Toki pohjan voi tehdä myös piirakkavuokaan ja
miksei myös irtopohjaiseen rengasvuokaan.
Ukkosia luvassa. Heips.
Mustikka-sitruunatorttu (24 cm:n vuoka)!
muropohja:
140 g
jääkaappikylmää voita
2.5 dl
vehnäjauhoja
1.25 dl
mantelijauhoja
0.75 dl
sokeria
loraus vettä
(kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)
mustikkahillo:
n. 2dl mustikoitan. 4 rkl hillosokeria
ripaus kanelia
0.5 tl vanilja-aromia
täyte:
2 dl
kermaa
250 g
mascarpone-juustoa
1 sitruunan kuoriraaste
n. 4 tl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
loraus (n. 2 rkl) sitruunamehua
n. 4 dl
tuoreita mustikoita
muropohja:
Nypi voi, jauhot ja sokeri sekaisin. Lisää vettä vähän
kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin
lepäämään puoleksi tunniksi.
Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa
hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina vuokaan leivinpaperia apuna käyttäen.
Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset reiät.
Siisti veitsellä vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan kauttaaltaan.
Laita leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa
leivinpaperi päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne tukevat myös vuoan
reunoilla olevaa taikinaa.
Paista 200 asteessa 20 min. Ota leivinpaperi
riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai kunnes pohja on kypsä
ja ruskistunut kauniisti. Jäähdytä.
mustikkahillo:
Mittaa mustikat ja hillosokeri kattilaan. Keitä n. 7 min. Mausta kanelilla ja vaniljasokerilla. Anna jäähtyä. Levitä jäähtynyt hillo jäähtyneen muropohjan pohjalle.
täyte:
Sekoita mascarpone notkeaksi. Lisää sokerit ja sitruunan
kuoriraaste. Vaahdota kerma. Yhdistä
kerma mascarponeseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää vielä lopuksi
sitruunamehu ja tarkista maku. Kaada mustikkahillolla vuoratun muropohjan päälle ja levitä
tasaiseksi. Kaada mustikat päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti