Tänä vuonna meidän omenapuissa on omenoita, joskin aika niukasti. No parempi sekin on kuin viime vuoden tilanne, jolloin puissa roikkui vain muutama yksilö. Mietin pitkään mitä leipoisin ompuista ainaisen, tosin herkullisen, omenapiirakan sijaan. Ideoinnin lopputulemana kehittelin omena-karamellikakun, joka maistuu syksyn pimenevinä iltoina raikkaan vihreän teen seuralaisena.
Omenat olen piilottanut varsinaiseen kakkupohjaan. Pohja on
erinomaista ”kosteaa kuivakakkua” ja se maistuu sellaisenaan, mikäli koko
kakkua kaikkine työvaiheineen ei halua tehdä. Kakun välissä ja päällä on
karamellikastiketta (älyttömän hyvää!!!) ja lisäksi karamellikastikkeella
maustettua voikreemiä. Aika paljon erilaisia makeita komponentteja mahtuu
yhteen kakkuun, mutta niin kuin sanottu, ei tätä herkkua kuulukaan mättää
palatolkulla.
Viikonloppuja!
-Doro-
Omena-karamellikakku pimeneviin syysiltoihin!
omenakakkupohja (11cm x 25 cm:n vuoka):
150 g
voita
2 dl
sokeria
3 munaa
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
4 dl
vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1dl omenahilloa (itsetehtyä/kaupan hilloa)
2 hapanta omenaa (esim. granny smith)
karamellikastike:
3.5 dl
sokeria
(0.25 dl
glukoosisiirappia)
2 tl vettä
40g voita
1.75 dl
kuohukermaa
karamellivoikreemi:
2 dl
sokeria
0.5 dl
vehnäjauhoja
2.4 dl
punaista täysmaitoa
0.5 dl
kuohukermaa
250g voita viileänä, muttei jääkaappikylmänä
0.5 dl
karamellikastiketta (voit lorauttaa enemmänkin)
koristeluun noin 2 dl pähkinöitä (esim. cashew), jotka rouhitaan
karkeaksi.
omenakakkupohja:
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vaahdota
kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää myös
omenahillo. Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan.
Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kunnostettuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan
ja paista 175 asteessa noin 45 min. tai kunnes kakku on kypsä eikä mittatikkuun
tartu taikinaa. (HUOM! Voit tehdä kakun vallan hyvin myös pyöreään vuokaan)
karamellikastike:
Mittaa sokeri, vesi ja glukoosisiirappi paksupohjaiseen
kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä. Kun sokeri alkaa sulaa, hytkyttele kattilaa,
jotta sulamattomat sokerit sekoittuvat sulaan massaan. Anna sokerin sulaa ja
vaihtaa väriä kauniin kullanruskeaksi. Varo polttamasta sokeria. Kun sokeri on
halutun kaltaista, ota kattila liedeltä ja lisää voi. Sekoita kunnes voi on
sulanut tasaisesti massaan. Lisää kerma ja sekoita se niin ikään kastikkeeseen.
Jätä jäähtymään.
karamellivoikreemi:
Mittaa sokeri, jauhot, maito ja kerma kattilaan ja sekoita
tasaiseksi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja
paksuuntuu. Ota liedeltä ja kaada seos kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes
massa on täysin jäähtynyttä. Lisää kuutioitu voi pala kerrallaan ja vatkaa
keskinopeudella, kunnes kaikki voi on sekoittunut massaan. Vaahdota massaa
vielä täydellä teholla, kunnes se on ilmavaa ja kuohkeaa. Lisää lopuksi
jäähtynyt karamellikastike.
kakun kokoaminen:
Halkaise kakku kolmeen osaan. Sivele alimmalle pohjalle
hieman karamellikastiketta. Levitä kastikkeen päälle karamellivoikreemiä ja laita
toinen kakkupohja päälle. Toista edellinen myös tälle pohjalle ja laita
viimeinen pohjapala päälle. Levitä karamellivoikreemiä ohuelti ja kauttaaltaan
kakun pintaan. Laita kakku jääkaappiin noin 30 minuutiksi, jotta kreemi
kovettuu. Levitä tämän jälkeen loppu kreemistä kakun päälle ja ympärille.
Koristele murskatuilla pähkinöillä ja viimeistele valuttamalla
karamellikastiketta kakun päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti