Aina marjojen poiminnan ja pakastuksen jälkeen menee tovi ennen kuin raaskin kajota keräämiini herkkuihin. Muutamat sateiset ja hieman koleammat päivät saivat sormeni syyhyämään ja mieleni halajamaan jotakin, joka palauttaisi minut takaisin kesän lämpimiin ja aurinkoisiin päiviin. Lisäksi appivanhempien vierailu oli viimeinen kimmoke avata pakastin ja kaivaa herukat esiin.
Musta- ja punaherukka sekä valkosuklaa ovat tällä kertaa
kakkuni täytteinä. Syöjien makumieltymykset huomioiden päädyin tekemään raikkaan
hyydykekakun. Jätin musta- ja punaherukkamousset raikkaan marjaisiksi, mitä
valkosuklaamoussen makeus kivasti tasapainottaa. Sokeria voit lisätä mousseihin
aikalailla omien makumieltymystesi mukaan. Voit myös käyttää herukoiden sijaan mitä
tahansa muitakin marjoja. Ainakin vadelma sopii loistavasti korvaamaan
punaherukoita. Pääasia kuitenkin on, että marjamelbaa syntyy valitsemistasi
marjoista reseptin mukainen määrä.
Kakku on halkaisijaltaan vain 18 cm ja tein sen
rengasmuottiin. Mikäli et omista rengasmuottia, voit tehdä kakun vallan hyvin
myös halkaisijaltaan 20 cm
irtopohjavuokaan. Tällöin kakku jää hieman matalammaksi.
Koristelin kakun vaaleanpunaisella hattaralla. Hattarapilvi
on ihana, mutta valitettavan lyhytikäinen. Kakun pinnan kosteus alkaa ”syömään”
hattaraa nopeasti. Eli koristelun voi tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Muita
koristeluideoita voit käydä katsomassa aiemmin tekemistäni hyydykekakuista:
mustaherukka-suklaahyydykekakku, tequila-limekakku,
valkosuklaa-mascarponejuustokakku, manteli-karviaismoussekakku.
Aurinkoa!
-Doro-
ps. Alan tässä seuraavaksi pohtimaan kaivinkonekakun
toteutusta. Siitä lisää ensi viikolla…
Valkosuklaa-viinimarjakakku (18cm):
pohja:
4 munaa
1 dl
sokeria
60g voita sulatettuna
1.8 dl
vehnäjauhoja
(2 rkl sokeria leivinpaperin pintaan)
mustaherukkamousse:
n. 200g mustaherukoita ym. (siten, että syntyy 1.2 dl marjamelbaa)
n. 0.5 dl
tomusokeria
2 liivatetta
2 dl
kermaa
punaherukkamousse:
n. 200g punaherukoita ym.(siten, että syntyy 1.2 dl marjamelbaa)
n. 0.5 dl
tomusokeria
2 liivatetta
2 dl
kermaa
valkosuklaamousse:
100 g
valkosuklaata
2 liivatetta
0.5 dl
maitoa
2 dl
kermaa
koristelu:
esim. purkki hattaraa (40 g)
pohja:
Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri
kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulanut voi vuorotellen jauhojen kanssa munavaahtoon
varovasti käännellen. Levitä 2/3 taikinasta pellille leivinpaperin päälle.
Taikinaa ei tarvitse riittää koko pellin alalle, vaan riittää, että voit
leikata valmiista pohjasta kaksi halkaisijaltaan 18 cm:n ympyräpalaa. Levitä
loppu taikina (1/3) toiselle pellille leivinpaperin päälle. Jälleen kerran
riittää, että taikinaa on yhden pyöreän pohjan verran.
Paista 200 asteessa n. 5min. tai kunnes pohja on kypsä.
Kumoa kypsä pohja sokeroidun leivinpaperin päälle jäähtymään. Paista toinen
pohja kuten edellinen ja kumoa myös se.
Leikkaa kolme halkaisijaltaan 18 cm.n ympyrää kypsistä
pohjista.
mustaherukkamousse:
Paseeraa marjat siivilän läpi siten, että syntyy 1.2 dl marjamelbaa. Makeuta
melba tomusokerilla. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi
minuutiksi. Vaahdota kerma. Ota n. kolmannes melbasta ja lämmitä se kuumaksi.
Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä liivatemelba kylmään melbaan ja
sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä muttei hyytyä, mikäli melba on vielä kuumaa.
Yhdistä melba kermavaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada pohjan päälle (katso
tarkemmin alta kohdasta kakun kokoaminen).
punaherukkamousse:
Tee kuten mustaherukkamousse.
valkosuklaamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Rouhi valkosuklaa
ja laita kulhoon. Kuumenna maito kiehuvaksi. Kaada kuuma maito
valkosuklaarouheen päälle. Anna seistä hetki. Sekoita tasaiseksi. Purista
liivatteista vesi ja lisää ne sulaan valkosuklaaseen. Mikäli liivatteet eivät
sula suklaan joukkoon, voit lämmittää kulhoa vesihauteessa niin kauan kunnes
liivatteet ovat sulaneet. Vaahdota kerma. Lisää jäähtynyt muttei hyytynyt
valkosuklaa-liivateseos kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
kakun kokoaminen:
Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Nosta
rengasmuotti pohjan ympärille. Aseta suojakalvo rengasmuotin sisäpuolelle (itse
käytän piirtoheitinkalvosta leikattuja pätkiä). Kiristä muotti siten, että se
on tiiviisti pohjan ympärillä. Kaada valmis mustaherukkamousse pohjan päälle ja
laita jääkaappiin hyytymään. Kun mousse on melkein hyytynyttä, aseta toinen
pohja mustaherukkamoussen päälle. Paina kevyesti, jotta pohja ottaa
kauttaaltaan kiinni mousseen.
Kaada punaherukkamousse toisen pohjaympyrän päälle ja anna
jälleen hyytyä hetki. Aseta viimeinen pohjaympyrä moussen päälle ja paina myös
sitä varoen.
Kaada valkosuklaamousse viimeisen pohjan päälle. Anna koko
kakun hyytyä väh. 3 tuntia jääkaapissa ennen tarjoamista. Kakun voi tehdä myös
edellisenä päivänä.
Koristele kakku haluamallasi tavalla. Mikäli käytät
hattaraa, asettele se kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.
Mistä tuo iiiiiihana tapetti?!! Kakkukin on komea! :)
VastaaPoistaHeh, eikös olekin upea! Tapetti on ihka-aito 70-luvun helmi. Kaupoista sitä tuskin löytyy. Itse pelastin rullan appivanhempieni mökin vintiltä.
PoistaHuh, onneksi! Muuten en olisi voinut elää ilman sitä ja makuuhuoneemme on juuri tapetoitu. Mahtava löytö kyllä!
VastaaPoista:)
Poista