Nyt on viimeisetkin omenat kerätty talteen ja sen kunniaksi
on jälleen luvassa omenainen herkku. Tällä kertaa omenat mehevöittävät
kuppikakkuja sekä osana taikinaa että omenakompottiyllätyksenä kuppikakkujen sisällä.
Mikäli aikaa ja innostusta on niukalti, voi omenakompotin jättää
tekemättä ja nauttia kuppikakuista sellaisenaan kuorrutteen kera tai ilman.
Mielestäni syksyyn ja talveen kuuluvat ehdottomasti kaneli
ja inkivääri. Niitä voitkin ripauttaa oman maun mukaan taikinaan ja
täytteeseen. Kuppikakut kruunaa samettisen pehmeä vaniljalla maustettu
mascarpone-kermakuorrutus.
Ensi viikolla luvassa jotain muuta kuin omenaa, sen lupaan!
-Doro-
Omenakuppikakut omenakompotilla ja mascarponekermalla (n.10 kpl):
kuppikakut:
2 munaa
1 dl
sokeria
½ dl fariinisokeria
50g voita sulatettuna
1 dl
kermaa/maitoa
3 dl
vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1.5 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1-2 isoa omenaa
omenakompotti:
1 iso omena
2 rkl voita
1 tl kanelia
0.5 tl jauhettua inkivääriä
loraus sitruunamehua / calvadosta, cointreauta, rommia ym.
mascarponekerma:
2 dl
vispikermaa
250g mascarponejuustoa
1 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
kuppikakut:
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat
kuutioiksi.
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, voita ja kermaa
vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää lopuksi omenapalat.
Mikäli taikina on todella löysää, lisää hieman jauhoja.
Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele
taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15
min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.
omenakompotti:
Kuori omena ja poista siemenkodat. Kuutioi omena pienen
pieneksi kuutioksi ja laita kattilaan. Mittaa omenoiden joukkoon loput aineet
ja anna seoksen kiehua hiljalleen niin kauan kunnes omenakuutiot ovat
pehmenneet. Omenakuutioihin saa jäädä hieman purutuntumaa.
mascarponekerma:
Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vaahdota seos kuohkeaksi
vaahdoksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria.
kuppikakkujen kokoaminen:
Koverra jäähtyneiden kuppikakkujen keskelle kolo. Ota
kovertamisesta syntynyt ”hattu” talteen ja leikkaa se ohueksi. Lisää omenakompottia
koloihin ja laita hattu päälle. Pursota mascarponekermaa koverrusten peitoksi
ja ripottele pinnalle esimerkiksi kanelia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti