Ruokakaapissamme on jo tovin lymyillyt jos jonkinmoista
avattua pähkinäpussia. Aina kuiva-aineita ottaessani olen saanut varoa, etten
levitä pusseja sisältöineen keittiöömme. Nyt päätin tarttua härkää sarvista ja
käyttää nuo pirulaiset avatut pussit. Tietenkin pähkinät olisi voinut käyttää
ruokaan, mutta makeanhimo sai minut toisiin ajatuksiin. Päätin ryhtyä
pähkinäpiirakan tekoon.
Piirakkani on saanut vaikutteita amerikkalaisesta ”pecan
piesta”. Perinteisesti ”pecan piehin” käytetään nimensä mukaisesti
pekaanipähkinöitä. Itse kuitenkin laitoin sekaan kaikki pähkinäpussien jämät.
Joukkoon mahtui niin hassel-, saksan-, pekaani- ja cashwpähkinöitä. En myöskään
malttanut olla lisäämättä piirakkaan lempparimausteitani inkivääriä ja kanelia.
Myös tilkka sitruunaa raikastaa tätä tuhtia herkkua.
Viikonloppua teille kaikille!
-Doro-
Pähkinäpiirakka (24 cm:n irtopohjapiirakkavuoka):
pohja:
100g voita
2.4 dl
vehnäjauhoja
0.25 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1-5 tl vettä
pähkinätäyte:
50g voita
1.75 dl
fariinisokeria
0.75 dl
glukoosisiirappia
2 rkl hunajaa
2 tl vaniljasokeria
0.5 tl kanelia
0.25 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
3 munaa
n. 200 g
pähkinöitä (pecan, hassel, saksan ym.)
pohja:
Mittaa jauhot, leivinjauhe ja sokeri kulhoon ja sekoita
keskenään. Lisää kylmä voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi teelusikka
kerrallaan ja sekoita taikina nopeasti ”kasaan”. Älä vaivaa, jottei taikinaan
muodostu sitkoa. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se
tuorekelmuun/pakastepussiin. Laita taikina lepäämään jääkaappiin n. 30
minuutiksi.
Kaulitse taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuokaa
hieman isommaksi. Käännä kaulittu taikina leivinpaperia apuna käyttäen vuoan
päälle. Painele taikinaa varovasti vuoan reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina
pois veitsellä vuoan reunaa seuraten. Pistele haarukalla pohjan pintaan reikiä.
Laita leivinpaperi pohjan päälle ja kaada sille kuivia
herneitä/papuja/riisiä ym. painoksi. Paista pohjaa 200 asteessa 7 minuuttia.
Ota leivinpaperi papuineen/herneineen/riiseineen pois ja paista vielä muutama
minuutti. Tarkkaile pohjaa, jottei se saa pintaansa liikaa väriä. Ota pohja
uunista ja laske uunin lämpö 175 asteeseen.
pähkinätäyte:
Mittaa kattilaan voi, fariini- ja vaniljasokeri,
glukoosisiirappi, hunaja, kaneli, inkivääri sekä sitruunamehu. Lämmitä seosta
niin, että voi sulaa ja ainekset sekoittuvat keskenään.
Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Jätä muutamia kokonaisia
pähkinöitä piirakan pintaan koristeeksi.
Vatkaa munat kevyesti niin, että niiden rakenne menee rikki.
Yhdistä muniin voi-sokeriseos. Levitä esipaistetun piiraspohjan päälle
rouhittuja pähkinöitä. Kaada muna-voiseos pähkinöiden päälle. Asettele
halutessasi kokonaisia pähkinöitä vielä täytteen pintaa koristamaan. Paista piirasta
175 asteessa n. 20-25 min tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut pintaan
kauniin värin.
Namskis :) Kiva blogi sulla - törmäsin tähän etsiessäni omppuisia reseptejä oman blogini reseptien lisäksi.
VastaaPoistaTerkuin, Anna Sokerimuruista
www.sokerimuruja.fi
Oi kiitos, ihana kuulla. Täytyypä käydä kurkistamassa sinun blogiasi:)
Poista