Kesä on vaan niin ihanaa aikaa, tosin tämä liiallinen kuumuus alkaa jo hieman kyllästyttää. Parasta ovat ihanat marjat, joita voi napsutella suoraan pensaasta tai keräillä metsästä. Tänä vuonna hyttysetkään eivät ole olleet riesana marjanpoimintareissuillani. Yksi päivä kävelin metsässä ja satuin pienelle tuulen kaatamalle aukolle. Aluskasvustoksi oli ilmestynyt metsämansikkaa. Ja voi jestas, että niitä marjoja riitti. Oli pakko hakea pieni kori ja kerätä herkut talteen. Suurimman osan marjoista söimme sellaisenaan, mutta hieman säästin tämän taivaallisen hyvän ja helpon tortun päällekin.
Tein tortun irtopohjaiseen torttuvuokaan, mutta mikäli et
omista sellaista, voit käyttää tavallista piirakkavuokaa tai pyöreää
irtopohjaista kakkuvuokaa. Myös raparperitahnan voit vaihtaa vaikka mansikka-
miksei myös sitruunatahnaan. Ja päälle voit laittaa tavallisiakin mansikoita tai
mitä tahansa ihania kesän marjoja.
Meillä remppa alkaa olla loppusuoralla. Listat ja lattioiden
maalaukset sekä muutama muu pikkujuttu vielä uupuu. Ensi viikolla yritän saada
kirjoitettua taivaallisen mustikkapiirakan ohjeen, joka muuten syntyi
sattumalta kokeilevassa keittiössä. Mutta siitä sitten ensi viikolla lisää.
metsämansikka-raparperitorttu!
pohja:
3.75 dl vehnäjauhoja
0.75 dl sokeria
140g voita jääkaappikylmänä
(jäävettä)
raparperitahna:
1.5 dl pilkottuja raparpereja
½ dl sokeria
1 rkl vettä
1 keltuainen
10g voita (n.1rkl)
lisäksi:
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 3 dl metsämansikoita tai n. 2 dl tavallisia mansikoita
viipaleina
pohja:
Mittaa pohjan aineet vettä lukuun ottamatta kulhoon. Nypi
seos murumaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä teelusikallinen kerrallaan, jotta
taikina kasautuu ja siitä saa muotoiltua pallon. Kääri taikinapallo kelmuun ja
laita jääkaappiin lepäämään n. 30 minuutiksi.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ripottele
leivinpaperin päälle jauhoja. Nosta taikina leivinpaperille ja painele taikinaa
lätyksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Kaulitse taikina irtopohjaista
piirakkavuokaa hieman isommaksi. Kumoa taikina leivinpaperin avulla voideltuun
irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Painele pohjalle ja reunoille ja korjaa
mahdolliset murtumat. Siisti reuna veitsellä. Pistele haarukalla reikiä
pohjaan.
Vuoraa taikinan pinta ja reunat leivinpaperilla ja kaada
sille kuivia herneitä, papuja, riisia ym. painoksi paistamisen ajaksi. Paista
pohjaa 200 asteessa 18 minuuttia. Ota leivinpaperi herneineen ym. pois ja jatka
paistamista noin 5 min. tai kunnes pohja on saanut kauniin kullanruskean värin.
Jätä jäähtymään.
raparperitahna:
Ota voi huoneenlämpöön. Mittaa raparperit, puolet sokerista
ja vesi kattilaan ja keitä seosta n. 15 min tai kunnes raparperit ovat täysin
hajonneet. Soseuta seos sauvasekoittimella sileäksi massaksi. Ota kattila
liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää kattilaan soseutetun raparperin joukkoon
keltuainen ja loput sokerista. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Siirrä seos
kylmähauteeseen ja vatkaa käsivispilällä niin kauan kunnes seos on jäähtynyt
huoneenlämpöiseksi. Lisää voi pieninä paloina ja vatkaa sekaisin tasaiseksi
tahnaksi. (Huom! Mikäli voi on liian kylmää, se ei sekoitu massaan. Mikäli
massa on puolestaan liian lämmintä, sulaa voi siihen. Ole siis tarkkana
lämpötilojen kanssa.) Laita valmis tahna jääkaappiin kylmettymään.
tortun kasaaminen, viimeistely ja koristelu:
Levitä raparperitahna tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.
Vaahdota kerma ja levitä se raparperitahnan päälle. Kaada metsämansikat kakun
pinnalle. Koristele esimerkiksi myrkyttömin luonnonkukin. Kakku kannattaa
kasata juuri ennen tarjoilua, jotta pohja ei vety. Raparperitahnan ja pohjan
voit kuitenkin tehdä hyvin edellisenä päivänä tai aikaisemminkin.
Taas yksi todella herkullinen resepti ja mahtavat kuvat :)
VastaaPoistaoi,kiitos!
Poista