Nyt kyllä pullan lykkäs. Voiko mikään olla niin herkullista
kuin omenakuutioilla, kanelilla sekä runsaalla sokeri- ja voimäärällä täytetty
pulla. Jätin hiivataikinasta suomalaiselle pullalle tutun kardemumman pois,
jolloin omena ja kaneli pääsivät loistamaan. Vaikka täytteessä on reilusti
sokeria ja voita, ovat nämä bullaset yllättävän keveän oloisia ja makuisia.
Sehän tosin on vain silmänlumetta.
Ihanaa viikonloppua!
-Doro-
Omena-kanelipullat (n.40 kpl):
pullataikina:
3.5 dl kevytmaitoa
½ hiiva
1.2 dl sokeria
1 tl suolaa
n.8 dl vehnäjauhoja
1 muna
120g voita todella pehmeänä tai sulana
omena-kanelitäyte:
80g voita
1 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
70g pekanpähkinöitä
n. 5 dl omenakuutioita (n. 4 norm. omenaa)
koristelu:
2 dl tomusokeria
n. 2rkl omenasiideriä
pullataikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+38 astetta). Liota hiiva
maitoon. Lisää sokeri ja suola. Sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet
nesteeseen. Lisää jauhoista noin puolet. Lisää myös muna. Sekoita tasaiseksi.
Alusta taikinaa lisäämällä jauhoja pikkuhiljaa. Kun taikina pysyy kasassa,
mutta on vielä käteen tarttuvaa, lisää sula voi ja vaivaa se taikinaan. Voit
lisätä hieman jauhoja, jotta saat voin sekoittumaan taikinaan. Vaivaa taikinaa
vielä tovi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina on valmista, kun se on vielä pehmeää ja hieman käsiin
tarttuvaa. Älä tee taikinasta liian kovaa, muuten pullasi eivät paistu
pehmeiksi ja meheviksi.
Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 min.
tai kunnes se on paisunut kaksinkertaiseksi.
omena-kanelitäyte:
Kuori ja pilko omenat pieniksi
kynnen kokoisiksi kuutioiksi. Pilko myös pekanpähkinät. Sekoita
omenakuutioiden ja pähkinöiden joukkoon kaneli ja sokerit. Sulata voi.
pullien kokoaminen, paistaminen ja koristelu:
Ota pullataikinasta puolet ja
vaivaa sitä hieman jauhotetulla alustalla. Kaulitse taikinasta suorakaide, joka
on max. 0.5 cm paksu. Voitele levy sulalla voilla (käytä noin 1/3). Levitä
puolet omena-kanelitäytteestä levyn päälle. Jätä reunoille tyhjää muutama cm.
Rullaa levy pitkältä sivultaan paksuksi rullaksi. Leikkaa rullasta terävällä
veitsellä paksuudeltaan n. 2 cm:n paloja. Vuoraa muffinivuoka paperisilla
vuoilla ja laita kuhunkin yksi palanen. Anna kohota noin 30 min. Valele
kohonneet pullat voisulalla. Paista 180 asteessa n. 20 min. tai kunnes pullat
ovat kauniin ruskeita. Toista käsittely jäljelle jääneelle taikinalle.
Koristelua varten mittaa
tomusokeri astiaan. Lisää omenasiideriä puoli rkl kerrallaan ja sekoita juuri
ja juuri lusikasta valuvaksi kuorrutteeksi. Valele hieman jäähtyneet pullat
kuorrutteella. Nauti!
Aivan ihanan näköisiä pullia! :)
VastaaPoistaeikö olekiin. ja ovat tajuttoman hyviä. kiitos ihanasta kommentistasi.
Poista