Huhuu…Täällä taas! Vihdoin ehdin taas kyökkiin
leipomispuuhiin. Tällä kertaa päätin kokeilla omenaa moussekakussa ja varsin
hyvin se näytti toimivan. Omenan kaverina on karamellimousse, joka on maustettu
aavistuksella kanelia. Pohjan tein kanelikekseistä. Lisäksi tein kakun oheen
hieman karamellisoituja omenoita. Niitä en kuitenkaan lämäyttänyt kaikkia kakun
päälle. Ulkonäkö olisi kärsinyt. Tämä kakku on ihanan syksyinen kahvin
seuralainen.
-Doro-
-Doro-
Omena-karamellimoussekakku (22cm x 25cm):
pohja:
200g kanelikeksejä (Bastonge LU)
85g voita
karamellimousse:
175g sokeria
n. 2tl vettä
2 dl kuohukermaa
6 liivatetta
6 keltuaista
3 rkl sokeria
2tl kanelia
2 dl kuohu- /vispikermaa
omenamousse:
4 hapahkoa omenaa
1 dl sokeria
n ¾ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
(1 rkl rommia)
6 liivatetta
4 dl kuohu- / vispikermaa
karamellisoidut omenat:
4 hapahkoa omenaa
25g voita
1 dl sokeria
2 rkl kanelia
koristelu:
karamellisoituja omenia (ks. edellä)
n. 1 dl kermaa
kuivattuja omenasiivuja
kanelikeksimuruja
kanelia
pohja:
Murskaa keksit pieneksi muruksi. Sulata voi. Kaada voisula
keksimurun päälle ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru vuoan pohjalle,
jonka reunat olet vuorannut kakkukalvolla.
Jos käytät neliö-/rengasmuottia, painele keksimuru tarjoiluastian
pohjalle.Voit käyttää neliövuoan sijaan myös rengasmuottia tai irtopohjavuokaa kakun valmistukseen. Mikäli teet kakun 24 cm:n irtopohjavuokaan, tulee kerroksista hieman korkeampia minun neliökakkuun verrattuna.
karamellimousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Teen ensin karamellikastike. Mittaa 175g sokeria ja vesi
kattilaan. Lämmitä sokeria keskilämmöllä sekoittamatta kunnes seos on vaalean
ruskeaa. Ota kattila liedeltä ja lisää kuohukermaa rkl kerrallaan. Sekoita. Jos
ja kun sokeri paakkuuntuu, nosta kattila takaisin levylle ja lämmitä kunnes
seos on tasaista. Lisää liivatteet
karamellikastikkeeseen.
Vaahdota keltuaiset ja loppu sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kaneli. Lisää kuumaa karamellia
vähän kerrallaan keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes seos on 45 asteista
(aikalailla kädenlämpöistä).
Vaahdota kerma ja yhdistä se karamellivaahtoon. Kaada mousse
pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.
omenamousse:
Kuori ja paloittele omenat ja laita ne kattilaan. Lisää kattilaan myös sokeri, vesi,
sitruunamehu ja halutessasi rommi. Keitä omenoita niin kauan, että ne ovat
täysin mössönä. Lisää keittämisen aikana vettä, mikäli hillo alkaa olla liian ”kuivaa”.
Soseuta hillo sauvasekoittimella täysin sileäksi massaksi.
Laita liivatteet likoamaan viideksi minuutiksi. Lisää
liivatteet vielä kuuman hillon joukkoon. Vaahdota kerma. Tarkista, että hillo
on täysin jäähtynyt, muttei vielä kuitenkaan hyytynyt. Yhdistä hillo ja
kermavaahto. Sekoita tasaiseksi ja kaada karamellimoussekerroksen päälle. Laita
hyytymään jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.
karamellisoidut
omenat:
Sulata voi ja sokeri kasarissa. Lisää omenapalat ja kypsennä
omenia tovi. Omenat saavat jäädä hieman koviksi. Eli älä tee hilloa. Lisää
lopuksi kaneli. Siirrä omput kasarista toiseen astiaan, jotta omenat jäähtyvät
mahdollisimman nopeasti, eivätkä jatka kypsymistään kuumassa kasarissa. Käytä
osa omenista kakun koristeluun ja tarjoa loput kakun kanssa.
koristelu:
Käytä parhaat karamellisoidut omenapalat kakun koristeluun. Varmista,
että palat ovat täysin jäähtyneet. Omassa kakussani pursotin kermavaahtoa
karamellisoitujen omenien kylkeen. Lisäksi viimeistelin kakun kuivatuilla omenasiivuilla,
kanelikeksimuruilla ja kanelilla.
Kiitos kun saimme olla herkuttelemassa tätä ihanaa moussekakkua.
VastaaPoista