Kävimme suoretkellä ja mitä löysimmekään rahkasammalen seasta. Ihania, punaisia, happamia karpaloita. Marjastukseksi karpaloiden keräämistä ei voinut laskea, sillä eipä me taidettu löytää niitä kymmentä enempää.
Inspiroiduin kuitenkin suoretkestä ja karpaloista sen verran paljon, että oli pakko leipoa jotakin karpaloista. Kaupan kuivatut karpalot päätyivätkin näihin hieman cantuccineja muistuttaviin pikkuleipiin. Lisäki laitoin taikinan joukkoon pistaasipähkinöitä ja kuorrutin keksit suklaakuorrutteella. Ihania ja maistuivat taivaallisille ulkoilun jälkeen.
-Doro-
Karpalo-pistaasipikkuleivät (n. 15 kpl):
pikkuleivät:
100g voita
1 ¾ dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2 isoa munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl pistaasipähkinöitä kevyesti rouhittuna
1 ½ dl kuivattuja karpaloita
suklaakuorrutus ja koristelu:
¾ dl kermaa
40g maitosuklaata
70g tummaa suklaata
½ dl kuivattuja karpaloita
½ dl kevyesti rouhittuja pistaasipähkinöitä
pikkuleivät:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää
munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja
kaada seos karpaloiden ja pähkinöiden kanssa voi-munavaahtoon. Sekoita
tasaiseksi. Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin kaksi tankoa leivinpaperin
päälle pellille. Paista tankoja 175
asteisessa uunissa noin 25-30 min. tai kunnes tangot ovat saaneet hieman väriä.
Ota uunista ja leikkaa tangot noin kahden sentin viipaleiksi. Erottele palasia
hieman toisistaan. Laita pelti pikkuleipineen takaisin uuniin noin 10
minuutiksi tai kunnes keksit ovat kuivanneet. Anna jäähtyä.
suklaakuorrutus ja koristelu:
Rouhi suklaat. Kuumenna kerma kiehuvaksi. Ota liedeltä ja
kaada suklaarouhe kermaan. Odota hetki, jonka jälkeen sekoita tasaiseksi
suklaakuorrutteeksi.
Kasta jäähtyneet pikkuleivät suklaaseen ja nosta
leivinpaperin päälle. Koristele karpaloin ja pistaasipähkinöin kun suklaa on
vielä sulaa. Anna kuorrutteen kovettua ja tarjoa vaikka teen seuralaisena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti