Mieheni pitää kirpsakoista herkuista ja isänpäivän kunniaksi hän saa sitruunamoussekakkua. Ehkäpä varsin ansaitusti. Mieheni nimittäin syö mukisematta suklaapainotteisia ja hänen mielestään melkeinpä liian makeita leipomuksiani. Kerrankin tarjolla on jotakin hänen makuunsa täydellisesti sopivaa.
Pakko myöntää, että kakku muotoutui jääkaapin aineslistan perusteella. Sain vihdoin käytettyä jo pitkään kaapissa pyörineet sitruunat ja turkkilaisen jogurtin jämän. Mikä parasta kakku oli kaiken lisäksi todella helppo tehdä.
Onnea kaikille isille!
-Doro-
Sitruunamoussekakku (20cm):
pohja:
150g keksejä (Digestive tai kaurakeksejä)
55g voita
sitruunamousse:
0.75 dl tuorepuristettua sitruunan mehua (noin 1,5 kpl)
yhden sitruunan kuoret raastettuna
200g turkkilaista jogurttia
n. 1.5 dl sokeria (voit laittaa enemmänkin)
3 dl vispikermaa
5 liivatetta
keltaista elintarvikeväriä
sitruunakiille:
1,5 sitruunan mehut
vettä
n. 4 tl tai maun mukaan tomusokeria
3 liivatetta
keltaista elintarvikeväriä
Pohja:
Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista sopivan
kokoinen pala. Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa vuorata vuoan
reunat kakkukalvolla (itse käytän piirtoheitinkalvoa).
Murskaa pohjan keksit pieneksi muruksi esimerkiksi
tehosekoittimisessa. Murskaaminen onnistuu myös perunanuijalla hakaten. Sulata
voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele pohjamuruseos leivinpaperilla
päällystetyn irtopohjavuoan (20cm) pohjalle.
Sitruunamousse ja -kiille:
Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Varo raastamasta vaaleaa
osaa. Purista raastamisen jälkeen mehut sitruunoista. Yhdistä jogurtti, sokeri,
sitruunan kuoriraaste ja puolet sitruunamehusta sekä elintarvikeväri. Liota
liivatteita 5 min. kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna loput
sitruunamehusta lähes kiehuvaksi ja liota siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena
nauhana jogurttiseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto. Kaada täyte pohjan
päälle ja anna hyytyä väh. 4 tuntia tai yön yli.
Purista kiilteen sitruunoiden mehu. Lisää vettä sen verran,
että syntyy nestettä yht. 2 dl. Makeuta sitruunavesi tomusokerilla ja sekoita
niin kauan, kunnes sokeri on täysin liuennut. Lisää myös elintarvikeväri. Laita
liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kaada kattilaan
sitruunavedestä noin kolmannes. Kun sitruunavesi lähes kiehuu, lisää puristetut
liivatteet. Kaada liivatesitruunavesi lopun sitruunaveden joukkoon. Anna jäähtyä,
muttei kuitenkaan jähmettyä. Kaada jäähtynyt kiille sitruunamoussen päälle ja
laita kylmään jähmettymään.
Kun kakku on hyytynyt, ota se varovasti pois
irtopohjavuoasta. Poista kalvot. Mikäli et käyttänyt kalvoja, ”avaa” kakun
reunat veitsellä viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. Koristele kakku esim.
sulalla valkosuklaalla ja sitruunan kuorilla.
Kaunis! Itse pidän mysö kirpeistä leivonnaisista. En lainkaan perusta makeista tai suklaisista tekeleistä. Joko suolasta tai kirpeetä :D Tätä voisin tehdä joku kerta.. Tosin en taida isälleni, sillä hän taas ei ole niin kirpeän ystävä :)
VastaaPoistaTämä oli todellinen hitti meidän perheessä. Juurikin se porukka otti lisää, joka yleensä suklaatekeleideni kohdalla pyörittelee päätään liialle makeudelle. Ehdottomasti kannattaa tehdä. Helppo ja nopeakin tämä on.
PoistaOi, onpa ihana kakku! Upean korkea, ja kaunis koristelu. :)
VastaaPoistaT: Serkusten suklaaunelma blogi
Koristelu oli näyttävyydestään huolimatta todella helppo. Ja voin paljastaa, että koristelulla peittelin hirmuisen mokan, joka syntyi kun kakkuni oli hyytymässä. Jääkaapin ovi meinaan painoi toisen reunakalvon lynyyn ja siihen kohtaa kakkua tuli valtava lovi. No onneksi kiille ja suklaat peittivät virheen:) Käynpäs vastavierailulla blogissasi.
Poista