Muutama viikko takaperin tein omena-mantelimassaruusuja. Ne olivat herkullisia. Niitä herkutellessani alkoi minua kutkuttamaan ajatus jonkin muun kuin omenan käyttämisestä ruusuissa. Päärynä tuli ensimmäisenä mieleeni ja pohdittuani tovin päärynälle soveliasta kaveria, päädyin ikiaikaiseen superherkkuuni Nutellaan.
Homma toimi aikalailla kuten omenaruusujakin tehdessä. Päärynöitä mikrottaessa saa kuitenkin olla tarkkana. Päärynät nimittäin pehmenevät omppuja nopeammin ja muuttuvat helposti mössöksi. Päärynät myös tummuvat sitruunakäsittelystä huolimatta, joten mitään superkauniita näistä ei tullut. Mutta maku oli kohdillaan. Nutella nyt vain on niin hyvää ja päärynän kanssa melkein vieläkin parempaa.
Itse en jaksanut askarrella kaikista voitaikinalevyistä ruusuja, vaan oikaisin hieman tekemällä Nutellalla ja päärynällä täytettyjä croisantteja. Ne olivat myös mielettömän hyviä.
Kivaa alkavaa viikkoa!
-Doro-
Päärynä-Nutellaruusut (10 kpl):
500g voitaikinalevyjä (yht. 5 levyä)
n. ½ prk Nutellaa
5 isoa päärynää
vettä
½ sitruuna
tomusokeria koristeluun
Mittaa kulhoon reilusti vettä. Purista puolikkaan sitruunan
mehu veteen. Pese päärynät. Halkaise päärynät kahtia ja leikkaa ohuita
puolikuun muotoisia siivuja. Poista siemenet siististi. Laita siivut
välittömästi sitruunaveteen. Kun olet leikannut kaikki päärynät, laita kulho päärynäsiivuineen
mikroon. Anna käydä täydellä teholla n. 2 min. Siivut ovat oikeanlaisia
pehmettyään hieman. Ne taipuvat käännettäessä, mutta eivät mene rikki. Päärynöiden
kypsyminen jatkuu kuumassa vedessä, joten kaada vesi pois välittömästi ja käytä
siivut suht. nopeasti.
Kauli jokainen voitaikinalevy noin kaksinkertaiseksi
pituussuunnastaan. Leveyden ei tarvitse olla aivan kaksinkertainen. Halkaise
levyt pituussuunnassa kahtia. Levitä Nutellaa voitaikinasuikaleille
kauttaaltaan. Aseta päärynäsiivut Nutellan ja voitaikinan päälle lomittain
pituussuunnassa. Päärynäsiivu on puoliksi taikinan ulkopuolella. Kääri taikina
rullalle, jolloin syntyy kaunis ruusu. Nosta ruusu varovasti muffinivuokaan ja
vuoka edelleen muffinipellille. Muffinipelti on oiva apuväline paistossa. Näin
ruusut säilyttävät muotonsa paremmin.
Paista ruusuja uunin alatasolla 200 asteessa n. 40 min. Tarkkaile
ruusuja paiston aikana. Mikäli ne alkavat tummua, laita niiden päälle esim.
folio. Ole tarkkana ruusujen kypsyyden
kanssa. Voitaikinan tulee kypsyä myös keskeltä. Kypsymisen kannalta oleellista
on, että olet kaulinut voitaikinan riittävän ohueksi.
Koristele ruusujen pinta tomusokerilla.
Hienoja ruusuja. Mulla ei taitais kärsivällisyys riittää näiden tekoon. :)
VastaaPoistaKiitos. Kyllä nää vähän näpertelyy vaativat. Kieltämättä mullakaan ei meinannut kuppi säilyä läikkymättä. Mut helppo versio on tehdä croisantteja. Taikinan sisään vaan nutella ja päärynät ja sit rullalle.
Poista