23.10.15

Omena-mantelimassaruusut!


Blogeissa on vilissyt aika usein omenaruusuja. Niinpä itsekin päätin kokeilla niiden tekemistä. Halusin kuitenkin tuunata perusreseptiä hieman, joten päätin sujauttaa ruusuihin sisälle herkullista mantelimassaa. Ja kyllä, hyviä olivat. Eivät bloggarit väärässä voi olla. Jos mantelimassa kammoksuttaa, jätä se suosiolla pois. Sen voit korvata monissa resepteissä käytetyllä aprikoosihillolla ym.

Nämä näyttävän näköiset herkut ovat helppoja tehdä. Toki hieman näpertelyhermoja nämä vaativat, mutta lopputulos maksaa vaivan. Paistamisessa kannattaa olla tarkkana. Ainakin minulla ensimmäiset testiruusut jäivät sisältä hieman raaoiksi. Seuraavien ruusujen kohdalla kaulin voitaikinan reilusti ohuemmaksi, jolloin lopputuloskin oli kypsä.

Hyvää viikonloppua!
-Doro-
Omena-mantelimassaruusut (10 kpl):

500g voitaikinalevyjä (yht. 5levyä)
n. 100g mantelimassaa
kanelia
vaniljasokeria
5 isoa omenaa
vettä
½ sitruuna
tomusokeria koristeluun

Mittaa kulhoon reilusti vettä. Purista puolikkaan sitruunan mehu veteen. Käsittele omenat. Pese omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Halkaise omenat kahtia ja leikkaa ohuita puolikuun muotoisia siivuja. Laita siivut välittömästi sitruunaveteen. Kun olet leikannut kaikki omenat, laita kulho omenasiivuineen mikroon. Anna käydä täydellä teholla alkuun 3 min. Siivut ovat oikeanlaisia pehmettyään hieman. Ne taipuvat käännettäessä, mutta eivät mene rikki. Omenoiden kypsyminen jatkuu kuumassa vedessä, joten kaada vesi pois välittömästi ja käytä siivut suht. nopeasti.

Sulata voitaikinalevyt. Kauli jokainen levy noin kaksinkertaiseksi pituussuunnastaan. Leveyden ei tarvitse olla aivan kaksinkertainen. Halkaise levyt pituussuunnassa kahtia. Kauli mantelimassasta voitaikinasuikaleiden pituinen levy. Leveys on vain puolet voitaikinasuikaleesta. Nosta mantelimassa voitaikinan toiselle reunalle. Ripottele taikinan päälle kauttaaltaan kanelia ja vaniljasokeria. Aseta omenasiivut mantelimassan ja voitaikinan päälle lomittain pituussuunnassa. Omenasiivu on puoliksi taikinan ulkopuolella. Kääri taikina rullalle, jolloin syntyy kaunis ruusu. Nosta ruusu varovasti muffinivuokaan ja vuoka edelleen muffinipellille. Muffinipelti on oiva apuväline paistossa. Näin ruusut säilyttävät muotonsa paremmin.

Paista ruusuja uunin alatasolla 175 asteessa n. 40 min. Tarkkaile ruusuja paiston aikana. Mikäli ne alkavat tummua, laita niiden päälle esim. folio.  Ole tarkkana ruusujen kypsyyden kanssa. Voitaikinan tulee kypsyä myös keskeltä. Kypsymisen kannalta oleellista on, että olet kaulinut voitaikinan riittävän ohueksi.

Koristele ruusujen pinta tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti