25.9.13

Hieman erilainen omenapiirakka!



Omenapiirakka on ihana syksyn herkku. Tällä kertaa päätin tehdä hieman erilaisen omenapiirakan. Erilaisen tästä piirakasta tekee täytteen omenoiden kypsyttäminen ja karamellisointi ennen uuniin laittoa. Myös pähkinät muruseoksen lisänä tuovat piirakkaan hauskaa purutuntumaa. Alkuperäinen piirakan ohje on Roxanan ja se löytyy hänen blogistaan täältä. Omaan versiooni tein hieman muutoksia, lähinnä yksinkertaistin reseptiä.

Heps.
-Doro-




Hieman erilainen omenapiirakka:


pohja:

150 g vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
70 g voita
1 keltuainen
1 tl vettä tai hieman enemmän

täyte:

4 isoa omenaa (granny smith tai jokin muu hapan lajike)
2 rkl voita
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
2 rkl vettä

2 munaa
2 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa

pähkinämurupäällyste:

1.25 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1.25 dl pähkinäsekoitusta pieneksi rouhittuna (voit käyttää mitä tahansa pähkinöitä)
60 g voita
1 tl kanelia


pohja:
Sekoita jauhot ja sokeri. Lisää kylmä voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti taikina palloksi. Vältä vaivaamista, jottei taikinaan synny sitkoa.

Leikkaa leivinpaperista piirakkavuoan muotoinen pala. Leivinpaperia tulee jäädä myös vuoan reunoille. Perinteinen röpelöreunainen vuoka ei ole paras valinta tälle piirakalle. Sen sijaan esim. uunivuoka (20cm x 32cm) sopii hyvin. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi. Nosta taikina varovasti leivinpaperin päälle vuokaan. Painele taikinaa myös aavistus reunoille. Laita kaulittu taikina jääkaappiin lepäämään noin 30 minuutiksi. (Tällä välin voit valmistaa täytteen.)

Ota piirakkapohja pois jääkaapista ja pistele sen pintaan haarukalla reikiä. Laita leivinpaperi pohjan päälle ja kaada sille kuivia herneitä/papuja/riisiä ym. painoksi. Paista pohjaa 180 asteessa 15 minuuttia. Ota leivinpaperi papuineen/herneineen/riiseineen pois ja paista vielä 5 minuuttia. Tarkkaile pohjaa loppuvaiheessa, jottei se vain pääse tummumaan. Laske uunin lämpö 175 asteeseen.

täyte:
Poista omenista kodat ja halutessasi myös kuoret. Leikkaa omenat kuutioiksi tai siivuiksi. Laita kattilaan ja mittaa joukkoon voi, fariinisokeri, kaneli ja vesi. Anna kiehua noin. 13 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmeitä, mutta silti vielä koossapysyviä. Kaada keitoksesta liemi pois ja laita kattila vielä liedelle. Anna lopunkin nesteen kiehua pois. Älä sekoita omenoita, vaan anna niiden hieman karamellisoitua. Laita omenasörsseli sivuun odottamaan.

Sekoita kulhossa munat, kerma ja sokeri sekaisin.


pähkinämurupäällyste:
Sekoita jauhot, sokeri, pähkinämuru ja kaneli sekaisin. Lisää voi ja nypi seos murumaiseksi. Seos ei saa olla liian jauhoista, joten lisää tarvittaessa voita.

piirakan kokoaminen ja paistaminen:

Kaada omenasörsseli paistetun pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Kaada omenoiden päälle munakermaseos ja laita piirakka uuniin 175 asteeseen noin 20 minuutiksi tai niin pitkäksi aikaa, että munakerma hyytyy. Ota uunista ja ripottele piirakan päälle muruseos. Paista vielä 15 minuuttia.

Leikkaa piirakka paloiksi ja tarjoa sellaisenaan tai esim. jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti