20.9.13

Kaivinkonekakku!


Ystäväni pyysi minua tekemään 2-vuotiaan poikansa syntymäpäiville kakun. Innostuin oitis, varsinkin kuullessani kakkutoiveen. Toiveissa oli kaivinkonekakku. Kakku ei saanut missään nimessä olla sokerimassalla kuorrutettu, vaan ennemminkin perinteinen mansikkakakku kermavaahtoineen. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi jäi toteuttaa kakku perinteisenä kakkuna ja kaivinkone kakun päälle sitä koristamaan. Periaatteessa kakun päällä olevan kaivinkoneen olisi voinut tehdä myös kakkumassasta. Käytännön syistä (keveys ja säilyvyys) päädyin kuitenkin tekemään kaivinkoneen riisimuro-vaahtokarkkimassasta.

Jätän jälleen kerran varsinaisen kakun reseptin kirjoittamatta ja keskityn kaivinkoneeseen. Googlettamalla löydät oivia mansikkakakun reseptejä.

Heips!
-Doro-


Kaivinkonekakun kaivinkoneen valmistaminen:


Riisimuro-vaahtokarkkimassa:

(riittää reilusti yhteen kaivinkoneeseen, joka tulee 28 cm:n kakun päälle)

500 g vaahtokarkkeja
6 rkl voita
n. 25 dl riisimuroja kevyesti kaulimella murskattuna

öljyä käsiin massan muotoilua varten


Sulata voi kasarissa. Alenna lämpöä. Lisää vaahtokarkit ja anna sulaa välillä sekoitellen. Kun massa on tasaista, ota kasari pois liedeltä ja lisää riisimurot ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetken.

Muotoile massasta öljytyin käsin kaivinkoneen osat. Riittää, että osat ovat jotakuinkin lähellä lopullista muotoaan. Mieluummin liian suuria ja suurpiirteisiä kuin pieniä. Massaa saa aina leikattua pois, mutta takaisin sitä ei saa liimattua. Tiivistä massaa mahdollisimman paljon. Näin osista tulee kestävämmät ja niitä on helpompi muotoilla veitsellä niiden kuivuttua.

Kaivinkoneen kauhaosan vipuvarsi kannattaa toteuttaa tekemällä TIIVIS suorakaide, josta leikkaat vipuvarren kaavaa apuna käyttäen vasta sitten kun massa on kuivunut yön yli. Itse laitoin vipuvarteen myös hammastikkuja tukemaan sitä.

Anna osien kuivua seuraavaan päivään, jolloin voit aloittaa osien tarkemman muotoilun terävää sahalaitaista veistä apuna käyttäen. Päällystä lopuksi osat sokerimassalla. Jotta saat mahdollisimman tasaisen pinnan sokerimassaan, suosittelen käymään veitsellä läpi kaikki riisimuro-vaahtokarkkimassan pinnat.
 
Kaivinkoneen osat eivät ole kiinni toisissaan, lukuunottamatta vipuvarren alaosassa olevia hammastikkuja. Ne tulevat kiinni kaivinkoneen hyttiosaan. Kone kannattaa koota suoraan kakun päälle juuri ennen tarjoilua. Näin herkkä vipuvarsi pysyy kasassa koko tarjoilun ajan.

2 kommenttia:

 1. Heippa, minkä kokoisia koneen osat suurinpiirtein ovat?
  Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakun trkemisestä on ikuisuus, mutta jos oikein muistan on yhden telan pituus n.15cm.
   Eli mistään valtavasta kaivinkoneesta ei ole kyse. Kakku kaivinkoneen alla on halkaisijaltaan 30cm.

   Poista