Miten maailmassa voikaan olla niin paljon leivonnaisia, joita en ole ikinä tehnyt saati maistanut. Hieman nolottaa myöntää, mutta empanadakset kuuluvat juuri edelliseen kastiin. Siispä jälleen oli paikattava aukko leivontasivistyksessä ja käärittävä hihat. Maanantaina meillä paistui uunissa espanjan herkkuja. Perinteisesti pasteijat täytetään lihalla. Omassa versiossani ne täytettiin tomaatilla, basilikalla ja mozzarellalla.
Minut yllätti näiden helppous. Ainoa haastava vaihe on taikinapussin kiinnipainaminen. Siinä saa olla tarkkana. Minulla aukesi muutama pasteija uunissa ja mozarellat levisivät pasteijan ulkopuolelle. No onneksi suurin osa onnistui.
Kivaa viikon jatkoa!
-Doro-
Empanadas mozzarellalla, tomaatilla ja basilikalla (n.20pl)
7 ½ dl hienoja spelttijauhoja
½ tl suolaa
170g voita
1 ¼ dl vettä
175g mozzarellaa
20 kirsikkatomaattia
nippu tuoretta basilikaa
mustapippuria
suolaa
lisäksi muna voiteluun
Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita. Lisää kuutioitu
jääkaappikylmä voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Lisää lopuksi vesi ja sekoita
taikina tasaiseksi palloksi. Vältä liiallista vaivaamista, jottei taikinaan
synny sitkoa. Mikäli taikina jää liian kuivaksi, lisää rkl kerrallaan vettä.
Kaulitse taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä.
Leikkaa muotin avulla taikinasta pyöreitä paloja. Hommaan soveltuu hyvin
esimerkiksi jälkiruokakulho jne.
Leikkaa mozzarella ohuiksi siivuiksi. Halkaise siivut
kahtia. Aseta kunkin taikinapalan päälle toiselle reunalle kaksi palaa
mozzarellaa. Kuutio kukin kirsikkatomaatti ja asettele yhden tomaatin palat
mozzarellasiivujen päälle. Hienonna basilika ja ripottele sitä sekä mustapippuria että suolaa vielä kuhunkin
empanadakseen.
Sivele kunkin täytetyn taikinapalan reunoille vettä. Taita
taikinapala täytteen päälle siten, että muodostuu puolikuu. Nipistä reunat
yhteen huolellisesti. Paina vielä haarukalla reunat tiiviisti kiinni.
Empanadaksen sisään muodostuu paljon höyryä paistettaessa, joten saattaa olla
viisasta tehdä taikinan pintaan haarukalla muutama reikä. Näin empanadas pysyy
todennäköisemmin kiinni koko paiston ajan.
Voitele empanadakset kauttaaltaan munalla ja paista niitä
uunissa 200 asteessa kullanruskeiksi noin 20 minuuttia.