Sivut

27.4.17

Vapun hauskat tikkarikuppikakut!


Vappu tulee ja mikä parasta alkaa toukokuu. Kesä on taas aavistuksen lähempänä. Olen pienessä flunssassa tappanut iltaisin aikaa surffailemalla muiden ihanien bloggareiden blogeissa ja täytyy sanoa, että aivan ihania vappuherkkuja ovat he kehitelleet. Tosin itselleni upeiden luomusten löytäminen on lisännyt ahdistusta, sillä en millään meinannut keksiä ideaa omalle hieman erilaiselle vappuherkulle. Tuntuu, että kaikki ideat oli jo käytetty.

Niinpä tämän vuoden vappuherkkuni keskittyykin ulkonäköön sisällön sijaan. Sisältö voi nimittäin olla ihan mikä hyvänsä. Minä päätin tehdä mustikkamuffineita näiden hauskojen tikkarikuppikakkujen pohjaksi. Sinä voit tehdä omia suosikkikuppikakkujasi ja tuunata ne vappuun sopiviksi värikkäällä strösselillä ja tikkareilla. Reseptit -välilehdestäni löydät läjäpäin erilaisia mahdollisia kuppikakkureseptejä, joita voit käyttää.

Minulla on viikonloppuna tiedossa mieheni kanssa hotelliviikonloppu. Vappua vietämme kotona ulkoillen ja munkkeja syöden (esim. sitruunatahna- ja maapähkinävoimunkit , vappudonitsit)

Riemukasta vappua!
-Doro-




Vapun hauskat tikkarikuppikakut, (mustikkakuppikakut n. 13 isoa):

kuppikakut:

2 munaa
1.25dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4.5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
120g voita sulatettuna
1 dl turkkilaista jogurttia
3 dl mustikoita

kuorrutus ja koristelu:

2 dl kuohukermaa
(1,5 rkl vaniljakreemijauhetta)
2 tl vaniljasokeria
värikkäitä strösseleitä
tikkareita yksi/kuppikakku


kuppikakut:
Sulata voi ja jätä jäähtymään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita vuorotellen sulan voin ja jogurtin kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Näin vältät sitkon muodostumisen. Lisää lopuksi mustikat. Sekoita tasaiseksi.

Lusikoi taikinaa muffinipellille aseteltuihin muffinivuokiin. Taikinaa tulisi olla noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista kuppikakkuja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 min. tai kunnes kakkuset ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä.

Mikäli et omista muffinipeltiä, voit paistaa kuppikakut myös tavallisen uunipellin päällä. Tällöin kuitenkin suosittelen käyttämään vahvoja ja varsin paksuja muffinivuokia, jotta kuppikakut säilyttävät kauniin muotonsa sivuttaisen leviämisen sijaan.

kuorrutus ja koristelu:
Vaahdota kerma, vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe. Voit tehdä kuorrutteen myös ilman vaniljakreemijauhetta. Itse tykkään käyttää jauhetta, koska se tekee kuorrutteesta hieman jämäkämmän ja helpomman pursotettavan.

Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle kermaa ja koristele värikkäillä strösseleillä ja tikkareilla.

23.4.17

Sokerittomat sekä hieman terveellisemmät passion-suklaaleivokset!


Meidän perhe herkutteli viime maanantaina toisena pääsiäispäivänä näillä passion-suklaaleivoksilla. Viikon loma Lapissa ja ihan älytön herkuttelu siellä painoivat vatsassa. Halusin tehdä jälkkärin, joka olisi ensiaskel kohti sokeritonta arkea.

Passionhedelmä on yksi lempparini. Se toimii erinomaisesti suklaan parina. Olisi siis helppo valita leivosten perusraaka-aineet. Kotimatkalla Lapista kun vielä lueskelin naistenlehtiä, osui silmiini resepti aamiaisen suklaakakusta. Päätin yhdistää terveellisen ja herkullisen suklaakakun raikkaaseen passioniin. Muokkasin suklaakakkureseptin leivoksiini sopivaksi. Passionmoussen ohje syntyi tehdessä. Sokerittomuuden lisäksi resepti on maidoton ja vehnätön. Erinomainen terveysjälkkäri!

-Doro-





Sokerittomat passion-suklaaleivokset (3 leivosta tai yksi pieni kakku):

pohja:

¾ dl kaakaojauhetta
¾ dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl vaniljajauhetta
¼ tl suolaa
2 munaa
½ dl rypsiöljyä
½ dl vaahterasiirappia
½ dl kaurakermaa

vuoan voiteluun voita/öljyä ja jauhotukseen hieman kaakaojauhetta

passionmousse:

¾ dl passionin hedelmälihaa ilman siemeniä (n. 6 passionia)
2 dl jääkaappikylmää kookoskermaa
1 liivate
3 tl hunajaa tai maun mukaan

koristelu:

Passionhedelmien hedelmälihaa, suklaata jne.


pohja:
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää munat, öljy, vaahterasiirappi ja kerma. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on varsi löysää, mutta sen kuuluukin olla.
Kunnosta pieni kakkuvuoka (15cm). Leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperin pala. Voitele vuoan reunat sekä myös leivinpaperi. Jauhota kaakaojauholla kauttaaltaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä tikulla kokeiltaessa.  Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia. Kumoa kakku ritilälle, poista leivinpaperi varovasti ja jätä jäähtymään kauttaaltaan.

Mikäli teet pohjasta leivoksia, leikkaa muotilla/lasilla (halk. 6,5 cm) siitä kolme leivospohjaa. Voit tehdä myös yhden pienen kakun.

passionmousse ja leivosten/kakun kokoaminen
Teet sitten leivoksia tai kakun, käytä kakkukalvoa siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi. Voitele kakkukalvot hyvin kevyesti rypsiöljyllä. Leivosten kohdalla kietaise kakkukalvo jokaisen pohjan ympärille ja kiinnitä maalarinteipillä. Pientä kakkua tehdessäsi, voit kääriä kakkukalvon vapaasti pohjan ympärille tai käyttää kakkurengasta apuna.

Valmista mousse. Lusikoi passionhedelmistä hedelmäliha siivilään. Paseeraa hedelmäliha niin, että syntyy sileää passionmehua ¾ dl.

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Avaa kookoskerma purkki ja lusikoi paksu valkoinen kerma kulhoon. Jätä käyttämättä kerman nestemäinen, läpikuultava osuus. Vaahdota kylmää kookoskermaa voimakkaasti viitisen minuuttia tai niin kauan kunnes muodostuu kevyttä kookoskermavaahtoa. Mausta kerma hunajalla.

Laita passionmehusta puolet lämpiämään pieneen kattilaan. Lisää kuivaksi puristeltu liivate kuumaan mehuun ja sekoita tasaiseksi. Nosta pois liedeltä. Lisää loput passionmehusta ja varmista, ettei liivatepassionseos ole liian kuumaa. Kaada jäähtynyt, muttei hyytynyt liivatepassionseos ohuena nauhana kookoskerman joukkoon koko ajan samalla vatkaten. Sekoita tasaiseksi.

Kaada mousse lieriöleivoksiin tasaisesti tai sitten pienen kakun pintaan. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Hyytymisen jälkeen, nosta leivokset tai kakku reiluksi puoleksi tunniksi pakastimeen. Näin varmistat, että saat kakkukalvot siististi pois. Poista kalvot ja koristele leivokset / kakku.

19.4.17

Torta Pasqualina eli pinaatti-munapiirakka!


Ihana, maailman paras loma on nyt takanapäin. Meikä on niin kova hiihtofani, että melkeinpä parhaat lomat tulee vietettyä Lapissa sivakoiden. Kivaa oli kyllä palata myös kotiin, kun maanantain sai vielä rauhassa viettää kotoillen ja herkkuja syöden.

Ennen lomaa leivoin perinteisen italialaisen piirakan Torta Pasqualinan. Kyseistä piirakkaa tehdään usein juuri pääsiäisen aikaan Italiassa. Toki piiras sopii päivään kuin päivään. Jotenkin ihanan keväisen siitä tekevät kananmunat, jotka rikotaan täytteen päälle ennen piirakan paistamista. Kananmunat ovat kuin pieniä aurinkoja, jotka paljastuvat piirakkaa leikatessa.

Aurinkoa!
-Doro-





Torta Pasqualina eli pinaatti-munapiirakka (20 cm):

500g lehtitaikinaa
150g pakastepinaattia sulatettuna
250g ricottajuustoa
70g parmesanijuustoraastetta + hieman raastetta munien päälle
1 rkl oliiviöljyä
1 + 4 munaa
n. 1tl suolaa
mustapippuria
¼ tl muskottipähkinää

voita vuoan voiteluun
oliiviöljyä piirakan voiteluun


Sulata valmis lehtitaikina. Ota lehtitaikinasta n. 2/3 ja kaulitse se jauhotetulla alustalla ohueksi pyöreäksi levyksi. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka. Nosta kaulittu taikinalevy vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina saa roikkua vuoan reunojen yli.

Tee täyte. Mittaa pinaatti, ricotta, parmesanraaste ja oliiviöljy kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää yksi muna ja mausteet ja sekoita edelleen tasaiseksi massaksi.

Kaada täyte pohjan päälle ja levitä se tasaisesti. Tee täytteen pintaan neljä kuoppaa ja riko jokaiseen niistä kananmuna. Ripottele munien pintaan suolaa ja parmesaniraastetta.

Kaulitse jäljelle jäänyt taikina ohueksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy varoen piirakan päälle. Painele taikinoiden reunoja yhteen. Mikäli taikinaa on paljon reunojen yli, leikkaa sitä pois niin, että jää noin yksi senttimetri yli vuoan reunojen. Kääri taikinareunat rullalle piirakan keskustaan päin. Tee haarukalla muutama reikä piirakan pintaan. Voitele piirakan pinta oliiviöljyllä.

Paista piirakkaa 190 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

12.4.17

Pääsiäiseksi mangomoussekakkua brownies -pohjalla!


Heips ja terkkuja Lapista. Mieli on levännyt ja kunto kasvanut täällä reippaillessa. Hiihtäminen on vaan niin parasta.

No mutta asiaan...Viime viikolla leivoin pääsiäiseen sopivan mangomoussekakun brownies -pohjalla. Käytin mousseen valmista mangososetta, joten kakku oli aika nopeatekoinen. Hieman ylimääräistä työtä kakku teettää, mikäli haluat jakaa pohjan kahteen osaan, kuten itse tein. Toki voit tehdä vain yhden hieman paksumman pohjan ja kerralla koko moussen. Näin tekemiseen tuhraantuu entistä vähemmän aikaa.

Hyvää pääsiäistä. Minä jatkan vielä hiihtelyä täällä Lapissa. Palataan asiaan.
-Doro-





Mangomoussekakku brownies -pohjalla (18 cm):

Brownies -pohja:

50g tummaa suklaata
85g voita
1 dl sokeria
1 muna
1,35 dl vehnäjauhoa

mangomousse:

2 + 2 dl kuohukermaa
2 + 2 liivatetta
2 + 2 rkl tomusokeria
1,35 + 1,35 dl mangososetta (esim. Bonne)

kiille ja koristelu:

1 dl mangososetta (esim. Bonne)
1 ½ liivatetta
muutama ananaskirsikka


brownies -pohja:
Mittaa voi ja suklaa kattilaan. Sulata ne miedolla lämmöllä. Lisää sulien aineiden joukkoon sokeri ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä, mutta älä anna jähmettyä. Lisää jäähtyneen massan joukkoon muna voimakkaasti käsin samalla vatkaten. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Levitä taikinaa vain sen verran, että saat siitä kypsänä leikattua kaksi halkaisijaltaan n. 15 cm:n ympyrää. Paista pohjaa 180 asteisessa uunissa n. 10-13 min. tai kun pohja on juuri ja juuri kypsä. Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta kaksi halkaisijaltaan 15 cm olevaa ympyrää.

mangomousse ja kakun kokoaminen:
Aseta toinen leikkaamistasi browniepohjista tarjoilualustalle. Aseta rengasmuotti pohjan ympärille siten, että se on isompi kuin pohja. Aseta öljyllä kevyesti voidellut kakkukalvot rengasmuotin sisäpinnalle.

Valmista mangomoussesta puolet. Laita kaksi liivatetta likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Mittaa sillä välin mangososeesta noin ½ dl ja tomusokerista 2 rkl kattilaan. Kuumenna sose kiehuvaksi. Lisää lionneet liivatteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää 0,85 dl mangososetta vielä kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja jätä odottamaan.

Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jäähtynyt, muttei hyytynyt mangosose ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada mousse pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään.

Kun mousse on lähes hyytynyt, nosta toinen leikkaamistasi browniepohjista moussen päälle. Tee toinen osa mangomoussea juuri samalla tavalla kuin edellisenkin kerran. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin mieluiten yön yli.

kiille ja koristelu:
Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Mittaa puolet mangososeen määrästä kattilaan ja kiehauta. Lisää lionneet liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput mangososeesta. Anna jäähtyä, muttei jähmettyä. Kaada jäähtynyt sose hyytyneen kakun pintaan ja levitä tasaisesti. Laita hyytymään jääkaappiin.

Koristele kakku yksinkertaisesti muutamalla ananaskirsikalla.
 

6.4.17

Pääsiäisen rocky road!


Mulla alkaa huomenna viikon loma ja sen meinaan viettää Lapissa hiihdellen. Ihanaa. Pääsiäisestä osa tulee siis vietettyä vuokramökissä. Jotta leipominen ja pääsiäisherkuttele onnistuisi myös Lapissa, aioin tehdä näitä helppoa rocky roadeja lomaamme ilostuttamaan. Nämä onnistuvat ilman kunnon välineistöä ja myös silloin, kun mukana on pieniä leipureita.

Ollaan kuulolla!
-Doro-





Pääsiäisen rocky roadit (6 kpl):

6 Digestive keksiä
100g tummaa suklaata
n. ½ dl suolapähkinöitä tai muita pähkinöitä
n. ½ dl pekaanipähkinöitä tai muita pähkinöitä
5 isoa vaahtokarkkia
n. 30 munasuklaata


Sulata suklaa vesihauteessa. Rouhi pähkinät varsin isoksi rouheeksi. Leikkaa vaahtokarkit saksilla pieniksi palasiksi. Kun suklaa on sulanut, sekoita siihen pähkinärouhe ja vaahtokarkit. Lusikoi suklaaseosta keksien päälle keoksi. Kun kekojen suklaa on vielä sulaa, muttei kuumaa, asettele kuhunkin kekoon viisi munasuklaata. Laita jähmettymään jääkaappiin.