Viime viikolla minä ja poikani leivottiin äitienpäiväherkkuja poikani isovanhemmille. Sotku oli järkyttävä, mutta lopputulos erinomainen. Koristeluvaihe jäi pitkäli minun harteille pienemmän leipurin kiinnostuksen lopahdettua. No pakko myöntää, että olin varsin tyytyväinen rooliini. Strösseleitä oli jo omasta takaa pitkin poikin lattioita. Miltähän meidän keittiö olisi näyttänyt, mikäli pienempi leipuri olisi saanut käsiinsä strösselipurkit.
Itselläni on edessä Tallinna viikonloppu opiskelukavereideni kanssa. Luvassa siis paljon hyvää ruokaa ja juomaa.
-Doro-
Tummat sokeripikkuleivät täytettynä mustaherukalla maustetulla sveitsiläisellä voikreemillä (n. 16 kpl):
pikkuleivät:
230g voita
2 dl sokeria
1 muna
1 tl vanilja-aromia
5 dl vehnäjauhoja
1,2 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1 tl leivinjauhetta
mustaherukalla maustettu sveitsiläinen voikreemi:
75g valkuaista
(n. 2 munan valkuaiset)
120g sokeria
150g suolatonta
voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä
n. 3 rkl pakastekuivattua mustaherukkajauhetta (tai maun
mukaan)
pikkuleivät:
Vatkaa sekaisin voi ja sokeri. Lisää muna ja vanilja ja
vatkaa voimakkaasti, kunnes ne ovat sekoittuneet hyvin voi-sokerivaahtoon. Sekoita
kuivat aineet keskenään. Lisää ne voiseokseen hiljalleen vatkaten. Sekoita sen
verran, että muodostuu yhtenäinen taikina. Te taikinasta taikinapallo (pallo
muodostuu helposti. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja), kääri se
kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
Ota taikinapallo jääkaapista. Kauli taikina jauhotetun
leivinpaperin päällä noin 5mm: paksuiseksi levyksi. Mikäli käytät liian vähän
jauhoja, taikina tarttuu kiinni. Toisaalta liika jauhojen käyttö jättää
pikkuleivät pinnastaan vaalean jauhoisiksi.
Leikkaa sydänmuotilla taikinasta sydänpikkuleipiä. Tee
puolten pikkuleipäsydänten keskelle pienellä sydänmuotilla aukko. Nosta
pikkuleivät varoen leivinlastaa apuna käyttäen pellille. Paista 175 asteessa
noin 8-9 minuuttia. Anna jäähtyä.
mustaherukalla maustettu sveitsiläinen voikreemi ja
pikkuleipien kokoaminen:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan
sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja
sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa
tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes seos on kokonaan jäähtynyt. Vaihda
tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen
aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka
vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua
toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on
taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi. Mausta seos pakastekuivatulla
mustaherukkajauheella.
Levitä voikreemiä kokonaisten sydänpikkuleipien pintaan
tasaisesti. Nosta sydän reiällinen pikkuleipä päälle kanneksi. Pyöritä
pikkuleipien reunoja strösseleissä ja ripottele lopuksi vielä sydämen
muotoiseen reikään strösseleitä. Pikkuleivät säilyvät ilmatiiviissä rasiassa
jääkaapissa. Nosta tarjolle noin 30 min. ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti