Sivut

30.1.13

Suklaahippusilla jatketaan. Tällä kertaa niitä on tarjolla vaniljakuppikakuissa.


Suomalaisista kaupoista en ainakaan toistaiseksi ole löytänyt leivontaan tarkoitettuja pieniä suklaapisaroita/-hippusia (kertokaa jos olen väärässä). Suklaapisarat säilyttävät muotonsa paistettaessa ja juuri tämän ominaisuuden takia ne ovat oivallisia esimerkiksi kuppikakuissa taikka pikkuleivissä. Lopputulos on kaunis, eikä levähtäneistä suklaapalasista tarvitse murehtia. Suklaa myös palaa herkästi, varsinkin jos se jää taikinan ulkopuolelle. Senkin puolesta suklaapisarat toimivat paremmin. Maultaan nämä eivät kyllä vedä vertoja kunnon suklaalle, joten valinta täytyy tehdä ulkonäön + palamattomuuden ja maun välillä. Täytyy myöntää, että näissä kuppikakuissa kunnon rouhittu suklaa olisi toiminut erinomaisesti. Taisin vain innostua isosta pussillisesta suklaapisaroita, jotka matkasivat luokseni kaverini matkalaukussa aina valtameren toiselta puolelta asti.

Tällä kertaa suklaapisarat päätyivät vaniljakuppikakkujen täytteeseen ja koristeiksi. Kuorrutus on sveitsiläistä voikreemiä. Jaoin kuorutteen kahtia. Toisen puolen maustoin vaniljalla ja toisen sulalla suklaalla. Kaksiosaisen pursotuksen sain aikaan laittamalla pursotinpussin toiseen reunaan vaniljakreemiä ja toiseen suklaakreemiä.

Tämän postauksen jälkeen lupaan jättää suklaapisarat ainakin hetkeksi kaappiin:)


Vaniljakuppikakut suklaasattumin (n. 30 pientä kuppikakkua):

kuppikakut:

2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g sulatettua voita
1 dl kermaa/maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl soodaa
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaesanssia
n.1-1.5 dl suklaapisaroita / leivontasuklaata karkeasti rouhittuna

Sveitsiläinen voikreemi:

1.25 dl munanvalkuaisia
2.5 dl sokeria
2.5 dl suolatonta voita huoneenlämpöisenä
puoleen taikinasta 1 tl vaniljaesanssia ja toiseen puoleen n. 50 g sulatettua ja jäähdytettyä suklaata

kuppikakut:
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, kermaa ja sulaa voita vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää lopuksi suklaa. Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.


Sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista). Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Alenna tehosekoittimen nopeutta ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta, se kuuluu asiaan. Jatka tällöin vatkaamista kunnes seos on tasaista. Jaa kreemi kahtia.  Lisää toiseen puoleen vaniljaesanssi ja toiseen sula suklaa.  Kaksiosaisen pursotuksen saat aikaan laittamalla pursotinpussin toiseen reunaan vaniljakreemiä ja toiseen suklaakreemiä. Pursota kuppikakut ja koristele.

24.1.13

Suklaahippupikkuleipiä ja jääkylmää maitoa = NAMS!




Pikkuleivät ovat käden käänteessä syntyvää herkkua. Ainekset löytyvät kaapista suurella todennäköisyydellä ja tekemiseen menee vain hetki. Ainoa työläs vaihe on malttaa odottaa pikkuleipien kypsymistä uunissa. Eli helppoa on kuin heinänteko:)

Mikä maistuisikaan paremmalta kuin jääkylmä maito ja uunituore, hieman vielä lämmin pikkuleipä. Täydellisen näistä ihanaisista tekee niiden rapea kuori ja mehevä sisus. Helppoutensa vuoksi näitä kannattaa tarjota vaikka lastenkutsuilla. Mieheni siskon lapsille ainakin maistuivat erinomaisesti.

Suklaahippupikkuleivät:


110 g pehmeää voita
1.25 dl sokeria
1.25 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
2.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
2 dl kaurahiutaleita
1-1.5 dl suklaahippusia (tavallinen taloussuklaa ym. karkeasti rouhittuna käy myös erinomaisesti)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vähitellen. Vältä liikaa vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Lisää lopuksi suklaahippuset/suklaarouhe. Pyörittele taikinasta palleroita ja laita pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi tilaa palleroiden väliin. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet kauniin värin.

20.1.13

Appelsiini-aurinko paistaa kuppikakkuun!


Talvella tulee syötyä paljon sitrushedelmiä. Appelsiinit, mandariinit, greipit ynnä muut ovat parhaimmillaan ja aivan älyttömän mehukkaita. Ehkäpä talvella tulee tankattua c-vitamiinipommeja ihan vain energiatasojen nostamiseksi. Ja ovathan nämä pienet auringot ulkonäkönsäkin puolesta jo tarvittavaa piristettä. Jottei syöminen nyt kuitenkaan aivan liian terveelliseksi menisi, on pikku-aurinkoja syytä käyttää myös leivonnassa.

Tällä kertaa päätin tehdä todella helppoja appelsiinikuppikakkuja. Tuorepuristettu appelsiinimehu ja appelsiinin kuoriraaste maustavat tätä jo aikaisemmista postauksista tutuksi tullutta peruskuppikakkutaikinaa. Kuorrutteena on ihanaakin ihanampi sveitsiläinen voikreemi. Päätin kokeilla uutta reseptiä ihan vain testimielessä ja verrata makua aikaisemmin tekemiini voikreemeihin. Tässä voikreemissä on vähemmän voita ja itse asiassa tästä saattoi tulla uusi suosikkini. Valkuaisten, sokerin ja voin suhde on 1:2:2.

Aurinkoa kaikille!



Appelsiinikuppikakut (n. 30 pientä kuppikakkua):


kuppikakut:

2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g sulatettua voita
0.75 dl jogurttia (käytin turkkilaista, runsasrasvaista jogurttia)
3.5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl soodaa
1.5 tl leivinjauhetta
0.75 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
1 appelsiinin kuoriraaste

Sveitsiläinen voikreemi:

1.25 dl munanvalkuaisia
2.5 dl sokeria
2.5 dl suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljaesanssia

kuppikakut:
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin appelsiinin kuoriraaste. Sekoita kuivia aineita, voita, jogurttia ja appelsiinimehua vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Mikäli taikina on todella löysää, lisää hieman vehnäjauhoja. Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.


Sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista). Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Alenna tehosekoittimen nopeutta ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Lisää lopuksi vaniljaesanssi. Voit maustaa kreemin halutessasi myös esim. appelsiininkuoriraasteella tai vaikka appelsiiniesanssilla.

15.1.13

Enkelikakkua ihanille vieraille!


 

Tässä taannoin saimme ihania ja odotettuja vieraita. Sain jälleen kerran hyvän syyn leipoa. Tällä kertaa päätin kokeilla enkelikakkua tai oikeammin angel food cakea, kuten usalaiset sitä tohtivat kutsua.

Enkelikakku on vaaleaa kuin lumi ja pehmeää kuin pumpuli. Kakku on lähes valkoinen. Näin, koska keltuaisia kakkuun ei tule lainkaan. Kuohkeaan valkuaisvaahtoon sekoitetaan kuivat aineet erittäin varoen. Tämä takaa pumpulinpehmeän lopputuloksen. Omaan enkelikakkuversiooni halusin pehmeyden lisäksi hieman koostumusta ja mehevyyttä. Päätin lisätä taikinaan täysmaitoa. Makua ja raikkautta luomaan, lisäsin myös hieman sitruunan kuoriraastetta.


Täytteeksi tein ensimmäistä kertaa ikinä appelsiinitahnaa (orange curd). Kyllä kannatti. Maku oli taivaallinen ja täyteläinen. Jatkossa tulen varmasti tekemään myös muita makutahnoja. Suunnitteilla on jo sitruunatahnalla täytetyt kuppikakut.

Kakun väliin ja päälle laitoin kermaa, tällä kertaa kasvirasvapohjaista vispikermaa. Yleensä suosin maun vuoksi luomu -vispikermaa. Nyt kuitenkin vaahdon vaaleus meni maun edelle. Erityisesti kakun kuorrutteesta halusin vitivalkoisen. Kasvirasvapohjainen vispikerma (flora) on sellaisenaan hyvää kuorrutteisiin, koska vaahdotettaessa se säilyttää muotonsa paremmin tavalliseen kermaan verrattuna. Lisäksi lisäsin hieman liivatetta kermaan, jotta se säilyttäisi ihanat vaahtohuippunsa koko tarjoilun ajan.

Suosittelen kokeilemaan tätä taivaallista kakkua.




Enkelikakku appelsiinitahnatäytteellä:


Enkelikakku (2x 20 cm:n pohjaa):


5 kananmunanvalkuaista
2.5 dl sokeria
3.75 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
1 dl täysmaitoa

Kostutus:

noin 1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua

Appelsiinitahna (orange curd):


1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
0.75 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
0.25 dl sitruunamehua
0.75 dl hillosokeria
0.75 dl sokeria
3 keltuaista
50 g voita

Täyte ja kuorrutus:


appelsiinitahna (ks. edellä)
5 dl kasvirasvapohjaista vispikermaa
1 liivate
1-2 rkl tomusokeria/maun mukaan
nonparelleja ym. kakun päälle


Enkelikakku:
Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jämäkkää. Sekoita kuivat aineet + sitruunan kuoriraaste keskenään. Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen valkuaisvaahtoon. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, ettei vaahto laskeudu. Kaada taikina kahteen kunnostettuun 20 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 140 asteisessa uunissa noin 45-60 min. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana, ettei kakku laskeudu. Anna jäähtyä.

Appelsiinitahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan samalla vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

Kakun kokoaminen:
Halkaise kumpainenkin kakkupohja kahteen osaan. Kostuta ensimmäinen pohja ja levitä sille kolmannes appelsiinitahnasta.

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Sulata liivate tilkassa vettä. Anna hieman jäähtyä. Jatka kerman vatkaamista ja lisää liivate ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Mausta kerma sokerilla makusi mukaan. Jaa kerma kahteen osaan. Käytä puolet kakun täyttämiseen ja puolet kuorruttamiseen.

Ota toinen puoli kermasta täyttämistä varten. Lisää appelsiinitahnan päälle kolmannes täytteeseen varatusta kermasta. Laita toinen kakkupohja päälle ja kostuta. Lisää jälleen appelsiinitahnaa ja kermaa. Kokoa kakku vastaavalla tavalla loppuun asti.

Kuorruta kakku kuorruttamiseen varatulla kermalla. Ripottele päälle esimerkiksi hopeisia nonparelleja.

10.1.13

Suklaamacaronit





Lupailin suklaapavlovan postauksessa antaa pienten suklaamacaronien ohjeen. Macaronit koristivat uuden vuoden aatoksi tekemääni pavlovaa. Kakun päällä koreilusta nämä herkkuset hieman kärsivät. Ne kostuivat, mikä vaikutti rakenteeseen ja makuun. Parhaimmillaan nämä ovatkin sellaisenaan.

Kokeilin näihin minimacaroneihin uutta macaronreseptiä, joka on peräisin joulupukilta saamastani macaron-kirjasta. Resepti toimi hyvin ja tulen varmasti käyttämään sitä myös jatkossa.

Macaronit voi täyttää mieleisikseen. Esimerkiksi suklaaganache, jota käytin piparminttumacaronien täytteenä on helppo ja herkullinen. Nämä herkut saivat puolestaan sisäänsä mascarponejuustosta, kermasta ja suklaasta valmistetun kreemin. Mascarponea ei välttämättä kannata lähteä ostamaan vain näitä leivoksia varten. Mikäli purkinpohja kuitenkin löytyy jääkaapista, voit käyttää sen vallan hyvin.


Pienet suklaamacaronit

2 isoa munanvalkuaista
0.5 dl sokeria
2.5 dl tomusokeria
1.75 dl mantelijauhoja
2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:

50 g mascarponejuustoa
1 dl kermaa
70 g tummaa suklaata

Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vähitellen sokeri, kunnes saat kovaa, kiiltävää marenkia. Sekoita manteli- ja kaakaojauhe sekä tomusokeri. Siivilöi seos. Kääntele manteliseosta kolmasosa kerrallaan marenkiin. Kun kuivat aineet ovat sekoittuneet hyvin, jatka massan sekoittamista kunnes se on kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa. Taikina ei saa valua norona nuolijasta. Toisaalta se ei myöskään saa olla köntteinä putoavaa. Kaada taikina pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle haluamasi kokoisia kiekkoja. Kopauta peltejä pöytää vasten, jotta ilmakuplat rikkoutuvat. Anna seistä huoneenlämmössä 15-30 min., tai niin kauan kunnes taikinaan on muodostunut kuori. Voit kokeilla taikinaa varovasti sormenpäällä ilman, että taikinaa jää sormeesi. Paista 150 asteissa uunissa noin 10-15 min.

Tee täyte. Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa mascarpone ja kerma vaahdoksi. Lisää suklaa.

Pursota täytettä puolille macaronpohjista ja laita toiset puoliskot päälle.

6.1.13

Inkivääri-mantelipikkuleivät lopettavat joulunajan!



Loppiaisena on aika kuskata kuusi pihalle. Koti riisutaan myös muusta jouluhärpäkkeestä ja kevättä aletaan odotella virallisesti. Siivoamisen lomassa maistellaan älyttömän hyviä inkivääri-mantelipikkuleipiä ja juodaan taivaallista seljankukin maustettua vihreää teetä.

Koska inkivääri on yksi rakkauteni, päätin sujauttaa sitä kandeerattuna näihin pikkuleipiin. Laitoin  inkivääripaloja reilusti, jotta varmasti jokaisesta suupalasta löytyy hieman tulinen ja makeahko sattuma. Rapeutta lisäsin karkeasti rouhituilla manteleilla. Nämä ihanaiset, päältä rapeat ja sisältä mehevät herkut päättävät hienosti joulunajan.




Inkivääri-mantelipikkuleivät:

110 g pehmeää voita
1.25 dl sokeria
1.25 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
2.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
2 dl kaurahiutaleita
n. 2 dl kandeerattuja inkiväärejä pilkottuna
n. 1.5 dl kuorittuja manteleita karkeaksi rouhittuna

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vähitellen. Vältä liikaa vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Lisää lopuksi kandeeratut inkivääripalat ja rouhittu manteli. Pyörittele palleroita ja laita pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi tilaa palleroiden väliin. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä.

1.1.13

Hyvää Uutta vuotta ja suklaa-Pavlovaa!




Kuulutko niihin, jotka tekevät joka vuosi uuden vuoden lupauksia, jotka eivät pidä kahta viikkoa pidemmälle. Itse lukeudun tähän sakkiin. Yleensä lupaukset liittyvät parempaan ja terveellisempään elämään. Elämään, joka pitää sisällään kieltoja, rajoituksia ja velvoitteita: herkkulakko, paljon kasviksia ja säännöllistä jumppaa ym. Tänä vuonna päätin toisin. Lupaukseni sisältää tällä kertaa paljon herkkuja, hyvää ruokaa ja juomaa, tosin kohtuudella.

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa uusi vuosi kuin syntisen hyvällä suklaa-Pavlovalla. Poikamme uudenvuoden hoitajat, isovanhemmat, saivat tämän kakun kiitoksena siitä, että päästivät meidän vanhemmat nauttimaan kahdenkeskeisestä ajasta. Onnekkaina pääsimme osalliseksi tästä herkusta. Vanhempani eivät nimittäin olleet jaksaneet syödä koko komeutta.


Kakku on todella helppo ja sitä voi varioida kaapin sisällön mukaan. Marenkipohjat voi paistaa useita päiviä etukäteen ja koristeluun voi käyttää esimerkiksi viimeiset suklaakonvehdit. Itse halusin koristeluun jotakin ekstraa ja päädyin tekemään ihania minimacaroneja. Niiden ohje tulee lähiviikkoina. Pisteeksi i:n päälle tein sulatetusta sokerista koristeen.

Täytteeseen yhdistin kermaa ja mascarponejuustoa. Maustoin vaahdon suklaalla, hasselpähkinärouheella ja aprikoosiliköörillä. Alkoholina saattaisi toimia paremmin esimerkiksi rommi. Kokeilemisen arvoinen ja todella helppo täytevaihtoehto voisi olla valmiina ostettava suklaakerma. Myös suklaamousse toimisi takuuvarmasti.

Nautinnollista vuotta 2013!

 

Suklaa-Pavlova:



Marenkipohja (3 x 20 cm:n pohja)


4 munan valkuaista
2.5 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 tl sitruunamehua tai viinietikkaa
1.5 dl hasselpähkinärouhetta

 

Suklaa-mascarponevaahto:


4 dl kermaa
250 g mascarponejuustoa
100 g maitosuklaata sulatettuna
70 g tummaa suklaata sulatettuna
maun mukaan likööriä, rommia ym.


Koristelu:


suklaakonvehteja
3 viikunaa viipaloituna
kuivattuja karpaloita
kokonaisia hasselpähkinöitä
sokeria sokerikoristeeseen


Marenkipohja: vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista kunnes vaahto pysyy vatkaimen vispilässä putoamatta siitä. Lisää loppuun sokeriin maissitärkkelys ja sekoita. Jatka vatkaamista. Lisää sokerimaissitärkkelysseosta vähitellen. Vatkaa kunnes vaahto kovaa ja kiiltävää marenkia. Lisää viinietikkasitruunamehu ja sekoita lusikalla. Lisää lopuksi hasselpähkinärouhe. Piirrä pellille (kaksi peltiä) kolme halkaisijaltaan 20cm:n kokoista ympyrää. Jaa marenki ympyröihin ja leivitä lusikalla tasaiseksi. Paista 125 asteessa uuni alatasoilla noin 1 h tai kunnes marengit ovat kuivuneet ulkoa, mutta ovat vielä hieman tahmaisia sisältä. Itse paistoin kaksi pellillistä samaan aikaan. Vaihdoin peltien paikkaa paiston puolivälissä. Voit paistaa myös kiertoilmauunissa. Alenna tällöin lämpöä hieman.

Suklaa-mascarponevaahto: Vaahdota kerma ja mascarponejuusto. Lisää sulat suklaat ja sekoita tasaiseksi. Suklaan ei kannata antaa jäähtyä kokonaan. Muuten se kokkaroituu lisättäessä se kylmään mascarpone-kermavaahtoon. Suklaa ei saa olla myöskään kuumaa tai se sulattaa mascarponekerman. Lisää lopuksi hasselpähkinärouhe ja alkoholi.

Kakun kokoaminen ja koristelu: Jaa suklaa-mascarponevaahto marenkipohjien päälle ja kasaa ne päällekkäin. Anna vetäytyä puolisen tuntia. Koristele kakun pinta. Tee sokerikoriste sulattamalla sokeri. Levitä hieman jäähtynyttä sokeria leivinpaperin päälle sikin sokin. Anna jäähtyä kokonaan. Sokerikoriste kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoamista, jottei se kostu ja edelleen sula.