Sivut

23.6.13

Mustaherukka-suklaamoussekakku!


Mustaherukan ja suklaan liitto on vastustamaton. Tämän upean makuparin olen yhdistänyt suklaa-mustaherukkamoussekakkuun. Kakun osien reseptit olen alun alkaen napannut jostakin lehdestä ja vuosien saatossa hieman tuunaillut niitä. Suklaa- ja mustaherukkamoussejen alle kätkeytyy tahmea ja täyteläinen brownie-pohja. Kakun pintaa koristaa ja mustaherukan makua voimistaa mustaherukkamehusta tehty kiille. Moussejen reseptit ovat muistaakseni kakkugallerian, joten tämän lähemmäksi konditorian ihania leivonnaisia tuskin voi kotikonstein päästä.

Kakku meni naapurin rouvan pienimuotoisiin 50-vuotisjuhliin. Onnea vielä Annelle!




Mustaherukka-suklaamoussekakku (n.23 cm:n kakku):



Brownie-pohja (24 cm:n irtopohjavuoka):

100 g suklaata (esim. taloussuklaata tai vahvempaa)
170 g voita
2.3 dl sokeria
2 munaa
1.7 dl vehnäjauhoja

Suklaamousse:

170 g tummaa suklaata (70%kaakaota)
7 keltuaista
2 dl vispikermaa
2.5 liivatetta

0.7 dl vettä
1 dl sokeria

Mustaherukkamousse:

 n. 400g mustaherukoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl marjamelbaa)
0.75 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

Kiille:

2 dl vahvaa sokeroitua mustaherukkamehua
3 liivatetta

Koristelu:

n. 20 g valkosuklaata sulatettuna
mansikoita
punaviinimarjoja
ym.


brownie-pohja:
Kuutioi voi ja paloittele suklaa. Siirrä ne kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Mittaa sokeri kulhoon ja kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Tarkista, että seos on jäähtynyt korkeintaan kädenlämpöiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan käsivispilällä voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kunnostettuun 24 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa noin 20-25 min. Pohja saa jäädä sisältä hieman kosteaksi. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.

Kun pohja on täysin jäähtynyt leikkaa siitä rengasmuotilla halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen pala. Laita leikattu pohjapala tarjoilualustalle. Isonna rengasmuottia noin 23 cm:n kokoiseksi ja aseta se kakun pohjapalan ympärille. Vuoraa rengasmuotin reunat kauttaaltaan kalvolla. Kalvo auttaa saamaan kakun siististi pois muotistaan.

HUOM! Mikäli et omista rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Leikkaa tällöin brownie-pohjaa silmämääräisesti pienemmäksi ja aseta pohja takaisin irtopohjavuokaan (päällystä pohja leivinpaperilla). Suojaa irtopohjavuoan reunat kalvolla.


suklaamousse:
Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.

Valmista mousse. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa.  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos tuntuu myös käteen kuumalta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää muna-sokeriseosta sähkövatkaimella, kunnes se on kuohkeaa, vaaleaa ja jäähtynyttä.

Ota kermasta tilkka erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Yhdistä sula suklaa muna-sokerivaahtoon. Lisää liivatekerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma kevyesti käännellen. Kaada mousse brownie-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.


mustaherukkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba tomusokerilla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Yhdistä marjamelba kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse hyytyneen suklaamoussen päälle ja laita takaisin jääkaappiin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.


kiille ja koristelu:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna mustaherukkamehusta noin neljännes ja liota liivatteet siihen. Yhdistä liivateseos loppuun mustaherukkamehuun. Mikäli seos on vielä lämmintä, anna sen jäähtyä muttei hyytyä. Kaada jäähtynyt mehu hyytyneen kakun päälle ja laita vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Koristele kakku. Pursota sulatettua valkosuklaata kakun pintaan pitkin vedoin. Tuoreet marjat kruunaavat kakun. Kakun punaherukat ovat viime vuonna pakastamiani terttuja. Sulatin tertut nopeasti kaatamalla päälle kuumaa vettä. Kuivasin tertut huolellisesti talouspaperilla. Asettelin kakun päälle vielä viime hetkellä mansikan kukkia. Kuvassa niitä ei näy, koska ne olisivat muuten nuukahtaneet.

Poista kakun ympäriltä kalvot vasta juuri ennen tarjoamista.


17.6.13

Vaahtokarkit!


Valokuvaussessiota varten tekemieni vaahtokarkkien resepti on jäänyt roikkumaan. Lupailin reseptiä jo aikaa sitten, mutta resepti ja minä emme ole onnistuneet kohtaamaan. Ohje on lymyillyt visusti kotonani Glorian ruoka ja viini –lehdessä (3/2013), kun taas minä olen nauttinut päivistäni möksällä. No mutta hyvää kannattaa odottaa ja tässä se nyt vihdoin on. Itse tekemiä vaahtokarkkeja ei voita mikään. Uskokaa, että nämä herkut lyövät mennen tullen kaupan valmiit vaahtikset.
 

Vaahtokarkit (iso läjä):


7 liivatelehteä + 2 rkl kiehuvaa vettä
3 valkuaista
2 dl sokeria
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl vettä
1 dl tomusokeria
1 dl maissitärkkelysjauhoa
(elintarvikeväriä)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys kulhossa. Siivilöi ohut kerros jauhoseosta leivinpapereilla vuoraamallesi pöydälle. Laita valkuaiset isoon kulhoon. Kuumenna sokeri, hunaja ja vesi kattilassa kiehuvaksi. Kun sokeri alkaa kiehumaan, ala vatkata valkuaisia sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Jatka vatkaamista vielä vaahdon muuttuessa kiinteäksi. Tarkkaile sokeriliemen lämpötilaa sokerilämpömittarilla. Varmista ettei mittarin pää kosketa kattilan pohjaa. Kun mittari näyttää 127 astetta, ota kattila liedeltä. (Itse en löytänyt mittariani mistään, joten menin arviosta). Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti. Purista vesi liivatteista ja sekoita 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä joukkoon niin että liivatteet sulavat. Lisää liivateliemi vaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta vielä muutama minuutti. Värjää massa lopuksi elintarvikevärillä tai useammalla.

Kaada vaahtokarkkimassa pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota pitkiä matoja leivinpaperin päälle ja jätä madot lepäämään muutamaksi tunniksi.

Mikäli haluat tehdä kierteisiä vaahtokarkkeja (kuten kuvassa), kiinnitä kaksi pitkää pursotettua matoa toisiinsa ja pyöritä kunnes saat haluamasi lopputuloksen. Ripottele siivilällä maissitärkkelys-tomusokeriseosta päälle ja jätä muutamaksi tunniksi seisomaan. Leikkaa haluamasi kokoisia paloja.

Laita vaahtokarkit ilmatiiviiseen rasiaan. Vaahtikset ovat parhaimmillaan viikon kuluessa. Meillä ne tosin eivät niin pitkään vanhentuneet ja hyviä olivat silti.

13.6.13

Raparperilla jatketaan. Vuorossa herkullinen raparperi-omenapiirakka!


Jonkinlainen raparperipiirakan resepti löytynee varmaankin kaikilta kotikokeilta. Itsekin olen maistanut ja tehnyt jos jonkinmoista rapsupiirakkaa. Kaikki ne ovat olleet hyviä, toiset ehkä himpun parempia kuin toiset. Itse olen vannoutunut muropohjan kannattaja. Mielestäni raparperit pääsevät oikeuksiinsa parhaiten, kun pohja on yksinkertaisen konstailematon ja sitä on riittävän vähän. Tällöin itse pääraaka-ainetta mahtuu mukaan enemmän. Piirakan kruunaa vaniljajäätelö taikka paksu, oikealla vaniljalla maustettu vaniljakastike

Tällä kertaa tein neljä pientä piirakkaa, yhden kullekin vieraalle. Raparperin lisäksi täytteessä on myös omenaa. Sen voi jättää halutessaan pois ja korvata raparperilla. Piirakka toimii mainiosti myös pelkällä omenalla. Myös mausteita voi varioida omien mieltymysten mukaan. Piirakan voi tehdä myös yhteen isoon vuokaan.

Kesäviikonloppua kaikille!
ps. ensi viikolla postaan valokuvaussessiooni tekemieni vaahtokarkkien ohjeen. Resepti on jäänyt roikkumaan, koska se unohtui kotiin ja minä nautin kesästä mökillä.


Raparperi-omenapiirakka (4 pientä vuokaa tai yksi iso vuoka):


pohja:

3.6 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
180 g jääkaappikylmää voita kuutioituna
0.6 dl jääkylmää vettä

voita vuokien voiteluun

raparperi-omenatäyte:

600 g hapanta omenaa (granny smith)
300 g raparperia
0.8 dl fariinisokeria
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa
4 rkl mantelijauhetta (voi jättää pois)
4 tl voita

maitoa voiteluun
n. 1 rkl sokeria päälle


pohja:
Mittaa jauhot, sokeri ja suola tehosekoittimeen. Pyöräytä muutaman kerran sekaisin. Lisää kylmät voikuutiot ja sekoita pulsseittain, kunnes voi ja jauhoseos on sekoittunut murumaiseksi (voi papujen kokoista). Vältä liiallista sekoittamista sitkon synnyn ehkäisemiseksi. Lisää vedestä ensin puolet ja sekoita pikaisesti. Lisää tarvittaessa loputkin, mikäli taikina on liian jäykkää. Jaa taikina kahtia ja tee taikinapaloista pallot. Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.

Ota toinen taikinapallo jääkaapista ja kauli jauhotetulla alustalla ohueksi neliön muotoiseksi levyksi. Leikkaa neliö neljään osaan ja aseta kukin osa voideltuun piirakkavuokaan. Mikäli teet yhden ison piirakan, levitä suuri taikinalevy piirakkavuoan päälle. Painele taikinat vuoan pohjille ja reunoille. Anna ylimääräisten taikinasiivujen roikkua vuokien ulkopuolella. Ne leikataan lopuksi pois.

raparperi-omenatäyte ja piirakoiden kokoaminen:
Kuori omenat ja raparperit. Pilko suupaloiksi ja laita kulhoon. Mittaa päälle sokeri, sitruunankuori, kaneli, kardemumma ja suola. Sekoita ja jätä maustuman noin 15 minuutiksi.

Ripottele vuokien pohjien päälle kullekin yksi rkl mantelijauhetta. Jaa raparperi-omenatäytettä kunkin pohjan päälle. Kaada mukaan myös irronneet mehut. Mittaa tl voita kunkin keon päälle.

Ota jääkaapista toinen taikinapallo ja kaulitse se ohueksi levyksi, aivan kuten teit ensimmäisenkin taikinapallon kanssa. Leikkaa taikinalevystä ohuita siivuja ja koristele vuoat korinpunontatyyliin. Anna ylimenevien siivujen roikkua vuoan reunojen yli. Painele haarukalla taikinasiivut kiinni vuoan reunoihin. Leikkaa lopuksi terävällä veitsellä ylimääräiset taikinat pois vuoan reunoilta. Voitele taikinasiivut tilkalla maitoa ja ripottele sokeria piirakoiden päälle

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 min. tai kunnes piirakat ovat päältä kauniin ruskeita. Tarjoa esimerkiksi vaniljakastikkeen kera.

5.6.13

Raparperikuppikakut kinuskiyllätyksellä


Raparperit ovat parhaimmillaan näin alkukesästä. Mitään muutakaan sesongin tuotetta ei kaupasta juuri löydy, joten raparperien käyttö on siinäkin mielessä perusteltua. Tosin minä haen omat rapsuni naapurin pihasta salaa aamutuimaan hiippaillen. Varkaaksi en itseäni koe, sillä naapurin talo on asumaton ja omistajat pistäytyvät maksimissaan kerran kesässä paikkoja katsastamassa. Ja lisäksi, eihän nyt upeita rapsupuskia voi jättää hyödyntämättä:)

Raparperi on älyttömän hyvää ja tällä kertaa se sukeltaa kuppikakkuihin. Jotta kakut yllättäisivät syöjänsä, kätkevät ne sisäänsä vaahdotettua kinuskia.






Raparperikuppikakut kinuskiyllätyksellä (n.15-17 kpl):


kuppikakut:

2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1.2 dl pehmeää maitorahkaa
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
300-400g raparperia pieneksi pilkottuna (n. 4 vartta)

kinuskikerma

1.5 dl kuohukermaa
1.5 dl fariinisokeria

kuorrutus ja koristelu:

3-4 dl vispikermaa vaahdotettuna
punaista tai vaaleanpunaista elintarvikeväriä
esim. omenankukkia kuppikakkuja koristamaan


kuppikakut:
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, voita ja maitorahkaa vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää raparperipalat. Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 180 asteisessa uunissa noin 20 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

kinuskikerma:
Mittaa kinuskin aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti. Laita kylmenemään jääkaappiin. Kinuskin tulee seistä jääkaapissa riittävän kauan, jotta se vatkaantuu vaahdoksi. Itse annoin sen seistä yön yli.

Vaahdota jäähtynyt ja kylmentynyt kinuski vaahdoksi sähkövatkaimella.

kuppikakkujen kokoaminen:
Voit pursottaa kinuskikermaa suoraan kuppikakun sisään. Paina tylla kuppikakkuun ja pursota. Anna pursotuksen myötä syntyvän paineen työntää tylla pois kuppikakusta. Mikäli haluat enemmän kinuskikermatäytettä, voit myös kovertaa esimerkiksi omenaporalla kuppikakun keskelle reiän ja pursottaa täytettä siihen.

Pursota vaahdotettu ja elintarvikevärillä värjätty kerma kuppikakkujen päälle. Koristele esimerkiksi myrkyttömillä kukilla.