Meikäläisen hiihtoloma lähentelee loppuaan. Aurinko on paistanut tämän viikonlopun ihanasti siniseltä taivaalta. Ulkoilu on ollut aivan huippua.
Leipomuksenikin enteilevät jo tulevaa kevättä ja aurinkoisempia säitä. Appelsiini maustaa näiden pikkuleipien ricottajuustotäytettä. Sitruunaa on puolestaan makua antamassa pikkuleipätaikinassa. Piste i:n päällä on pikkuleipien koristelu. Nämä muistuttavat aivan pieniä aurinkoja.
Nyt siirryn nauttimaan viimeisistä lomatunneista hyvän kirjan parissa.
-Doro-
Appelsiini-ricottajuustotäytteiset pikkuleivät (n.16 kpl):
pikkuleivät:
360g vehnäjauhoja (n. 7dl)
2 tl leivinjauhetta
2 munaa
100g sokeria (1 dl)
80 ml maitoa
80g voita sulatettuna
sitruunan kuoriraaste
appelsiini-ricottatäyte:
240g ricottajuustoa
60g sokeria (0,6 dl)
½ tl vaniljajauhetta
appelsiinin kuoriraaste
lisäksi sokeria ja keltaista ja punaista elintarvikeväriä
pikkuleivät:
Sulata voi ja jätä jäähtymään. Sekoita jauhot ja leivinjauhe
sekaisin. Sekoita toisessa kulhossa loput taikinan aineet myös sula rasva
tasaiseksi massaksi. Lisää kuivat aineet muutamassa erässä ja sekoita
tasaiseksi. Taikinasta muodostuu joustava taikinapallo. Mikäli taikina tarttuu
käsiin, lisää jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan. Älä vaivaa taikinaa, vaan
sekoita se vain tasaiseksi palloksi. Jätä taikina lepäämään n. 10 minuutiksi.
Tee taikinasta pellille leivinpaperin päälle n. 32 palloa
(yksi pallo n. 21g). Jätä riittävästi tilaa pallojen väliin. Ne leviävät uunissa hieman. Paina palloja hieman, jotta niistä tulee paremman
mallisia. Paista pikkuleipiä 180 –asteessa, kunnes ne ovat kauniin vaalean
kullanruskeita.
Kun pikkuleivät ovat vielä lämpimiä, koverra niihin täytettä
varten pienet koloset lusikalla. Anna jäähtyä.
appelsiini-ricottatäyte:
Sekoita täytteen aineet keskenään ja nosta kulho
jääkaappiin, jotta maut tasaantuvat.
pikkuleipien kasaaminen ja koristelu:
Lusikoi täytettä pikkuleipien koloihin. Paina kaksi
pikkuleipää yhteen ja nosta sivuun.
Sekoita pienessä kulhossa elintarvikevärejä veden kanssa
niin, että saat oranssia. Sivele pullasudilla täytetyt pikkuleivät. Pyörittele
pinnaltaan kosteat pikkuleivät sokerissa ja nosta lautaselle. Kun olet
sokeroinut kaikki pikkuleivät, peitä ne pussilla ja nosta jääkaappiin
tekeytymään. Pikkuleipien on tarkoitus hieman kostua.
Tarjoa pikkuleivät samana tai seuraavana päivänä. Hyviä ne
ovat vielä kolmantenakin päivänä.