Sivut

28.5.16

Kakkuja kevään juhliin!

http://doronkakku.blogspot.com/2013/06/mustaherukka-suklaamoussekakku.html

Kevät tuppaa olemaan juhlien aikaa. Koulujen lomat alkavat ja valmistuneita riittää. Meillä ei ole tiedossa mitään juhlia, mutta kokosin teille, jotka pääsette juhlia valmistelemaan omat kakkusuosikkini. Kakkujen resepteihin pääset tekstissä olevien linkkien kautta tai napauttamalla kakun kuvaa.

Blogini kestosuosikkina on ollut kakkugallerian reseptillä, jota olen hieman tuunaillut, valmistettu mustaherukka-suklaamoussekakku. Kakku on ihan yliveto ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, vaikka siinä onkin monta tekovaihetta.

http://doronkakku.blogspot.com/2013/06/mustaherukka-suklaamoussekakku.html

Myös toinen herkullinen ja juuri tähän vuoden aikaan sopiva hyydykekakku on raparperi-mansikka-valkosuklaamoussekakku.Viime vuonna tein tämän kakun päiväkotiin kiitoksena poikani hyvästä ja hellästä hoidosta. Kakkua on muisteltu tähän päivään asti, joten sen on täytynyt olla herkullinen. Myös tämän kakun kanssa saa kulhoja kulumaan. Mutta maku korvaa vaivan.

http://doronkakku.blogspot.com/2015/06/mansikan-raparperin-ja-valkosuklaan.html

Mikäli olet hieman laiskempi kokki, kannattaa seuraavien kakkujen reseptit pistää mietintämyssyyn. Ensimmäisenä esittelyssä on edellisen kakun makumaailmaa ja juuri tähän vuodenaikaan sopiva raparperimoussekakku. Tämä kakku on huomattavasti nopeampitekoinen edeltäjäänsä verrattuna. Kakku on kuorrutettu trendikkäästi peilikuorrutteella, joka on upeasta ulkonäöstään huolimatta varsin helppotekoinen.

http://doronkakku.blogspot.com/2016/05/raparperimoussekakku-tuoreilla.html

Mikä haluat helpon, nopean ja raikkaan kakun, kannattaa tsekata tequila-limekakun resepti. Tequilan voi jättää suosiolla pois, mikäli lapsia on syöjinä. Myös sitruunamoussekakku puolustaa paikkaansa helppona ja herkullisena leivottavana.

http://doronkakku.blogspot.com/2013/05/tequila-limekakku-gluteiiniton.html

http://doronkakku.blogspot.com/2015/11/isalle-sitruunamoussekakkua.html

Lisää hyydykekakkujen reseptejä löydät blogini reseptit osiosta ja edelleen hyydykekakuista.

Täytekakut ovat myös ihania juhlapöydän tarjottavia. Itse rakastan suklaan ja mustaherukan liittoa. Jos olet samoilla linjoilla, kannattaa mustaherukka-suklaakakkua testata. Se on myös helppotekoinen.

http://doronkakku.blogspot.com/2015/08/mustaherukka-suklaakakku.html

Viimeisenä esittelyssä on täytekakkujen klassikko ja aatelinen, prinsessakakku, joka ei kaipaa selittelyjä. Se puolustaa aina paikkaansa kahvipöydässä.

http://doronkakku.blogspot.com/2012/11/prinsessakakku-prinsessalle.html

Toivottavasti näillä kakkuvinkeillä pääsette alkuun. Ja lisää ihania reseptejä löytyy läjäpäin blogistani.

Juhlien järjestäjille toivottelen tsemppiä. Pienetkin juhlat vaativat panostuksensa, puhumattakaan suurista pirskeistä.

Hyvää viikonlopun jatkoa!
-Doro-

26.5.16

Agavesiirapilla makeutettu raparperihillo ja granola!


Alkaisiko seuraava viikonloppuaamu hieman hienostuneemmin tavalliseen arkiaamuun verrattuna? Kaurapuuron tilalle taidan lauantaina koota kulhoon turkkilaista jogurttia, itse tehtyä granolaa ja sesonkiherkkua, agavesiirapilla maustettua raparperihilloa.

Pakko myöntää, että nämä kuvausannokset menivät jo parempiin suihin. Ihan lauantaihin asti en jaksanut odottaa.

- Doro-




Raparperihillo ja granola:

Raparperihillo (n. 4 dl)

n. 7 dl pilkottuja raparperipaloja
1 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vettä
1,5 dl tai maun mukaan agavesiirappia/hunajaa
(punaista elintarvikeväriä)

Granola (vajaa uunipellillinen):

5 dl kaurahiutaleita
1 dl cashew-pähkinöitä
1 dl manteleita
½ dl saksanpähkinöitä
½ dl kurpitsan siemeniä
½ dl auringonkukan siemeniä
1 tl kanelia
¾ tl suolaa
½ tl vaniljajauhetta
1 dl juoksevaa kookosöljyä /rypsiöljyä
n. ¾ dl vaahterasiirappia tai maun mukaan


raparperihillo:
Mittaa raparperit, vaniljajauhe ja vesi kattilaan. Keitä seosta, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Makeuta hillo makusi mukaan. Voit lisätä halutessasi punaista elintarvikeväriä kauniin värin aikaansaamiseksi. Kaada kuuma hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje niiden kansi. Anna jäähtyä, jonka jälkeen nosta purkit viileään.

Mikäli haluat säilöä hilloa pidempään, kannattaa lasipurkit desinfioida 100 asteisessa uunissa.

granola:
Rouhi pähkinöitä hieman pienemmiksi.
Sekoita kuivat aineet rusinoita lukuunottamatta kulhossa sekaisin. Lisää juokseva kookosöljy ja vaahterasiirappi. Sekoita massa tasaiseksi. Levitä seos uunipelille leivinpaperin päälle ja paahda sitä 170 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Kääntele seosta muutaman kerran paahdon aikana.

Nosta granola uunista ja anna jäähtyä. Lisää rusinat joukkoon ja sekoita. Granola säilyy lasipurkissa muutamia viikkoja. Tarjoa esim. raparperihillon ja turkkilaisen jogurtin kanssa.

22.5.16

Raparperimoussekakku tuoreilla mansikoilla + peilikuorrutuksen ohje!


Voit vitsit, että olen fiiliksissä. Halusin kokeilla ekaa kertaa ikinä peilikuorrutusta kakun pintaan. Olen jo pidemmän aikaa ihastellut peilikuorrutteisia kakkuja ja aina ajatellut, että ne ovat varmasti tosi vaikeatekoisia. Päätin kuitenkin ryhtyä tuumasta toimeen ja todelliseksi yllätyksekseni homma oli helppoa ja lopputulos juuri sitä, mitä tavoittelinkin. Rohkaistumiselleni lisäpontta antoi myös Mansikkamäki -blogi, jossa Ebe on toteuttanut jo useamman peilikuorrutteisen kakun.

Kuorrutus kätkee sisäänsä ihanan keväisen raikkaan raparperimoussekakun, johon pientä purutuntumaa hain tuoreilla mansikoilla. Mikäli peilikuorruttaminen tuntuu liian työläältä (vaikka se ei sitä kyllä olekaan), onnistuu kakku vallan hyvin ilman sitäkin. Tuoreet mansikat ja koristeet voit laittaa suoraan hyytyneen raparperimoussen päälle.

Peilikuorrutteisia kakkuja on tulossa varmasti lisää. Olen meinaan niin fiiliksissä tästä uudesta tekniikasta.

Nyt suuntaan aamukaffelle.
Ihanaa viikonlopun jatkoa!

-Doro-





Raparperimoussekakku tuoreilla mansikoilla (22 cm):

pohja:

2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

raparperisose:

350g raparperia paloina
n. 1,5 dl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljajauhetta
n. 0,5 dl vettä
punaista elintarvikeväriä

raparperimousse ja mansikkapalat:

4 dl raparperisosetta
4 dl kuohukermaa
200g Philadelphia tuorejuustoa
6 liivatetta
n. 2 dl tuoreita mansikoita pieninä kuutioina

peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:

3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
punaista elintarvikeväriä

koristeluun tuoreita mansikoita, mansikan kukkia, hopeahelmiä ja valkosuklaakiehkuroita


pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita taikinaa vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä. Paista 200 asteessa n. 6 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on kypsä. Anna jäähtyä.

Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Säädä rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se pohjan ympärille. Rengasmuotin tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilulautaselle. Vuoraa rengasmuotti kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.

Mikäli sinulla ei ole säädettävää rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Tällöin leikkaa pohjasta irtopohjavuokaa pienempi pala ja aseta se esim. leivinpaperilla pohjastaan vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Voit myös asettaa pahvisen kakkualustan irtopohjavuoan pohjalle. Käytä kakkukalvoa myös irtopohjavuokaan kakkua tehdessäsi.

raparperisose:
Leikkaa raparperit paloiksi ja laita sokerin, vaniljajauheen ja veden kanssa kattilaan. Keitä kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet. Nosta levyltä ja soseuta sauvasekoittimella sose sileäksi. Lisää punaista elintarvikeväriä, jotta soseesta tulee kauniin punaista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

raparperimousse ja pilkotut mansikat:
Ripottele puolet pilkotuista mansikkakuutioista pohjan päälle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota sillä välin tuorejuusto ja kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lusikoi raparperisoseesta noin kolmannes kattilaan ja kiehauta. Lisää puristellut liivatteet ja sekoita tasaiseksi.

Kaada liivatteellinen raparperisose loppujen rapsusoseiden joukkoon koko ajan sekoittaen. Mikäli seos on kuumaa, anna sen jäähtyä muttei hyytyä. Lusikoi kerma-tuorejuustovaahtoa vajaat pari desiä rapsusoseen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen rapsumössö lopun kerma-tuorejuustovaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kaada moussesta puolet pohjan ja mansikoiden päälle. Ripottele loput mansikkakuutiot moussen päälle ja kaada loppu mousse vielä koko komeuden päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli.

peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.

Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja punainen elintarvikeväri. Soseuta massaa sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.

Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se perusmassaa tummemman punaiseksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32 asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole nopea kaikissa tekovaiheissa.

Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.

Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua. Valuta lusikalla tummemman punaista kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.

Kakun voi koristella esim. tuoreilla mansikoilla ja valkosuklaalla.


19.5.16

Nokkos-fetapiirakka!


Meidän pihapiirissä rehottaa nokkonen. Kevät- ja kesäaikaan sitä tulee käytettyä aika paljon ruoanlaitossa. Useampan vuotena olen myös keräillyt ja kuivannut nokkosta talven varalle. Se on superterveellista ja hyvää.

Alkuviikosta pyöräytin nokkos-fetapiirakan, joka toimii aina. Ehkä enemmän tätä piirakkaa näkee tehtävän pinaatista. Myös sinä voit nokkosten puutteessa käyttää pinaattia tähän herkkuun.

Aurinkoa!
-Doro-



Nokkos-fetapiirakka (24 cm):

pohja:

3 dl vehnäjauhoja
100g kylmää voita
1 muna
n. 2tl kylmää vettä
(jos et jaksa leipoa pohjaa itse, käy kaupan valmis piirakkapohja myös)

nokkos-fetatäyte:

n. 100g tuoretta nokkosta / pinaattia (voit myös käyttää pakastepinaattia koko pussillisen)
2 munaa
2 dl kaurakermaa / tavallista kermaa / ruokakermaa
1 valkosipulin kynsi
1 tl oreganoa
0,5 tl timjamia
0,5 tl suolaa
2 dl mustaleima emmental juustoraastetta
200g fetaa


pohja:
Mittaa kulhoon jauhot ja nypi joukkoon voi niin, että seoksesta tulee murumaista. Lisää muna ja kylmä vesi, sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää murumaiseksi, lisää vettä pienissä erissä. Taikinasta muodostuu käsiin tarttumaton pallo.

Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Voitele vuoka ja kauli taikina vuokaan. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Leikkaa taikinan päälle leivinpaperi. Nosta paperi taikinan päälle. Painele paperi myös vuoan reunoille. Kaada paperin päälle kuivia herneitä, riisiä ym. painoksi ja esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja poista leivinpaperi painoineen. Jätä pohja odottamaan täytteen valmistumista.

Mikäli taikinaa jää, voit koristella sillä piirakan täytteen lisäämisen jälkeen.

nokkos-fetatäyte:
Ryöppää nokkoset eli kiehauta ne nopeasti. Valuta ja puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna nokkoset pieneksi silpuksi.

Mittaa kulhoon munat, kerma ja mausteet. Silpu valkosipuli pieneksi ja lisää kulhoon. Lisää vielä nokkoset ja sekoita massa vispilällä tasaiseksi. Lisää lopuksi juustoraaste ja sekoita lusikalla seokseen.

Pilko feta kuutioiksi ja nostele kuutiot tasaisesti esipaistetun piirakkapohjan päälle. Kaada nokkos-kermatäyte päälle ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30 min. tai kunnes pohjataikinan reunat ovat saaneet kauniisti väriä ja ensimmäiset ruskeat väripilkut ilmaantuvat täytteeseen.

Tarjoa piirakka lämpimänä.

15.5.16

Tekisikö mieli turkinpippuri- tai mansikkajäätelöä?


Meikä on alkanut valmistautua jäätelökesään. Hain jätskikoneen vintiltä ja pyöräytin jäätelömassan. Oma suosikkini on vaniljan lisäksi turkinpippurirouheella maustettu jätski. Poikani rakastaa mansikkaa, joten pitihän sitäkin tehdä.

Vohvelit ostin valmiina kaupasta ihan vain laiskuuttani. Hieman kuitenkin halusin tuunata niitä koristelemalla reunat strösseleillä ja turkinpippurirouheella. Liimana toimi valkosuklaa.

Uusi viikko on jo aivan ovella. Kivaa viikkoa!
-Doro-




Turkinpippuri- tai mansikkajäätelö (reilu litra):

2,5 dl täysmaitoa
1 tl vaniljajauhetta
2 munaa
1 dl sokeria
5 dl kuohukermaa

2 dl turkinpippurirouhetta tai 1 dl soseutettua mansikkaa


Lämmitä maito ja vaniljajauhe kiehuvaksi. Vatkaa kevyesti sekaisin munat ja sokeri lämmönkestävässä kulhossa. Kaada kiehuva maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen muna-sokeriseoksen joukkoon. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Seos ei saa kiehua, mutta muutama kiehumiskupla ei haittane. Kaada seos kattilasta kulhoon ja jätä jäähtymään.

Kun seos on huoneenlämpöistä vatkaile sitä käsivispilällä hetki niin, että saat siihen hieman lisää volyymiä. Lisää kerma ja nosta seos jääkaappiin. Anna viilentyä yön yli. Mikäli olet kiireinen kokki ja jädehammasta kovasti kolottaa, laita seos pakastimeen. Muista kuitenkin käydä sekoittelemassa sitä tasaisin väliajoin.

Kaada jääkaappikylmä seos jäätelökoneeseen. Mikäli teet turkinpippurijäätelöä, kaada turkinpippurirouhe massan sekaan jo viilennyksen alkuvaiheessa. Näin rouhe ehtii sulaa massan joukkoon.

Mikäli teet mansikkajäätelöä, voit lisätä soseutetun mansikan vasta jäätelön ollessa jo lähes valmista.

Lusikoi valmis jäätelö rasiaan ja pistä se pakastimeen talteen. Ota turkinpippurijäätelö n. 10 minuuttia ja mansikkajäätelö vielä hieman aikaisemmin huoneenlämpöön pehmenemään ennen pallojen tekoa.