19.3.17

Hasselpähkinäkakku, gluteeniton!


Hasselpähkinä ei kuulu suosikkipähkinöihini. Pähkinäsekoitepusseista minulla jää aina syömättä hasselit. Sen sijaan pähkinä toimii mielestäni erittäin hyvin leivonnassa. Melkeinpä hasselpähkinä on mantelin lisäksi yksi suosikeistani, mitä tulee leivontaan.

Tämä gluteeniton hasselpähkinäkakku on todella helppo tehdä. Aika makeaahan tämä on, mutta jätsikpallo ja vahva kahvi seuranaan toimii kakku todella hyvin.

Uuteen viikkoon iloa toivottelee -Doro-





Hasselpähkinäkakku (20cm):

1 ¾ dl sokeria
hyppysellinen suolaa
4 munaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
1 dl hasselpähkinäjauhoa
2 dl hasselpähkinärouhetta

koristeluun tummaa suklaata sulatettuna ja hasselpähkinärouhetta


Mittaa sokeri, suola ja keltuaiset kulhoon. Mittaa toiseen kulhoon valkuaiset. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi. Käytä samoja vispilöitä ja vaahdota keltuaisseos kevyesti. Lisää pähkinäjauho keltuaisseokseen ja sekoita tasaiseksi. Nostele valkuaisvaahto keltuaisseoksen joukkoon varovasti. Lisää lopuksi hasselpähkinärouhe ja sekoita hellävaroin tasaiseksi massaksi.

Vuoraa 20 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoka voilla ja jauhota hasselpähkinäjauholla. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.

Koristele jäähtynyt kakku sulalla tummalla suklaalla ja hasselpähkinärouheella. Kakun seuraksi sopii oivallisesti vaniljajäätelö ja tummapaahteinen kahvi.

16.3.17

Ei valkoista jauhoa tai sokeria = ihanat kaura-mantelilastut!


Kauralastut ovat todellinen retroherkku. Pitkiin, pitkiin aikoihin en ole kauralastuja syönyt, joten nyt oli sopiva hetki tarttua retroreseptiin ja muokata se tähän päivään sopivaksi terveelliseksi herkuksi.

Näissä lastuissa ei ole valkoisia jauhoja taikka sokeria. Makeuden tuo kookossokeri ja vaahterasiirappi. Jauhoina olen käyttänyt ravintorikkaita spelttijauhoja. Ihania herkkuja!

-Doro-




Kaura-mantelilastut (n.30kpl):

2 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl kookossokeria
2 ½ dl spelttijauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 dl mantelilastuja
200g voita
1 dl vaahterasiirappia
1 dl kaurakermaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää se siirapin ja kaurakerman kanssa kuivien aineiden joukkoon Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikinaa noin ruokalusikallinen pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi väliä kekojen väliin. Lastut leviävät paljon uunissa. Yhdelle pellille mahtuu noin 9 lastua.

Paista lastuja 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 8 minuuttia. Lastut ovat valmiit, kun ne ovat saaneet kauniisti väriä reunoihinsa. Paista lastuja riittävän kauan, jotta niistä ei tule löröjä. Jäähdytä lastut pellin päällä.

Kaura-mantelilastut voi nauttia sellaisenaan tai esimerkiksi jäisestä banaanista tehdyn "jäätelön" seurana.

12.3.17

Raaka mustaherukka-suklaatorttu!


Mustaherukat ovat ihania ja leivonnassa mustaherukan pariksi sopii mielettömän hyvin suklaa. Olen useaan otteeseen käyttänyt edellistä makuparia leivonnaisissani. Tällä kertaa halusin testata mustaherukan ja suklaan toimivuutta raakaleivonnassa ja arvatenkin nehän toimivat myös siinä oivallisesti.

Viikonloppuherkkuni on tyydyttänyt mukavasti herkkunälkäni. Kaupan päällisiksi olen saanut läjän terveyttä sisuksiini.

Viikonlopun jatkoja!
-Doro-





Raaka mustaherukka-suklaatorttu (24cm):

pohja:

3,75 dl mantelijauhoja (160g)
4 ½ rkl kaakaojauhetta
2 rkl sulaa kookosöljyä
2 rkl kookossokeria
ripaus suolaa

mustaherukkatäyte:

2 ½ dl cashewpähkinöitä, joita liotettu väh. neljä tuntia
0,65 dl sulaa kookosöljyä
2 dl kookoskermaa
6 rkl vaahterasiirappia
1,75 dl jäisiä mustaherukoita

koristelu:

mustaherukoita
mantelilastuja


pohja:
Mittaa kaikki pohjan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pohjamassan tulee olla kiinteää, muttei kuitenkaan mössöä. Se tiivistyy painettaessa. Painele pohjataikina irtopohjaisen torttuvuoan pohjalle ja reunoille tiiviisti. Laita pakastimeen täytteen valmistumisen ajaksi.

mustaherukkatäyte:
Avaa kookoskerma. Lusikoi paksu kerma blenderiin. Jätä kirkas neste käyttämättä. Mittaa blenderiin loput aineet mustaherukoita lukuun ottamatta. Blendaa massa sileäksi. Lisää mustaherukat ja jatka blendaamista. Voit tehdä massan myös sauvasekoittimella, mikäli et omista blenderiä.

Lusikoi täyte pohjan päälle. Tasoita pinta. Mikäli pinta jää röpelöiseksi, kasta palettiveitsi kuumaan veteen ja sivele sillä täytteen pintaa. Näin saat tasaisen ja kauniin pinnan täytteellesi. Laita torttu tekeytymään jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Mikäli täytemassa on löysää, laita torttu pakastimeen ja ota puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön.

Koristele torttu juuri ennen tarjoamista sulaneilla mustaherukoilla ja mantelilastuilla.

8.3.17

Muhkeat maapähkinävoipikkuleivät!


Viime viikonloppuna leivoin Nutella-tuorejuustotäytteisiä suklaahippupikkuleipiä. Samaan syssyyn päätin pyöritellä myös maapähkinävoipikkuleipiä. Aikaisemmin olen postannut maapähkinävoikekseistä. Ne täytettiin ihanalla maapähkinävoimössöllä. Herkkua, mutta tällä kertaa halusin pikkuleipään samaa mehevyyttä, kuin mitä suklaahippupikkuleivissä on. Onnistuin. Näitä herkkuja ei todellakaan tarvitse täyttää millään, vaan ne menevät parempiin suihin ihan sellaisinaan.

-Doro-


Muhkeat maapähkinävoipikkuleivät (n. 30 kpl):

110 g pehmeää voita
1.25 dl sokeria
1.25 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
n. 3 ½ dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
1 ½ dl makeuttamatonta maapähkinävoita


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vähitellen. Vältä liikaa vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Lisää lopuksi maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi. Pyörittele taikinasta palleroita ja laita pellille leivinpaperin päälle. Paina jokaista palleroa tasaisemmaksi pikkuleiväksi. Jätä riittävästi tilaa taikinapalojen väliin. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä.

4.3.17

Överit suklaahippupikkuleivät täytetään Nutella-tuorejuustolla!


Nutellaa rakastan ja pikkuleivät ovat herkkuani. Tänään olin överituulella ja niinpä syntyi överit Nutella-tuorejuustotäytteiset suklaahippupikkuleivät. Ihan sairaan hyviä, mutta voin todellakin sanoa, että yksi tuplapikkuleipä täytteineen riittää tyydyttämään makeanhimon.

Tästä on hyvä jatkaa viikonloppua etiäpäin.
Aurinkoa!!!
-Doro-





Nutella-tuorejuustotäytteiset suklaahippupikkuleivät (n. 30 pikkuleipää, n. 15 kerrospikkuleipää):

pikkuleivät:

110 g pehmeää voita
1.25 dl sokeria
1.25 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
n. 3 ½  dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
150g tummaa suklaata karkeaksi rouhittuna

Nutella-tuorejuustotäyte:

130g Philadelphia tuorejuustoa
180g Nutellaa
n. 4 rkl hasselpähkinärouhetta


pikkuleivät:
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vähitellen. Vältä liikaa vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Lisää lopuksi suklaarouhe. Pyörittele taikinasta palleroita ja laita pellille leivinpaperin päälle. Paina jokaista palleroa tasaisemmaksi pikkuleivätksi. Jätä riittävästi tilaa taikinapalojen väliin. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä.

Nutella-tuorejuustotäyte:
Mittaa Nutella ja tuorejuusto kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pursota puolien pikkuleipien päälle ja ripottele pinnalle hasselpähkinärouhetta. Nosta kuorutteettomat pikkuleivät täytettyjen pikkuleipien päälle.

1.3.17

Banaani-mustikkabagelit!


No niin, nyt on loma lomailtu ja kyllä se vaan oli kiva palata arkeen lomailun jälkeen. Töihin paluu tosin on ollut aikamoista. Tuntuu, ettei millekään ylimääräiselle ole jäänyt aikaa. Voin sanoa, etten ole edes ehtinyt ajatella leipomista. Onnekseni minulta on jäänyt postaamatta näiden älyttömän hyvien banaani-mustikkabagelien ohje, joten edes jotakin löytyy blogiin. Näin ette rakkaat lukijani jää täysin postausta vaille. Niin ja muistelen, että nämä herkut menivät meidän perheessä alta aikayksikön parempiin suihin.

Viikonloppua odotellessa, josko silloin ehtisi taas leipoa.
-Doro-



Banaani-mustikkabagelit (8kpl):

bagelit:

3 dl vettä
25g hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 tl hunajaa
n. 10 dl spelttijauhoja
¼ dl rypsiöljyä

n. 5 l vettä
2 rkl siirappia
seesaminsiemeniä koristeluun

täyte:

Philadelphia -tuorejuustoa
banaania
mustikoita
pähkinöitä
juoksevaa hunajaa


bagelit:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota hiiva veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita kolmasosa jauhoista joukkoon. Kun jauhot ovat sekoittuneet, lisää öljy ja melkein kaikki lopuista jauhoista. Vaivaa taikinaa taikinakoneella. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikina on valmista, kun se irtoaa juuri ja juuri kulhon reunoista, on kimmoisaa eikä tartu käsiin. Anna taikinan kohota leivinliinan alla n. 30 min.

Kun taikina on kohonnut puoli tuntia, paina taikina kasaan ja anna kohota vielä kymmenen minuuttia.

Kun taikina on kohonnut, laita vesi ja siirappi kuumenemaan kattilaan. Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla leivinalustalla. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se kahdeksaan yhtä suureen osaan. Pyörittele taikinapaloista palloja. Paina sormella reikä keskelle ja venytä reikää niin, että muodostuu rinkilä.

Kun siirappivesi kiehuu, nosta muutama rinkilä kerrallaan keittymään. Keitä rinkilöitä 30 sekuntia ja käännä ympäri ja keitä jälleen 30 sekuntia. Nosta rinkilät reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille. Kun rinkilä on vielä pinnastaan kostea, ripottele seesaminsiemeniä koristeeksi.

Paista bagelit 225 asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullan ruskeita. Anna jäähtyä.

bagelien täyttäminen
Halkaise bagelit ja sivele kummallekin puoliskolle tuorejuustoa. Viipaloi banaani ja asettele viipaleet bagelin pohjapuolelle. Ripottele banaanien päälle pähkinärouhetta ja mustikoita. Kruunaa komeus juoksevalla hunajalla. Nauti.