18.6.14

Raparperi yllättää pikkuleivän täytteenä: Raparperitahnalla täytetyt sokeripikkuleivät!



Muistattekos kun tein Nutellalla täytettyjä pikkuleipiä. Ne olivat mielettömän hyviä. Koska minulla oli vielä muutama raparperin oksa jäljellä, päätin tehdä niistä raparperitahnaa ja testata sitä samaisten sokeripikkuleipien täytteenä.

Näistä tuli tosi hyviä ja raikkaita ja ehdottomasti raparperin ystäville kokeilemisen arvoisia. Mikäli rapsut eivät maistu, kannattaa pikkuleivät täyttää jonkin muun makuisella tahnalla. Sitruunatahna toimii varmasti ja miksei myös kaikki muutkin tahnat. Mielikuvitus on vain rajana.

Nyt hyvää ja rentouttavaa Juhannusta teille lukijani!
-Doro-




Raparperitahnalla täytetyt sokeripikkuleivät (n.28 kpl):


raparperihillo:

1.5 dl pilkottuja raparpereja
¼ dl sokeria
2 rkl vettä

raparperitahna:

n. 1.5 dl raparperihilloa (ks.edellä)
1 keltuainen
¼ dl sokeria
½ pienen sitruunan kuoriraaste
10g voita (n.1rkl)

sokeripikkuleipätaikina:

200g voita
3.5 dl sokeria + (1 dl sokeria pikkuleipien pinnalle)
2 munaa
2tl vanilja-aromia
6 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta

lisäksi n. 100g valkosuklaata pikkuleipien koristeluun


raparperihillo:
Mittaa kaikki hillon aineet kattilaan ja keitä seosta n. 15 min tai kunnes raparperit ovat täysin hajonneet. Soseuta seos sauvasekoittimella sileäksi massaksi.

raparperitahna:
Ota voi huoneenlämpöön. Mittaa kattilaan kaikki aineet voita lukuun ottamatta. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Siirrä seos kylmähauteeseen ja vatkaa käsivispilällä niin kauan kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Lisää voi pieninä paloina ja vatkaa sekaisin tasaiseksi tahnaksi. (Huom! Mikäli voi on liian kylmää, ei se sekoitu massaan. Mikäli massa on liian lämmintä, sulaa voi siihen. Ole siis tarkkana lämpötilojen kanssa.) Laita valmis tahna jääkaappiin kylmettymään.

Lusikoi kylmettynyttä massaa esim. silikoniseen konvehtimuottiin muottiosat likimain täyteen (eli noin 1 rkl). Laita pakastimeen vähintään kahdeksi tunniksi. Mikäli et omista konvehti- taikka jääpalamuottia, voit yrittää tehdä tahnasta leivinpaperin päälle pieniä kökkäreitä ja pakastaa ne.

Sokeripikkuleipätaikina:
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan jokaisen lisäyksen välissä voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja vanilja-aromi yhdellä kertaa voi-munavaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää liian pehmeäksi (tarttuu todella paljon sormiin), lisää hieman jauhoja. Laita taikina jääkaappiin hieman vetäytymään (30 min.)

pikkuleipien kokoaminen, paistaminen ja koristelu:
Ota taikinaa noin ruokalusikallinen ja muotoile siitä lätty. Tee lopulle taikinalle samoin. Lisää pakastuneet raparperitahnanokareet puolien taikinalättyjen päälle (käy kurkistamassa Nutellalla täytettyjen pikkuleipien ohjeesta vaihekuva tästä vaiheesta: linkki). Nosta jäljelle jääneet taikinalätyt kansiksi raparperitahnanokareiden päälle. Pyörittele raparperitahnalla täytetyistä taikinalätyistä palloja. Pyöritä kukin taikinapallo halutessasi vielä sokerissa. Nosta pallot pellille leivinpaperin päälle. Jätä taikinapallojen väliin riittävästi tilaa, jotta pikkuleivät voivat levitä kypsyessään.

Paista pikkuleipiä 190 asteessa noin 10-14 minuttia, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä reunoihin ja pintaan. Voit halutessasi koristella pikkuleivät sulalla valkosuklaalla kastamalla lusikan suklaaseen ja "vetämällä" raitoja pikkuleipien pintaan.

7.6.14

Raparperi-vaniljatartaletit!


Berliinin reissu on nyt takanapäin. Ihana kaupunki, jonne on ihan pakko päästä uudelleen. Parasta taisi olla kiireetön istuminen aurinkoisilla terasseilla valkoviiniä ja hyvää ruokaa maistellen. Sinänsä yllättävää, että meikän reissuun eivät kuuluneet herkkuleivonnaiset. Jotenkin tuo lämpö ja kylmän viinin houkutus saivat unohtamaan bullat ja muut herkut.

Kotiin päästyäni tekikin mieli taas leipoa. Suuntasin jälleen naapurin autioon pihaan raparpereja hakemaan. Tällä kertaa ne päätyivät suloisten pienten tartalettien päälle. Alleen ne kätkevät herkullista vaniljakiisseliä. Ovat nuo raparperit vaan niin sairaan hyviä.

Ai niin, Doro meinaa jatkaa bloggaamista myös kesällä. Tosin postausväli saattaa hieman venyä. Meillä on nimittäin jo ikuisuuden kestänyt remontti aika lailla viime metreillä, joten sen kanssa menee nyt aika tehokkaasti aikaa. On nimittäin hirveä kiire saada homma pakettiin ennen elokuuta, jolloin meikä-nainen suuntaa jälleen takaisin töihin lähes kolmen kotoiluvuoden jälkeen. IIIIIK!

Viikonlopun jatkoja!
-Doro-




Raparperi-vaniljatartaletit (n. 8kpl, riippuu tartalettivuokien koosta):


pohjat:

1.4 dl vehnäjauhoja
1/3 dl sokeria
35g voita
puolikas muna
1-3tl jäävettä

voita vuokien voiteluun

raparperipäällys:

n.250g raparpereja
½ dl sokeria

vaniljakiisseli:

1.25dl täysmaitoa
½ vaniljatanko
1 muna + 1 keltuainen
½ dl sokeria
¼ dl perunajauhoja
35g voita


pohja:
Sekoita pohjan jauhot ja sokeri sekaisin. Lisää voi ja nypi seos murumaiseksi. Riko muna kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki. Kaada puolet munasta muruseoksen joukkoon. Sekoita käsin. Lisää tarvittaessa vettä teelusikallinen kerrallaan. Sekoita nopeasti taikinapalloksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään noin tunniksi. (Voit tehdä tällä välin raparperipäällysteen ja vaniljakiisselin).

Laita uuni 160 asteeseen. Voitele kahdeksan tartalettivuokaa. Jaa taikina vuokiin ja painele kukin taikinaköntti vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi ja suhteellisen ohueksi kerrokseksi. Leikkaa leivinpaperista hieman vuokia isompia paloja. Painele kukin pala varoen vuokien pohjien päälle. Kaada leivinpapereiden päälle vuokiin paistoherneitä ym. (riisi, ohra, herneet, pavut ym. käyvät). Paista pohjia ensin 15 minuuttia. Ota pohjat uunista ja poista herneet leivinpapereineen. Paista vuokia vielä 10 minuuttia ilman leivinpapereita taikka herneitä. Anna jäähtyä.

raparperipäällys:
Pese raparperit. Halkaise ne noin pikkurillin paksuisiksi suikaleiksi. Suikaleiden pituudella ei ole väliä, kunhan ne mahtuvat uunivuokaan. Lado raparperisiivut uunivuokaan ja kaada sokeri päälle. Pyörittele raparpereja sokerissa. Laita vuoka uuniin 160 asteeseen ja paista n. 20 min. tai kunnes raparperit ovat pehmenneet. Jätä jäähtymään.

vaniljakiisseli:
Halkaise vaniljatanko ja riivi siemenet veitsellä. Laita sekä siemenet että riivitty vaniljatanko kattilaan. Kaada maito päälle ja kiehauta seos. Ota pois levyltä. Poista vaniljatanko.

Sekoita munat, sokeri ja perunajauhot kulhossa tasaiseksi. Varmista, ettei seokseen jää perunajauhoklimppejä. Kaada kuuma maito munaseokseen koko ajan vatkaten. Kaada tämän jälkeen kiisselipohja takaisin kattilaan ja nosta liedelle keskilämmölle. Kuumenna seosta koko ajan huolellisesti vatkaten. Seos alkaa paksuuntua ja kiehua. Sekoita vielä hetki, jotta siitä tulee riittävän paksua. Ota kiisseli liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Vatkaa, kunnes kiisseli on tasaista ja kiiltävää. Kaada kuuma kiisseli kulhoon. Laita kelmu kiisselin päälle siten, että se osuu kiisselin pintaan. Näin kiisseliin ei muodostu kuorta. Laita jääkaappiin jäähtymään.

tartalettien kokoaminen:
Kokoa tartaletit vasta kun kaikki komponentit ovat täysin jäähtyneet.

Lusikoi vaniljakiisseliä kunkin pohjan päälle. Leikkaa raparpereista siivuja vaniljakiisselin peitoksi. Tarjoile tartaletit mieluiten samana päivänä, jotteivät pohjat kostu.


29.5.14

New York cheesecake raparperiraidalla!


Nyt on raparperiaika parhaimmillaan. Tänäkään keväänä en saanut aikaiseksi istutettua raparperia omaan pihaani.  Toistaiseksi olen siis kähveltänyt rapsut naapurista, asumattomalta tontilta. Ehkäpä raparperin makuun pätee sama viisaus kuin taimien hankkimiseen. Naapurini mukaan kuulemma varastettu taimi kasvaa paremmin. Ehkäpä siis ryöstösaaliksi joutuneet varret maistuvat herkullisemmilta luvalla hankittuihin verrattuna. Ainakin tässä taivaallisessa juustokakussa raparperihilloke maistui jumalaiselle.

Reseptin juustokakku on perinteinen, samettisen pehmeä New York cheesecake.  Se maistuu sellaisenaan, mutta raparperihilloke antaa sille kivaa hapanta potkua.  Mikäli tykkäät tosi happamasta, vähennä hillokkeen sokerimäärää. Mikäli raparperi ei maistu, jätä hilloke tekemättä tai korvaa se jollakin muulla, esim. marjoilla.

Minä suuntaankin Berliiniin loppu- ja alkuviikoksi. Odotan innolla Berliinin kuuluisia brunsseja. Ehkäpä löydän myös jonkin ihanan kakkukahvilan.

Se on moro, sano Doro!




New York cheesecake raparperiraidalla (24cm):


raparperihilloke:

3 dl raparpereja pilkottuna
0.5 dl hillosokeria
0.5 dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua
1 tl vanilja-aromia
1 tl maizenaa
  

pohja:

150 digestive -keksejä
85g voita

juustokakkutäyte:

900g Philadelphia -juustoa
3 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuoriraaste
2 tl sitruunan mehua
2 tl vanilja-aromia
3 munaa + 1 keltuainen
2 dl smetanaa

lisäksi 1rkl voita vuoan voiteluun.


raparperihilloke:
Mittaa hillon ainekset maizenaa lukuun ottamatta kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen n. 15 min. tai kunnes raparperit ovat täysin hajonneet. Sekoita maizena tilkkaan vettä. Kaada ohuena nauhana kiehuvan hillon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa. Jätä jäähtymään.

pohja:
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin esimerkiksi perunanuijalla. Sulata voi. Kaada voisula keksimurskeen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos irtopohjavuokaan ja tasoita tasaiseksi  esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen.

Paista pohjaa 200 asteessa 10 min. Ota pohja uunista ja jätä hetkeksi jäähtymään. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen.

Sulata voiteluun tarvittava voi ja voitele pullasutia apuna käyttäen irtopohjavuoan reunat kauttaaltaan.

juustokakkutäyte:
Varmista, että uunin lämpötila on nostettu 250 asteeseen.

Sekoita Philadelphia -juustot tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää sokeria hiljalleen koko ajan keskinopeudella vatkaten. Siivilöi sokerin jälkeen vehnäjauhot juustomassaan. Lisää myös sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.  Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa sekaisin jokaisen lisäyksen välissä.  Lisää myös keltuainen. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jottei massaan muodostu ilmakuplia.

Sekoita smetana notkeaksi erillisessä kulhossa. Lisää se juustomassan sekaan ja sekoita jälleen sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi.  Kaada täyte pohjan päälle. Lusikoi noin puolet raparperihillokkeesta kakun pinnalle sinne tänne ja sekoita hilloke massaan huolimattomasti. Tasoita kakun pinta.

Laita kakku uuniin 250 asteeseen. Anna paistua 10 minuuttia. Alenna tämän jälkeen lämpötila 100 asteeseen ja paista kakkua vielä n. 1h 30 min. Kakku on valmis, kun se on hyytynyt reunoilta, mutta se hytisee aavistuksen vielä keskeltä. Anna jäähtyä noin 5 min. Irrottaaksesi kakun, pyöräytä veitsi kakun reunaa pitkin irtopohjavuokaa seuraten. Anna jäähtyä muutama tunti.

Nosta kakku kylmään ja jätä jäähtymään vielä muutamaksi tunniksi. Viimeistele kakun pinta lopulla raparperihillokkeella. Nauti!

24.5.14

hunajaiset riisisuklaa -popsit!



Muistan omat ala-aste aikani ja luokkani pullamyyjäiset. Riisisuklaa mokkapalojen ohella oli aina leipomusten listalla. Ja ne olivat tosi hyviä. Nostalgian tuulet puhalsivat tässä yksi päivä toden teolla ja päätin palata tuohon kultaiseen 80-lukuun pullamyyjäisineen.

Nämä riisisuklaat makeutin hunajalla, joten ne ovat hieman terveellisempiä sokerisiin verrattuna. Hunajan valinnalla saa myös kaivattua makuvaihtelua. Itse käytin mietoa kukkaishunajaa. Myös kaakaojauheen määrää ja laatua varioimalla saa tosi suklaisia tai hieman miedompia herkkuja.

Riisisuklaa –popseina nämä ovat myös ihania esim. lastenjuhlien tarjottavia.

Huh hellettä! Viikonlopun jatkoja.
-Doro-



Hunajaiset riisisuklaa –popsit (n. 20kpl):

4 rkl hunajaa
4rkl voita
3-4 rkl kaakaojauhetta
n.5 dl riisimuroja

Mittaa hunaja, voi ja kaakaojauhe kattilaan. Lämmitä niin, että voi sulaa ja saat sekoitettua aineet tasaiseksi massaksi. Lisää riisimurot ja sekoita tasaiseksi. Voit lusikoida herkut muffinivuokiin tai tehdä niistä popseja muotoilemalla massasta palloja, joihin tökkäät esim. paperipillin tai grillitikun.

Laita riisisuklaat jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi.