18.6.14

Raparperi yllättää pikkuleivän täytteenä: Raparperitahnalla täytetyt sokeripikkuleivät!



Muistattekos kun tein Nutellalla täytettyjä pikkuleipiä. Ne olivat mielettömän hyviä. Koska minulla oli vielä muutama raparperin oksa jäljellä, päätin tehdä niistä raparperitahnaa ja testata sitä samaisten sokeripikkuleipien täytteenä.

Näistä tuli tosi hyviä ja raikkaita ja ehdottomasti raparperin ystäville kokeilemisen arvoisia. Mikäli rapsut eivät maistu, kannattaa pikkuleivät täyttää jonkin muun makuisella tahnalla. Sitruunatahna toimii varmasti ja miksei myös kaikki muutkin tahnat. Mielikuvitus on vain rajana.

Nyt hyvää ja rentouttavaa Juhannusta teille lukijani!
-Doro-




Raparperitahnalla täytetyt sokeripikkuleivät (n.28 kpl):


raparperihillo:

1.5 dl pilkottuja raparpereja
¼ dl sokeria
2 rkl vettä

raparperitahna:

n. 1.5 dl raparperihilloa (ks.edellä)
1 keltuainen
¼ dl sokeria
½ pienen sitruunan kuoriraaste
10g voita (n.1rkl)

sokeripikkuleipätaikina:

200g voita
3.5 dl sokeria + (1 dl sokeria pikkuleipien pinnalle)
2 munaa
2tl vanilja-aromia
6 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta

lisäksi n. 100g valkosuklaata pikkuleipien koristeluun


raparperihillo:
Mittaa kaikki hillon aineet kattilaan ja keitä seosta n. 15 min tai kunnes raparperit ovat täysin hajonneet. Soseuta seos sauvasekoittimella sileäksi massaksi.

raparperitahna:
Ota voi huoneenlämpöön. Mittaa kattilaan kaikki aineet voita lukuun ottamatta. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Siirrä seos kylmähauteeseen ja vatkaa käsivispilällä niin kauan kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Lisää voi pieninä paloina ja vatkaa sekaisin tasaiseksi tahnaksi. (Huom! Mikäli voi on liian kylmää, ei se sekoitu massaan. Mikäli massa on liian lämmintä, sulaa voi siihen. Ole siis tarkkana lämpötilojen kanssa.) Laita valmis tahna jääkaappiin kylmettymään.

Lusikoi kylmettynyttä massaa esim. silikoniseen konvehtimuottiin muottiosat likimain täyteen (eli noin 1 rkl). Laita pakastimeen vähintään kahdeksi tunniksi. Mikäli et omista konvehti- taikka jääpalamuottia, voit yrittää tehdä tahnasta leivinpaperin päälle pieniä kökkäreitä ja pakastaa ne.

Sokeripikkuleipätaikina:
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan jokaisen lisäyksen välissä voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja vanilja-aromi yhdellä kertaa voi-munavaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää liian pehmeäksi (tarttuu todella paljon sormiin), lisää hieman jauhoja. Laita taikina jääkaappiin hieman vetäytymään (30 min.)

pikkuleipien kokoaminen, paistaminen ja koristelu:
Ota taikinaa noin ruokalusikallinen ja muotoile siitä lätty. Tee lopulle taikinalle samoin. Lisää pakastuneet raparperitahnanokareet puolien taikinalättyjen päälle (käy kurkistamassa Nutellalla täytettyjen pikkuleipien ohjeesta vaihekuva tästä vaiheesta: linkki). Nosta jäljelle jääneet taikinalätyt kansiksi raparperitahnanokareiden päälle. Pyörittele raparperitahnalla täytetyistä taikinalätyistä palloja. Pyöritä kukin taikinapallo halutessasi vielä sokerissa. Nosta pallot pellille leivinpaperin päälle. Jätä taikinapallojen väliin riittävästi tilaa, jotta pikkuleivät voivat levitä kypsyessään.

Paista pikkuleipiä 190 asteessa noin 10-14 minuttia, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä reunoihin ja pintaan. Voit halutessasi koristella pikkuleivät sulalla valkosuklaalla kastamalla lusikan suklaaseen ja "vetämällä" raitoja pikkuleipien pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti