15.11.13

Bulla, Bulla, se on suklaapulla!


Tuore, lämmin pulla ja lasi maitoa. Yhdistelmä on jotenkin todella perinteikäs ja ehdottoman suomalaista. Pullista erityisesi korvapuustit ovat suurta herkkuani. Suklaankin ystävänä tunnettuna, päätin sujauttaa tällä kertaa korvapuustin sisään tummaa suklaata ja voita. Aikapa hyvää. Onko perinteisen version voittanut? Ehkäpä ei, mutta kenties kyseiset pullat eivät kilpailekaan samassa sarjassa. Kokeile ja päätä oletko enempi perinteisen suuntaan kallellaan vai suklaisen ystävä.

MUMS, MUMS ja HEIPS; HEIPS!
-Doro-
Suklaapulla (n.20 kpl):


25g hiivaa
3 dl maitoa
1 rkl kardemummaa
3/4 tl suolaa
1 dl sokeria
100g voita huoneenlämpöisenä
n. 10 dl vehnäjauhoja

100g taloussuklaata pieneksi rouhittuna
50g voita huoneenlämpöisenä

muna voiteluun
raesokeria pullien pintaan


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli +38 asteiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää kardemumma, sokeri ja suola. Lisää noin kolmannes jauhomäärästä ja sekoita taikinaksi. Jatka jauhojen lisäämistä hiljalleen. Vaivaa taikinaa huolellisesti sitkon aikaansaamiseksi. Kun olet lisännyt noin 8 dl jauhoja ja alustanut ne taikinaan hyvin, lisää pehmeä voi. Vaivaa edelleen. Voin lisäämisen jälkeen, lisää jauhoja vähän kerrallaan tarpeen mukaan. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja se saa hieman tarttua käsiin ja kulhon reunoihin. Mieluummin liian pehmeä kuin kova taikina. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin 30 minuutiksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Ota taikinasta puolet ja nosta se jauhotetun taikina-alustan päälle. Kaulitse taikinasta ohut suorakaide. Levitä puolet voista taikinan päälle tasaisesti. Ripottele suklaasta niin ikään puolet pintaan. Kääri taikina rullalle ja leikkaa siitä leveydeltään noin 2 cm:n paloja. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota. Kohoamisen aikana toista sama toiselle taikinapuoliskolle.

Vatkaa kananmuna kevyesti haarukalla niin, että saat rakenteen rikki. Voitele kohonneet pullat munalla. Ripottele raesokeri pintaan. Paista 200 asteessa noin 15 min. tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

HUOM! Voit halutessasi kaulita koko taikinamäärän kerralla. Pullia paistaessa kannattaa ne jättää ennemmin hieman vaaleammiksi kuin paistaa ylikypsiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti