4.4.14

Suklaa-frangipani -torttu!


Minun on jo pitemmän aikaa pitänyt kokeilla frangipania tortun täytteeksi. Frangipani on mantelista, voista, munasta ja sokerista tehty täyte, joka suurustetaan jauhoilla. Frangipanin kaveriksi torttuun valitsin mitäpä muutakaan kuin suklaata. Kummatkin täytteet käytetään uunissa.

Tein vielä loppuhuipennukseksi tortun pintaan suklaaganachen, jotta pinnasta tulisi mahdollisimman tasainen ja kiiltävä sekä mausta erityisen intensiivinen ja suklainen. Tämä torttu on taivaallista espresson kaverina.

-Doro-



Suklaa-frangipani –torttu (24 cm):


pohja:

3.5 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
130g voita
1 munan keltuainen
1-4 rkl jääkylmää vettä

frangipanitäyte:

85g voita
1.6 dl sokeria
1.75 dl mantelijauhetta
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl maissitärkkelystä / perunajauhoja
1 muna
1 valkuainen
1 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
(1 tl manteli-aromia)

suklaatäyte:

170g tummaa suklaata (60-70%)
1.2 dl kuohukermaa
1 keltuainen
1 muna
2 rkl sokeria
½ rkl vehnäjauhoja
⅛ tl kanelia
ripaus suolaa

suklaaganache:

0.75 dl kuohukermaa
100g tummaa suklaata (60-70%)
1 tl voita

lisäksi tortun päälle kourallinen paahdettuja ja rouhittuja manteleita


pohja:
Sekoita jauhot ja tomusokeri kulhossa. Lisää kylmä, paloiteltu voi ja nypi seos ryynimäiseksi. Lisää keltuainen ja aluksi yksi ruokalusikallinen vettä. Sekoita tasaiseksi. Mikäli taikina ei ”mene kasaan”, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Tee taikinasta pallo ja kääri tuorekelmuun. Laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.

Voitele irtopohjainen torttuvuoka (voit käyttää myös tavanomaista piirakkavuokaa). Kaulitse kylmä taikina jauhotetun leivinpaperin päällä levyksi. Nosta taikinalevy varoen leivinpaperia apuna käyttäen vuoan päälle. Ota leivinpaperi pois ja taputtele taikina kiinni vuoan pohjaan ja reunoille. Siisti reunat veitsellä. Pistele haarukalla reikiä pohjaan.

Voitele puhdas leivinpaperi kevyesti noin torttupohjan kokoiselta alueelta. Aseta leivinpaperi voideltu puoli alaspäin taikinan päälle. Painele kevyesti myös reunoille. Kaada leivinpaperin päälle painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä, riisiä, ohraa ym. Levitä painoherneitä tukemaan myös taikinan reunoja. Paino estää taikinan valahtamisen reunoilta sekä ilmakuplien syntymisen pohjalle.

Paista pohjaa uunin keskitasolla 175 asteessa 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

frangipanitäyte:
Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri tasaiseksi massaksi. Lisää mantelijauhe, vehnä- ja perunajauhot. Sekoita tasaiseksi. Lisää muna ja valkuainen sekä vanilja-aromi ja halutessasi myös manteliaromi. Sekoita tasaiseksi.

Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Täyte saa pintaansa kauniin ruskean värin ja se kohoaa kauniisti.

suklaatäyte:
Sulata suklaa ja kerma kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä minuutin verran. Sekoita muut suklaatäytteen ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi. Lisää sulaa suklaa-voiseosta vähän kerrallaan munaseokseen. Sekoita tasaiseksi.

Kaada täyte frangipanitäytteen päälle ja tasoita pinta. Paista vielä noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on hieman asettunut aloilleen.

Anna tortun jäähtyä.

suklaaganache:
Rouhi suklaa hienoksi ja kaada kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada suklaarouheen päälle. Anna seistä minuutin, jonka jälkeen sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää voinokare ja sekoita, kunnes voi on sulanut joukkoon.

Kaada ganache jäähtyneen tortun päälle ja levitä palettiveitsellä tasaiseksi. Voit koristella piirakan paahdetuilla ja rouhituilla manteleilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti