18.12.12

Pipari sukelsi kuppikakkuun!


Näin joulun alla ainakin oma mahani alkaa olla täynnä joulutorttuja ja piparkakkuja. Niitä on tarjolla kaikkialla ja yliannostuksen vaara on todellinen. Joulunajan ensimmäinen piparkakku taikka torttu maistuu ihanalle, suorastaan tajunnanräjäyttävälle. Joulumausteet kutkuttelevat makuhermoja pitkän syksyn jäljiltä. Valitettavasti näidenkin herkkujen taika katoaa, kun makiaa on saanut vatsamakkaroiden täydeltä. Sama ilmiö tapahtuu minulle myös suklaakonvehtien kanssa. Aattoiltana jo ennen joulurauhan julistusta maha kipristelee ja suussa maistuu ällöltä suklaalta.

No mitäpä herkkubloggaaja voi tälle ongelmalle tehdä. Tietenkin jouluherkut tulee tarjota toisessa muodossa. Niinpä kehittelin omanlaisen versioni piparisista kuppikakuista. Maustoin peruskuppikakkutaikinan joulun mausteilla, kanelilla ja inkiväärillä. Lisäsin taikinaan kaapinpohjalle jääneitä piparkakkuja ja kruunasin kakkuset ihanalla piparisella sveitsiläisellä voikreemillä.

Itse päädyin tekemään pieniä, ison suupalan kokoisia kuppikakkuja. Näin ylensyönnin vaara pienenee. Koska mielestäni kuorrutetta tulee olla riittävästi, päätin myös täyttää herkut. Nyt haisee itsekehu: kuppikakut olivat taivaallisia!


Pipariset kuppikakut (n. 30 pientä kuppikakkua):


2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa tai kermaa
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0.5 tl inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
60 g piparkakkuja murskattuna (itse jätin aika isoiksi paloiksi)


Sveitsiläinen piparinen voikreemi (riittää täyttämään ja kuorruttamaan kuppikakut):


3 valkuaista
170g sokeria
115g tomusokeria
310g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljaesanssia
1-2 tl kanelia
noin 60 g piparkakkuja murskattuna

Kuppikakut:
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet. Lisää sulaa voita, maitoa/kermaa ja kuivia aineita vuorotellen munasokerivaahtoon. Sekoita varoen. Lisää lopuksi murskatut piparkakut. Asettele pieniä paperisia kuppikakkuvuokia kuppikakuille tarkoitettuun vuokaan (esim. silikoninen) ja laita taikinaa kuhunkin vuokaan reilu ruokalusikallinen. Paista 175 asteessa noin 15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.

Sveitsiläinen piparinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää reilusti huoneenlämpöinen voi yhdellä kertaa ja hurauta todella nopeasti sekaisin. Suurin ongelma, joka saattaa tulla eteesi voikreemin valmistuksessa on voin ja marengin sekoittumattomuus. Seos ikään kuin juoksettuu. Tässä kohtaa suosittelen jatkamaan vatkaamista kevyesti niin kauan kunnes kreemi on jälleen kasassa. Tosin lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin jos saat aineet sekaisin kertalaakista. Lisää lopuksi vaniljaesanssi, kaneli ja murskatut piparkakut. Sekoita varovasti joukkoon.

Kuppikakkujen täyttäminen ja kuorruttaminen:
Valitse tylla, jonka pystyt työntämään kuppikakun sisään. Liian ohuesta tyllasta et kuitenkaan saa voikreemiä läpi piparisattumien vuoksi. Työnnä tylla reilusti kuppikakun sisään ja pursota täytettä. Anna täytteen pursotuksen myötä syntyvän paineen nostaa pursotinpussiasi pois kuppikakusta. Toista käsittely jokaiselle kuppikakulle.

Vaihda tylla isompaan (itse käytin Kaiserin 16 mm) ja pursota kuorrutus kuppikakkuihin. Viimeistele esim. piparin palasilla.

5 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa ihanalta! Näitä voisin kyllä tehdä paljon mieluummin torttujen ja pipareitten sijaan! :)

    -Sointu

    VastaaPoista
  2. Moikka,
    kivaa että löysin sinun blogisi, se on tosi mielenkiintoinen. Olet taitava leipuri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista. Ne lämmittävät tällaista uutta bloggaajaa:)

      Poista
  3. Anonyymi7.12.14

    Millaista tuo vaniljaesanssi on ja voiko sen korvata jollakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itseasiassa kyseessä on vanilja-aromi.jos et löydä sitä kaupasta,lisää muutama tl vaniljasokeria taikinaan.

      Poista