6.12.12

Shampanjaa ja vaahtokarkkeja. Niistä on hyvä kakku tehty!Mielessäni on jo pitkään pyörinyt ajatus shampanjasta/kuohuviinistä ja vaahtokarkeista. Ihanan kupliva juoma seuranaan pilvenpehmeät vaahtokarkit tekevät olosta ylellisen. Viiniasiantuntijoiden mielestä yhdistelmä tuskin on jotakin ainutlaatuista ja ihmeellistä. Saattavatpa jotkut olla sitä mieltä, ettei karkkeja pitäisi sotkea kuohuvaan laisinkaan. Oli miten oli, minulle shampanja ja vaahtokarkit edustavat luksusta ja jollakin mahtavalla tavalla myös kunnon ysärimeininkiä. Siispä olkaa hyvät. Tarjolla on shampanjaa (oikeasti kuohuviiniä) ja vaahtokarkkeja kakun muodossa.

Kakun pohjaksi tein mantelisen suklaapohjan ja shampanjamoussen lisäksi lisäsin kerroksen vadelmamoussea. Suklaareunan tein tavallisen piirtoheitinkalvon avulla. Teippasin kalvoja yhteen kakun ympärysmitan verran ja leviten sille sulaa suklaata. Annoin suklaan jähmettyä hieman, jonka jälkeen asettelin kalvon suklaineen kakun ympärille. Irrotin kalvon varovasti vasta kun suklaa oli kokonaan jähmettynyt.

Vaihtelemalla shampanja- tai kuohuviinilaatuja, saat kakusta kerta toisensa jälkeen erilaisen makuelämyksen. Kakku tulee tarjota kylmänä, aivan kuten kuohuvakin.


Shampanjavadelmasuklaakakku vaahtokarkeilla


suklaapohja:


75 g suklaata
75 g voita
1 muna
1 dl sokeria
1.5 dl mantelijauhoja
½ tl leivinjauhetta

Sulata suklaa ja voi hiljalleen kattilassa. Jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää suklaavoiseos ja kuivat aineet vuorotellen munasokerivaahtoon. Sekoita varoen. Kaada kakku kunnostettuun 20 cm:n vuokaan ja paista 200 asteessa noin 10 min. Pohja saa jäädä hieman tahmeaksi sisältä. Jäähdytä.

Laita pohja isomman (esim. 24 cm:n vuoka) irtopohjavuoan taikka kakkurenkaan sisään. Vuoraa reunat halutessasi kalvolla. Kalvo helpottaa kakun irrottamista.

vadelmamousse:


3 liivatetta
2 dl vadelmamelbaa (paseeraa vadelmia, niin että syntyy 2 dl vadelmamelbaa)
3 dl kuohu- tai vispikermaa
0.75 dl tomusokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (väh. 5 min.). Sekoita tomusokeri vadelmamelbaan. Vaahdota kerma. Kuumenna noin ⅓ vadelmamelbasta ja liota liivatteet siihen. Kaada loput vadelmamelbat sekaan. Jäähdytä, mikäli seos jää kuumaksi. Kaada vadelmamelbaliivateseos kermavaahdon joukkoon ja sekoita. Kaada vadelmamousse suklaapohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään.

shampanjamousse:


3 liivatetta
2 valkuaista
1 dl sokeria
3 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl shampanjaa tai kuohuviiniä (itse käytin kuivaa kuohuviiniä)

Vaahdota valkuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (väh. 5 min). Sekoita kerma- ja valkuaisvaahto varovasti keskenään. Kuumenna tilkka shampanjaa ja liota liivatteet siihen. Kaada loput shampanjat sekaan. Jäähdytä, mikäli seos jää kuumaksi. Kaada shampanjaliivateseos ohuena nauhana kermavalkuaisvaahtoon ja sekoita. Kaada mousse vadelmamoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

Koristelu:


200 g tummaa suklaata
vaahtokarkkeja

Leikkaa piirtoheitinkalvoa kakun ympärysmitan verran. Teippaa osasia yhteen, mikäli se on tarpeen. Temperoi suklaa ja levitä kalvojen päälle. Anna jähmettyä hetken aikaa, niin ettei suklaa valu. Levitä kalvo kakun ympärille ja anna suklaan kovettua. Ota kalvo irti varovasti. Täytä kakku vaahtokarkeilla ym.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti