1.12.12

6-muna, 6-muna. Macaronit ottivat erävoiton!


Aloitin blogini pitämisen hehkuttamalla macaronien ihanuutta ja eritoten niiden tekemisen helppoutta. Taisin mainita myös tarkoista ohjeiden noudattamisista hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Olin ylpeä macaronintekijä aina edelliseen yritykseeni saakka.

Arvatenkin macaronit ottivat minusta erävoiton. Kaikki sujui mielestäni suunnitellusti, kunnes kurkistin uuniin ja ihanaiset olivat joka ikinen keskeltä haljenneita. Pohdin ja pähkäilin, mistä moinen johtui. Taikina oli mielestäni juuri oikeanlaista. Tarkistin myös ennen uuniin laittoa, että taikinaan oli tekeytynyt kuori. Paistoin samassa uunissa samalla lämpötilalla, kuten olen aina ennenkin tehnyt. Jokin selitys täytyi löytyä. Käytin koko illan netissä surffaten ja syytä epäonnistumiselleni etsien.

Lopputuloksena päädyin liian pitkään macaronien seisottamiseen ennen uuniin laittamista. Taikinaan ehti näin ollen tekeytyä liiaksikin kuorta, mikä sai aikaan kaunokaisten ”poksahtamisen”. Normaalisti kuoren tarkoitus on juuri ehkäistä macaronien halkeaminen. Kuori estää paistettassa muodostuvan ilman purkautumisen macaronin päälipuolelta ja pakottaa sen vapautumaan leivoksen reunoista, jolloin samalla syntyy myös leivokselle tyypillinen kaulus. Omat macaronini paistuivat liiaksi kuivuneen kuorensa kanssa ja lopulta pamahtivat rikki ilman etsiessä ulospääsyä. Haljenneita tai ei, parempiin suihin nämäkin päätyivät ja voin taata, että maku oli mitä mainioin.


Vaikka macaronit veivät pari ensimmäistä erää, sisuunnuin siitä sen verran, että keittiöni muuttui jälleen macarontehtaaksi. Testaukseen pääsivät piparminttusuklaamacaronit. Tällä kertaa voitin, mutta niukasti. Ensimmäisen pellillisen kanssa hätiköin ja lopputulemana oli haljenneita yksilöitä.  Seuraava pellillinen ehti kuivua pitempään, joten lopputuloksena oli lähes täydellisiä herkkuja.

Piparminttusuklaamacaronit:


140 g valkuaista
180 g sokeria
160 g mantelijauhoja (täysin valkoisia esim.Meiran)
160 g tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä
½ tl piparminttuesanssia

Vaahdota valkuaiset. Lisää puolet sokerista vähitellen joukkoon. Lisää loput sokerista kun vaahto on niin kiinteää, ettei se valu vispilästä. Vatkaa vielä tovi. Marengin tulee olla jämäkkää ja se ei saa valua vispilästä. Lisää väriaine ja piparminttuesanssi. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Siivilöi valkuaisvaahtoon ja sekoita nuolijalla niin kauan kunnes taikina tippuu nuolijasta. Taikina ei saa valua norona eikä myöskään olla liian jööttiä. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja. Kopauttele peltejä pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät ja anna seistä niin kauan kunnes voit koskea taikinaa ilman, että sormesi sotkeentuvat (n. 20 min). Paista noin 12min noin 160 asteessa. Paistoaika ja uunin lämpö ovat viitteellisiä. Macaronpohjat ovat valmiita, kun ne lähtevät irti leivinpaperista. Täydellinen macaronpohja on päältä rapea, sisältä tahmea ja siinä on pieni kaulus.

Suklaaganache:


1 dl kermaa
35 g tummaa suklaata

Rouhi suklaa ja laita kulhoon. Lämmitä kerma juuri ja juuri kiehuvaksi. Kaada suklaa päälle. Anna seistä minuutin. Sekoita. Laita ganache jääkaappiin jähmettymään. Levitä macaronpohjille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti