10.6.15

Raparperiwhoopies!

Meidän pihan raparperi on aikaisempina vuosina ollut lähes kitukasvuinen. Viime kesänä aloitin sen elvyttämisen ja hyvinhän se näyttää alkavan kasvamaan. Vieläkään rapsu ei kovin kiitollisesti kasvattele varsiaan, mutta parempaan päin ollaan menossa. Jälleen kävin nyhtämässä muutaman alamittaisen varren ja käytin ne näiden järjettömän hyvien raparperiwhoopiesien leivontaan.

Whoopiet kätkevät sisälleen yllätyksen. Sielä on pisteenä i:n päälle pieni hillosilmä.

Hyvää loppuviikkoa!
-Doro-





Raparperiwhoopies (n. 28kpl):

whoopiekakkukannet:

115g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
1 muna
5.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 rkl soodaa
1 tl vaniljajauhetta (myös vaniljasokeri käy)
2.5 dl täysmaitoa

raparperihillo:

3 dl raparpereja
½ dl sokeria
1 t vaniljasokeria
loraus vettä
punaista pastaväriä

raparperilla maustettu sveitsiläinen voikreemi:

130g valkuaisia (n. 4 valkuaista)
200g sokeria (2.4 dl)
270g suolatonta voita
n. 7 rkl raparperihilloa
punaista pastaväriä

lisäksi tomusokeria koristeluun


whoopiekakkukannet:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne vuorotellen maidon kanssa voi-sokerivaahtoon. Sekoita varoen.

Lusikoi taikina pyöreätyllalliseen pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle kiekkoja. Jätä riittävästi leviämisvaraa. Kakkuset leviävät uunissa noin puolitoista kertaisiksi. Paista 180 asteessa n. 10 min. tai kunnes kakut ovat hammastikulla kokeiltaessa kypsiä Anna jäähtyä.

raparperihillo:
Pilko raparperit ja laita kattilan. Lisää joukkoon sokerit ja pieni loraus vettä. Keitä niin kauan kunnes raparperit ovat täysin rikkoutuneet. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää punaista pastaväriä tippa kerrallaan, jotta saat haluamasi punaisen lopputuloksen. Jätä hillo jäähtymään.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes vaahto on todella kuohkeaa ja jämäkkää. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Lisää jäähtynyt raparperihillo ja sekoita tasaiseksi. Hillo ei alkuun meinaa sekoittua voikreemiin. Nosta vatkaimen tehoja ja vatkaa kunnes voikreemi on tasaista. Lisää väriainetta muutama pisara kerrallaan ja sekoita. Toista kunnes massa on haluamasi väristä.

whoopiesien kokoaminen:
Laita voikreemi pursotinpussiin, jossa on haluamasi kaltainen tylla. Pursota whoopiekakkukannelle rinkula seuraten kakun reunoja. Laita n. teelusikallinen raparperihilloa rinkulan keskelle. Nosta kansi päälle. Toista sama käsittely kaikille kakuille. Koristele ennen tarjoamista tomusokerilla.

Mikäli säilytät whoopieita jääkaapissa, nosta ne huoneen lämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoamista, jotta voikreemi ehtii pehmetä.

2 kommenttia:

  1. Oooh, mahtava resepti! Meidän pihalla kasvaa raparperia tosi paljon ja olen pähkäillyt mihin sitä käyttäisin. Yksi satsi hilloa on jo keitetty. Nämä whoopiet kuulostavat ja näyttävät aivan ihanilta. Ja nuo sinun kuvat ovat silmiä hivelevän kauniita, tuo tausta ja kaikki rekvisiitta. Ihan postikorttiainesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on mun yks kesän ehdottmista herkuista. Ainoo, että sitä yleensä kasvaa paljon ja ongelmia käyttökohteille tulee. Aina kun ei jaksa sitä iän ikuista piirakkaa tehdä. Nää whoopiet oli kyllä mahtavia. Samaan aikaan raikkaita ja makeita.

      Poista