12.9.13

Valkosuklaa-viinimarjakakku palauttaa mieleen kesän!


Aina marjojen poiminnan ja pakastuksen jälkeen menee tovi ennen kuin raaskin kajota keräämiini herkkuihin. Muutamat sateiset ja hieman koleammat päivät saivat sormeni syyhyämään ja mieleni halajamaan jotakin, joka palauttaisi minut takaisin kesän lämpimiin ja aurinkoisiin päiviin. Lisäksi appivanhempien vierailu oli viimeinen kimmoke avata pakastin ja kaivaa herukat esiin.

Musta- ja punaherukka sekä valkosuklaa ovat tällä kertaa kakkuni täytteinä. Syöjien makumieltymykset huomioiden päädyin tekemään raikkaan hyydykekakun. Jätin musta- ja punaherukkamousset raikkaan marjaisiksi, mitä valkosuklaamoussen makeus kivasti tasapainottaa. Sokeria voit lisätä mousseihin aikalailla omien makumieltymystesi mukaan. Voit myös käyttää herukoiden sijaan mitä tahansa muitakin marjoja. Ainakin vadelma sopii loistavasti korvaamaan punaherukoita. Pääasia kuitenkin on, että marjamelbaa syntyy valitsemistasi marjoista reseptin mukainen määrä.

Kakku on halkaisijaltaan vain 18 cm ja tein sen rengasmuottiin. Mikäli et omista rengasmuottia, voit tehdä kakun vallan hyvin myös halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan. Tällöin kakku jää hieman matalammaksi.

Koristelin kakun vaaleanpunaisella hattaralla. Hattarapilvi on ihana, mutta valitettavan lyhytikäinen. Kakun pinnan kosteus alkaa ”syömään” hattaraa nopeasti. Eli koristelun voi tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Muita koristeluideoita voit käydä katsomassa aiemmin tekemistäni hyydykekakuista: mustaherukka-suklaahyydykekakku, tequila-limekakku, valkosuklaa-mascarponejuustokakku, manteli-karviaismoussekakku.

Aurinkoa!
-Doro-
ps. Alan tässä seuraavaksi pohtimaan kaivinkonekakun toteutusta. Siitä lisää ensi viikolla…




Valkosuklaa-viinimarjakakku (18cm):


pohja:

4 munaa
1 dl sokeria
60g voita sulatettuna
1.8 dl vehnäjauhoja
(2 rkl sokeria leivinpaperin pintaan)

mustaherukkamousse:

n. 200g mustaherukoita ym. (siten, että syntyy 1.2 dl marjamelbaa)
n. 0.5 dl tomusokeria
2 liivatetta
2 dl kermaa

punaherukkamousse:

n. 200g punaherukoita ym.(siten, että syntyy 1.2 dl marjamelbaa)
n. 0.5 dl tomusokeria
2 liivatetta
2 dl kermaa

valkosuklaamousse:

100 g valkosuklaata
2 liivatetta
0.5 dl maitoa
2 dl kermaa

koristelu:

esim. purkki hattaraa (40 g)


pohja:
Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulanut voi vuorotellen jauhojen kanssa munavaahtoon varovasti käännellen. Levitä 2/3 taikinasta pellille leivinpaperin päälle. Taikinaa ei tarvitse riittää koko pellin alalle, vaan riittää, että voit leikata valmiista pohjasta kaksi halkaisijaltaan 18 cm:n ympyräpalaa. Levitä loppu taikina (1/3) toiselle pellille leivinpaperin päälle. Jälleen kerran riittää, että taikinaa on yhden pyöreän pohjan verran.

Paista 200 asteessa n. 5min. tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa kypsä pohja sokeroidun leivinpaperin päälle jäähtymään. Paista toinen pohja kuten edellinen ja kumoa myös se.

Leikkaa kolme halkaisijaltaan 18 cm.n ympyrää kypsistä pohjista.

mustaherukkamousse:
Paseeraa marjat siivilän läpi siten, että syntyy 1.2 dl marjamelbaa. Makeuta melba tomusokerilla. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Vaahdota kerma. Ota n. kolmannes melbasta ja lämmitä se kuumaksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä liivatemelba kylmään melbaan ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä muttei hyytyä, mikäli melba on vielä kuumaa. Yhdistä melba kermavaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada pohjan päälle (katso tarkemmin alta kohdasta kakun kokoaminen).

punaherukkamousse:
Tee kuten mustaherukkamousse.

valkosuklaamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Rouhi valkosuklaa ja laita kulhoon. Kuumenna maito kiehuvaksi. Kaada kuuma maito valkosuklaarouheen päälle. Anna seistä hetki. Sekoita tasaiseksi. Purista liivatteista vesi ja lisää ne sulaan valkosuklaaseen. Mikäli liivatteet eivät sula suklaan joukkoon, voit lämmittää kulhoa vesihauteessa niin kauan kunnes liivatteet ovat sulaneet. Vaahdota kerma. Lisää jäähtynyt muttei hyytynyt valkosuklaa-liivateseos kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

kakun kokoaminen:
Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Nosta rengasmuotti pohjan ympärille. Aseta suojakalvo rengasmuotin sisäpuolelle (itse käytän piirtoheitinkalvosta leikattuja pätkiä). Kiristä muotti siten, että se on tiiviisti pohjan ympärillä. Kaada valmis mustaherukkamousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Kun mousse on melkein hyytynyttä, aseta toinen pohja mustaherukkamoussen päälle. Paina kevyesti, jotta pohja ottaa kauttaaltaan kiinni mousseen.

Kaada punaherukkamousse toisen pohjaympyrän päälle ja anna jälleen hyytyä hetki. Aseta viimeinen pohjaympyrä moussen päälle ja paina myös sitä varoen.

Kaada valkosuklaamousse viimeisen pohjan päälle. Anna koko kakun hyytyä väh. 3 tuntia jääkaapissa ennen tarjoamista. Kakun voi tehdä myös edellisenä päivänä.

Koristele kakku haluamallasi tavalla. Mikäli käytät hattaraa, asettele se kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi1.10.13

    Mistä tuo iiiiiihana tapetti?!! Kakkukin on komea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, eikös olekin upea! Tapetti on ihka-aito 70-luvun helmi. Kaupoista sitä tuskin löytyy. Itse pelastin rullan appivanhempieni mökin vintiltä.

      Poista
  2. Anonyymi4.10.13

    Huh, onneksi! Muuten en olisi voinut elää ilman sitä ja makuuhuoneemme on juuri tapetoitu. Mahtava löytö kyllä!

    VastaaPoista