10.10.13

Pähkinäpiirakka!



Ruokakaapissamme on jo tovin lymyillyt jos jonkinmoista avattua pähkinäpussia. Aina kuiva-aineita ottaessani olen saanut varoa, etten levitä pusseja sisältöineen keittiöömme. Nyt päätin tarttua härkää sarvista ja käyttää nuo pirulaiset avatut pussit. Tietenkin pähkinät olisi voinut käyttää ruokaan, mutta makeanhimo sai minut toisiin ajatuksiin. Päätin ryhtyä pähkinäpiirakan tekoon.

Piirakkani on saanut vaikutteita amerikkalaisesta ”pecan piesta”. Perinteisesti ”pecan piehin” käytetään nimensä mukaisesti pekaanipähkinöitä. Itse kuitenkin laitoin sekaan kaikki pähkinäpussien jämät. Joukkoon mahtui niin hassel-, saksan-, pekaani- ja cashwpähkinöitä. En myöskään malttanut olla lisäämättä piirakkaan lempparimausteitani inkivääriä ja kanelia. Myös tilkka sitruunaa raikastaa tätä tuhtia herkkua.

Viikonloppua teille kaikille!
-Doro-


Pähkinäpiirakka (24 cm:n irtopohjapiirakkavuoka):


pohja:

100g voita
2.4 dl vehnäjauhoja
0.25 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1-5 tl vettä

pähkinätäyte:

50g voita
1.75 dl fariinisokeria
0.75 dl glukoosisiirappia
2 rkl hunajaa
2 tl vaniljasokeria
0.5 tl kanelia
0.25 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
3 munaa
n. 200 g pähkinöitä (pecan, hassel, saksan ym.)


pohja:
Mittaa jauhot, leivinjauhe ja sokeri kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää kylmä voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi teelusikka kerrallaan ja sekoita taikina nopeasti ”kasaan”. Älä vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun/pakastepussiin. Laita taikina lepäämään jääkaappiin n. 30 minuutiksi.
Kaulitse taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuokaa hieman isommaksi. Käännä kaulittu taikina leivinpaperia apuna käyttäen vuoan päälle. Painele taikinaa varovasti vuoan reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina pois veitsellä vuoan reunaa seuraten. Pistele haarukalla pohjan pintaan reikiä.
Laita leivinpaperi pohjan päälle ja kaada sille kuivia herneitä/papuja/riisiä ym. painoksi. Paista pohjaa 200 asteessa 7 minuuttia. Ota leivinpaperi papuineen/herneineen/riiseineen pois ja paista vielä muutama minuutti. Tarkkaile pohjaa, jottei se saa pintaansa liikaa väriä. Ota pohja uunista ja laske uunin lämpö 175 asteeseen.

pähkinätäyte:
Mittaa kattilaan voi, fariini- ja vaniljasokeri, glukoosisiirappi, hunaja, kaneli, inkivääri sekä sitruunamehu. Lämmitä seosta niin, että voi sulaa ja ainekset sekoittuvat keskenään.
Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Jätä muutamia kokonaisia pähkinöitä piirakan pintaan koristeeksi.
Vatkaa munat kevyesti niin, että niiden rakenne menee rikki. Yhdistä muniin voi-sokeriseos. Levitä esipaistetun piiraspohjan päälle rouhittuja pähkinöitä. Kaada muna-voiseos pähkinöiden päälle. Asettele halutessasi kokonaisia pähkinöitä vielä täytteen pintaa koristamaan. Paista piirasta 175 asteessa n. 20-25 min tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut pintaan kauniin värin.

2 kommenttia:

  1. Namskis :) Kiva blogi sulla - törmäsin tähän etsiessäni omppuisia reseptejä oman blogini reseptien lisäksi.
    Terkuin, Anna Sokerimuruista

    www.sokerimuruja.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, ihana kuulla. Täytyypä käydä kurkistamassa sinun blogiasi:)

      Poista