2.2.14

appelsiini-suklaamoussekakku!


Edellisessä postauksessani (appelsiinipikkuleivät suklaakuorrutteella) lupailin myös tälle viikolle suklaata ja appelsiinia. Tällä kertaa tämä oiva makupari löytyy ihanasta moussekakusta, jonka pohjana on sitkeän tahmainen brownie. Kakun suklaamousse on sama, jota käytin myös mustaherukka-suklaamoussekakussa. Päällimäinen mousse on hienostunut appelsiini-chiboust. Chiboust on creme-tyyppinen täyte, joka on kuohkeutettu valkuaisvaahdolla ja hyydytetty liivatteella. Aivan yksinkertainen tämä appelsiini-chiboust ei ole, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Maku on todella hienostunut.

Sunnuntain jatkoja!
-Doro-







Appelsiini-suklaamoussekakku (20 cm:n kakku):


pohja:

2 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta (makeuttamatonta)
75 g voita

(n. 2rkl cointreauta tai muuta appelsiinilikööriä)

Suklaamousse:

170 g tummaa suklaata (70%kaakaota)
7 keltuaista
2 dl vispikermaa
2.5 liivatetta

0.7 dl vettä
1 dl sokeria

appelsiini-chiboust:

2 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
4 liivatetta
4 keltuaista
½ dl sokeria
¼ dl maissitärkkelystä/perunajauhoja
1 dl kuohukermaa
3 valkuaista
1.5 dl sokeria

koristelu:
muutama suklaapala raastettuna


pohja:
Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne munavaahtoon vuorotellen sulatetun ja jäähtyneen voin kanssa. Kääntele varoen, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Tasoita taikina mahdollisimman tasaiseksi ja noin 0.5 cm:n paksuiseksi. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kypsä, mutta sisus vielä kostea. Voit halutessasi myös läpipaistaa pohjan, jolloin se muistuttaa enemmän kakkupohjaa.

Kun pohja on täysin jäähtynyt leikkaa siitä rengasmuotilla halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen pala. Laita leikattu pohjapala 20cm:n irtopohjavuokaan. Lusikoi halutessasi appelsiinilikööriä (esim. cointreau) pohjan päälle mausteeksi. Levitä vuoan reunalle reunakalvo. Kalvon avulla saat kakusta siistin. Ylimääräiset pohjapalat voit nautiskella kakun teon lomassaJ

suklaamousse:
Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.

Valmista mousse. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa.  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos tuntuu myös käteen kuumalta. Lämpötila on 60 astetta, mikäli haluat käyttää lämpömittaria. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää muna-sokeriseosta sähkövatkaimella tai yleiskoneessa, kunnes se on kuohkeaa, vaaleaa ja jäähtynyttä.

Ota kermasta tilkka erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Yhdistä sula suklaa muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös kerma ja sekoita tasaiseksi. Ota moussesta noin neljäsosa erilleen ja lisää siihen liivatekerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada liivatteella höystetty mousse lopun moussen sekaan ja sekoita tasaiseksi kevyesti käännellen. Ole suhteellisen nopea liivatteen lisäämisen jälkeen, jotta saat tasaista ja kaunista moussea. Kaada mousse brownie-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

appelsiini-chiboust:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan keltuaiset, sokeri (½ dl), maissitärkkelys/perunajauho, appelsiinimehu ja kerma. Keitä seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se sakenee ja pintaan nousevat ensimmäiset kuplat

Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuuman appelsiini-kermakiisselin joukkoon. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Valmista kuumamarenki. Kuumenna valkuaisia ja sokeria (1.5 dl) vesihauteessa sekoitellen, kunnes seoksen kuumuus nipistää sormenpäätä (60astetta). Ota valkuais-sokeriseos pois vesihauteesta ja vaahdota se sähkövatkaimella tai yleiskoneessa kovaksi, kiiltäväksi ja jäähtyneeksi marengiksi. Kääntele marenki varoen appelsiini-kermakiisselin joukkoon. Kaada noin ⅔ moussesta suklaamoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään hetkeksi. Lusikoi loppu moussesta pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota kakun hieman hyytynyt pinta ja lisää lopuksi suklaaraastetta. Laita kakku vielä hyytymään jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

5 kommenttia:

  1. Appelsiini ja suklaa sopii hyvin yhteen, varmasti herkullinen kakku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. Kakku oli iiiiihanaaa:)

      Poista
  2. Epäileväinen23.7.15

    Jotenkin vierastan ajatusta raa'asta kananmunasta.. Onko todella turvallista syödä sitä? On paljon mousseohjeita, joihin laitetaan munaa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptin munat on kypsennetty vesihauteessa,joten vaaraa ei ole. Suomessa salmonellaa ei juuri ole,joten minä olen ollut aika huithapeli raakojenkin munien käyttäjä. Lapsi saa aina taikinakulhot nuoltaviksi:)
      Mutta mikäli tarkkana haluaa olla,kannattaa ehdottomasti suosia kakkuja,joissa muna on kypsennetty.

      Poista
  3. Anonyymi16.8.16

    Salmonella kuolee 70-75 asteessa, joten 60 asteen lämpötilassa tapahtuva kuumamarengin keittäminen ei bakteereita vielä tapa. Mutta tosiaan, Suomessa ei ole syytä salmonellaa kananmunissa pelätä, vaikka toki se on mahdollista saada.

    VastaaPoista