1.3.14

Red velvet fudge!


Samettisen pehmeä fudge on ollut to do -listallani jo pitkään. Sain vihdoin hankittua kunnon sokerilämpömittarin, joten aika fudgen valmistamiselle oli otollinen. Päädyin tekemään älyttömän hyvästä jenkkiläisestä red velvet -kakusta inspiroituneena red velvet -fudgea. Ohjetta en lähtenyt keksimään tai soveltamaan, vaan se on suoraan napattu Elisabeth Labaun Karkintekijän käsikirjasta. Jotta onnistut, seuraa reseptiä tarkastit. Erityisesti lämpötilojen suhteen kannattaa olla tarkkana. Labau suositteleekin kirjassaan kalibroimaan lämpömittarin, jotta asteenkaan heittoa ei pääse syntymään.

Tätä kannattaa kokeilla!
-Doro-




Red velvet fudge (10 x 25 cm:n vuoka):


fudge:

2.4 dl piimää (ei rasvatonta)
25g makeuttamatonta kaakaojauhetta
50g glukoosisiirappia
450g sokeria
0.25 tl soodaa
60g voita kuutioina
1 tl vaniljauutetta
0.5 tl punaista pastaväriä

 

tuorejuustokuorrute:

20g huoneenlämpöistä voita
30g huoneenlämpöistä tuorejuustoa (Philadelphia)
0.5 tl vaniljauutetta
110g tomusokeria


Fudge:
Vuoraa vuoka (10x25 cm) leivinpaperilla niin pohjasta kuin reunoilta.
Sekoita piimä, kaakaojauhe, glukoosisiirappi, sokeri ja sooda vähintään 5 litran vetoisessa kattilassa. Kuumenna seosta keskilämmöllä ja vatkaa ainekset sekaisin, kunnes se on sileää. Jatka sekoittamista, kunnes sokeri on liuennut ja seos alkaa kiehua kunnolla.
Kun sokeri on liuennut, pyyhi sitten kattilan sisäreunoihin kertynyt neste esim. kostealla paperilla. Näin seos ei pääse kiteytymään. Upota sokerilämpömittari seokseen ja keitä seosta keskilämmöllä SEKOITTAMATTA, kunnes mittari näyttää 115 astetta. Tähän voi mennä jopa 15 minuuttia.

Kun mittari näyttää 115 astetta, ota kattila liedeltä ja kaada makeismassa tehosekoittimen kulhoon. Älä kuitenkaan kaavi kattilan reunoja ja pohjaa kaataessasi massaa. Näin vältät sokerikiteiden syntymisenä. Lisää kuutioitu voi, vanilja ja punainen pastaväri seoksen pinnalle sekoittamatta ja anna seoksen jäähtyä 46 asteiseksi. Älä koske kulhoon tänä aikana.

Kun massa on 46 asteista, ala vatkata sitä hitaalla keskinopeudella käyttäen levyvispilää ym. Jonkin ajan kuluttua (n. 10 min.) massa alkaa menettää kiiltoaan ja lopulta se muuttuu paksuksi ja täysin kiillottomaksi. Tällöin se on valmista. Kaavi makeismassa nopeasti ennen sen jähmettymistä vuokaan ja tasoita levyn pinta.´

tuorejuustokuorrute:
Vatkaa huoneenlämpöiset voi ja tuorejuusto sekä vaniljauute keskinopeudella tasaiseksi massaksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja sekoita hitaasti, kunnes tomusokeri on sekoittunut kokonaan ja tämän jälkeen voimakkaammin, kunnes massasta tulee kevyttä ja ilmavaa. Kaada kuorrute fudgen päälle ja tasoita pinta. Jäähdytä jääkaapissa noin tunti, jonka jälkeen voit leikata fudgen paloiksi.

Tarjoa fudge huoneenlämpöisenä.

2 kommenttia:

  1. mistä ostit ton mittarin? en oo löytäny mistää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin digitaalisen mittarin Ullan unelmasta. On toiminut erinomaisesti.

      Poista