7.8.15

mustikka-rahkaboston!Meikäläistä riivaa tähän vuodenaikaan marjahulluus. Varsinkin tänä vuonna mm. mustikoita on niin paljon kuin vain jaksaisi kerätä. Meidän pakkaset eivät enää mahduta sisälleen yhtäkään pakasterasiaa, joten nyt keräämiäni marjoja täytyy jo työntää leivonnaisiin, mikä sinänsä ei ole harmi laisinkaan.

Valmistin muutaman mustikkaherkun, niistä toisen, mustikka-rahkabostonin reseptin löydät alta. Mustikka kyllä mehevöittää pullan ihan uusiin sfääreihin ja voi vitsit että se maistuu hyvältä pullan kaverina.

Ensi viikolla postaan toisen mustikkareseptini. Nyt hyvää viikonloppua!
-Doro-
mustikka-rahkaboston (2 x 20cm:n vuoka tai 2 x suorakaide leipävuoka):


pullataikina:

2.5 dl maitoa
puoli pkt hiivaa
1rkl kardemummaa
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
100g voita huoneenlämpöisenä

mustikka-rahkatäyte:

1 prk maitorahkaa
1 muna
1 dl sokeria
n. 8 dl tuoreita mustikoita
2 rkl perunajauhoja

lisäksi
muna bostonien voiteluun
raesokeria koristeeksi


pullataikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja taikinaan ja ala vaivata sitä. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pullataikina kimmoisaksi. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mielestäni paras pullataikina tulee riittävän pehmeästä taikinasta, joten ole tarkkana jauhojen määrän kanssa.
Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa noin 30 min., kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.

mustikka-rahkatäyte ja pullien kokoaminen + paistaminen:
Sekoita täytteen aineet mustikoita lukuun ottamatta tasaiseksi massaksi.

Ota taikinasta kaksi pientä palleroa sivuun ja kaulitse niistä ohuet ympyrän muotoiset pohjat kahteen 20 cm:n  irtopohjavuokaan (jos käytät leipävuokia, tee suorakaiteet). Nosta pohjat voideltuihin vuokiin. Ota lopusta taikinasta puolet ja kaulitse se jauhotetulla alustalla ohuehkoksi levyksi. Levitä rahkatäytteestä puolet taikinalevyn päälle. Ripottele puolet mustikoista rahkan päälle. Rullaa taikinalevy rullaksi. Täyte pyrkii valumaan pois, joten ole varovainen rullatessasi taikinaa.

Leikkaa terävällä veitsellä valmiista taikinarullasta noin neljän sentin paloja ja nosta ne vuokiin taikinapohjien päälle. Älä laita palasia aivan vieriviereen, vaan jätä kohoamisvaraa. Toista sama käsittely lopulle taikinalle. Anna kohota n. 15 min. 

Voitele bostonit munalla ja ripottele pintaan raesokeria. Paista vuokia uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30 min. tai kunnes bostonit ovat kypsiä. Mikäli pullat meinaavat ottaa väriä jo paistamisen alussa, voit hieman laskea lämpöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti