5.3.16

Iskälle synttäriksi vadelma-maitosuklaamoussekakku!


Iskäni täytti vuosia ja tokihan hänelle kakku piti tehdä. Varsinaisesti en kehittänyt mitään uutta ja upeaa reseptiä, vaan käytin vanhaa, hyväksi toteamaani reseptiä muutamaa raaka-ainetta vaihtaen.

Blogini yksi suosituimmista resepteistä on ihana mustaherukka-suklaamoussekakku. Tämän kakun tein täysin samalla reseptillä vaihtamalla  tumman suklaan maitosuklaaseen ja mustaherukat vadelmiin. Lisäksi käpelöin myös sokerien määriä ja lisäsinpä vielä vadelmamousseen tuorejuustoa täyteläisyyttä antamaan.

Koristelun hoidin tällä kertaa täysin valmiilla tuotteilla. Ostin macaroneista lähtien kaiken kaupasta. Joskus on ajanpuutteen vuoksi pakko hieman oikoa. Mielestäni kakuksta tuli todella kaunis ja tyylikäs. Mitäs mieltä olette?

Synttärisankari kehui kakkua. Itsekin maistoi ja kyllä, herkkuahan tämä oli.

Ihanaa viikonlopun jatkoa!
-Doro-






Mustaherukka-suklaamoussekakku (n.23 cm:n kakku):

Brownie-pohja (24 cm:n irtopohjavuoka):

100 g suklaata (esim. taloussuklaata tai vahvempaa)
170 g voita
0.5 dl fariinisokeria
1.5 dl dl sokeria
2 munaa
1.7 dl vehnäjauhoja

Suklaamousse:

170 g maitosuklaata
7 keltuaista
2 dl vispikermaa
3 liivatetta

0.7 dl vettä
0,5 dl sokeria

vadelmamousse:

 n. 400g vadelmia (sen verran, että syntyy n. 2 dl marjamelbaa)
0.75 dl tomusokeria
3,5 liivatetta
2,25 dl vispikermaa
100g Philadelphia tuorejuustoa

koristelu:

Macaroneja, vadelmasuklaata, hopeahelmiä, kotimaisia vadelmia ja kermavaahtoa


brownie-pohja:
Kuutioi voi ja paloittele suklaa. Siirrä ne kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Mittaa sokerit kulhoon ja kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Tarkista, että seos on jäähtynyt korkeintaan kädenlämpöiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan käsivispilällä voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kunnostettuun 24 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa noin 20-25 min. Pohja saa jäädä sisältä hieman kosteaksi. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.

Kun pohja on täysin jäähtynyt, leikkaa siitä rengasmuotilla halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen pala. Laita leikattu pohjapala tarjoilualustalle. Isonna rengasmuottia noin 23 cm:n kokoiseksi ja aseta se kakun pohjapalan ympärille. Vuoraa rengasmuotin reunat kauttaaltaan kalvolla. Kalvo auttaa saamaan kakun siististi pois muotistaan.

HUOM! Mikäli et omista rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Leikkaa tällöin brownie-pohjaa silmämääräisesti pienemmäksi ja aseta pohja takaisin irtopohjavuokaan (päällystä pohja leivinpaperilla). Suojaa irtopohjavuoan reunat kalvolla.

suklaamousse:
Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.

Valmista mousse: Tee hieman esivalmisteluja. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa.  Vaahdota kermasta 2 dl jo valmiiksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos tuntuu myös käteen kuumalta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää muna-sokeriseosta sähkövatkaimella tai yleiskoneessa, kunnes se on kuohkeaa, vaaleaa ja jäähtynyttä.

Yhdistä sula suklaa muna-sokerivaahtoon. Maitosuklaa leikkaa herkästi kiinni, joten kaada suklaata ohuena nauhana munavaahtoon koko ajan varovasti sekoittaen. Suklaa ei saa olla liian kylmää, mutta ei myöskään tuntua käteen kuumalta.

Ota kermasta noin 0.5 dl erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Lisää liivatekerma suklaa-munavaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma kevyesti käännellen. Kaada mousse brownie-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

vadelmamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba tomusokerilla. HUOM! Mikäli marjat ovat ulkomaisia, keitä niitä hetki pienessä vesitilkassa.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Sekoita tuorejuusto yhtenäiseksi massaksi. Lisää kerma ja vaahdota seos.

Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana lopun melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Tarkista, että melba on jäähtynyt, muttei hyytynyt. Yhdistä muutama lusikallinen kermaa melbaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen seos lopun kerman joukkoon ja sekoita varovasti käännellen. Kaada mousse hyytyneen suklaamoussen päälle ja laita takaisin jääkaappiin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.

koristelu:
Itse käytin koristeina kaikkea, mitä kaupasta saa valmiina: macaroneja, vadelmasuklaata, kotimaisia vadelmia, hopeahelmiä ja kermavaahtoa.

4 kommenttia:

  1. Oi, oi. Tämä on aivan ihana. Pakko kokeilla pian!

    VastaaPoista
  2. Vierailija12.3.16

    Mihin käytät tästä ylimääräiseksi jäävät valkuaiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti teen seuraavana päivänä munakasta. Mulla on se etu,että poikani tykkää munakkaasta,mutta ei keltuaisesta. Helppoa siis.
      Pakastaminen on yksi vaihtoehto. Neljä kuukautta säilyvät. Toisaalta voit tehdä myös esim pavlovaa tai ihan vaan marenkia.

      Poista