3.6.16

Mustikka-valkosuklaamoussekakku ja peilikiille!


Päätin kokeilla uudemman kerran peilikuorrutusta. Tällä kertaa kuorrutin mustikka-valkosuklaamoussekakun. Kuten kuvista näkyy en onnistunut ihan niin hyvin kuin ensimmäisellä kerrallani. Ongelmaksi muodostui liian kylmä kakku. Kuorrutus jämähti pintaan nopeasti ja marmorointi epäonnistui. Reunat niin ikään jäivät epätasaisiksi kun kuorrutus jämähti kakun pintaan vielä kun uutta kuorrutusta valui päälle.

Unohdin kakun illalla pakkaseen melkein kahdeksi tunniksi. Lisäksi otin kakun juuri ennen kuorrutteen levitystä huoneenlämpöön. Tästä oppineena ensi kerralla annan kakun olla vain reilun tunnin pakastimessa. Lisäksi kakku voi odotella pöydällä lähes koko kuorrutuksen teon ajan.

Kakku matkasti päiväkotiin kiitoksena poikani hellästä ja huolehtivaisesta hoidosta. Mousset maistuivat herkullisilta kulkoista jämiä kaapiessani. Sain myös palautetta, että kakku maistui hyvältä.

Huomenna minulla on viimeinen työpäivä ennen loman alkua. Jippiii!

-Doro-




Mustikka-valkosuklaamoussekakku (22 cm):

pohja:

2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

mustikkamousse:

 n. 400g mustikoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl marjamelbaa)
0.75 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

valkosuklaamousse:

225g valkosuklaata
¾ dl maitoa
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:

3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
violettia elintarvikeväriä


pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita taikinaa vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä. Paista 200 asteessa n. 6 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on kypsä. Anna jäähtyä.

Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Säädä rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se pohjan ympärille. Rengasmuotin tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilulautaselle. Vuoraa rengasmuotti kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.

Mikäli sinulla ei ole säädettävää rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Tällöin leikkaa pohjasta irtopohjavuokaa pienempi pala ja aseta se esim. leivinpaperilla pohjastaan vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Voit myös asettaa pahvisen kakkualustan irtopohjavuoan pohjalle. Käytä kakkukalvoa myös irtopohjavuokaan kakkua tehdessäsi.

mustikkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba tomusokerilla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Yhdistä marjamelba kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin.

valkosuklaamousse:
Ennen kuin alat valmistamaan valkosuklaamoussea varmista, että mustikkamousse on jo suhteellisen hyytynyt.

Rouhi valkosuklaat karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja lisää valkosuklaarouhe. Anna hetki olla ja sekoita sitten tasaiseksi massaksi. Purista liivatteista vesi pois ja lisää valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. (Mikäli liivatteet eivät sula helposti joukkoon, voit lämmittää massaa varoen liedellä, jotta liivatteet sulavat täysin valkosuklaamassaan.)

Vaahdota kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa n. 1 dl jäähtyneet muttei hyytyneen valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää nyt valkosuklaamassa lopun kerman joukkoon tasaisesti kaataen ja koko ajan sekoittaen. Kaada mousse hyytyneen mustikkamoussen päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 5 tunniksi, mieluiten koko yöksi.

peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.

Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja violetti elintarvikeväri. Soseuta massaa sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.

Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se perusmassaa tummemman violetiksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32 asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole nopea kaikissa tekovaiheissa. Mikäli massat jäähtyvät liikaa, voit notkistaa niitä vesihauteessa saadaksesi ne halutun lämpöisiksi.

Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.

Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua. (Kuten huomaat minulla kakku oli aavistuksen liian kylmä ja kuorrutus jämähti liian nopeasti sen pintaan. Marmorointi ei onnistunut täysin haluamallani tavalla). Valuta lusikalla tummemman violettia kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.

Koristele kakku esim. syötävillä kukilla, sireeneillä.

6 kommenttia:

  1. Harvinaisen kaunis sinisyys kakussa houkuttaa maistamaan !
    n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Violetilla pastavärillä aikaansaatu. Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Anonyymi9.6.16

    Hei! Upea kakku! Varmistaisin vielä ennenkuin aloitan oman kakun teon, että käytetäänkö glukoosisiirappia todella vain 10 grammaa. Joissakin muissa peilikiilteen ohjeissa, joihin netissä törmäsin, määrä oli kymmenkertainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Itse valitsin ohjeen vähäisellä glukoosisiirapin määrällä,koska minulla ei sitä kaapissa juurikaan ollut.
      Olen myös pistönyt silmälle reseptit,joissa glukoosia on paljon. Töytyisi joskus testata,jotta voisi vertailla kuorrutuksia.

      Poista
  3. Kiitos paljon loistavasta ohjeesta! Sain onnistumaan ensimmäisellä kerralla, ihanaa :) Tässä linkki tekemääni kakkuun: http://leipoosukkasillaan.blogspot.fi/2016/07/mustaherukka-suklaamoussekakku.html terveisin Erja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa,että onnistuit.upea kakku sulla.

      Poista