15.9.16

Puolukka-nougatkakku!


Kukkuu. Tarkoitukseni ei ole ollut olla näin kauaa poissa blogista. Käytäntö on kuitenkin sanellut poissaoloni. Aika on kortilla ja tämäkin viikko on mennyt juostessa.

Maanantaina leivoin kakkupohjan uudella vuoalla, jonka hankin Annin uunissa -verkkokaupasta. Muuten ihan vaan tiedoksi, etten ikinä ole onnistunut niin hyvin sokerikakkupohjassa kuin tätä uutta vuokaani käyttämällä.

Tiistaina iltamyöhällä työpäivän ja -palaverin jälkeen aloin vääntämään täytettä. Keskiviikkona minun piti ehtiä kuvata kakku, mutta apua illat ovat jo liian lyhyitä valon suhteen. Kun pääsin kotiin työkoulutuksestani, niin aurinko oli jo lähes piilossa.

Tänään sitten lähdin töistä yhden jälkeen, jotta ehtisin kuvata kakun. Sitten poikani päiväkodin vanhempainiltaan ja nyt vihdoin olen koneen ääressä postausta tekemässä. Yhden lusikallisen olen kakkua maistanut. Kehtaako sitä enää kenellekään tarjota? Aika vanhaa sanoisinko...

Mutta kaiken tämän jälkeen suosittelen ehdottomasti tekemään kakun. Tuo yksi lusikallinen, jonka kakkua maistoin oli erinomainen. Puolukat ovat ihanan kirpeitä, nougat puolestaan mielettömän makeaa. Täydellistä, sanoisinko.

Huh. Viikonloppu jo häämöttää. Sitä odottelenkin jo kovasti.

-Doro-





Puolukka-nougatkakku (15cm):

pohja:

3 munaa
sokeria sama tilavuus kuin munia
vehnäjauhoja 2/3 munien tilavuudesta
perunajauhoja 1/3 munien tilavuudesta
1 tl leivinjauhetta

voita ja jauhoja vuoan voiteluun ja jauhottamiseen

puolukkamoussetäyte:

1,2 dl puolukkapyreetä (tarvitset hieman enemmän puolukoita, kuin mitä pyrettä tarvitaan)
¾ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 ½ liivatetta
½ prk pehmeää maitorahkaa
1 ½ dl vispikermaa

n. 1 ½ dl puolukoita
50g nougata (esim. marabou)

n. ¾ dl maitoa, joka on maustettu sokerilla kostuttamiseen

kuorrutus ja koristelu:

2 dl vispikermaa
1 tl sokeria
n. 2 ½ dl puolukoita
50g nougata (esim. marabou)


pohja:
Mittaa pohjan munat lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin täsmälleen saman verran sokeria. Kaada sokeri kulhoon ja mittaa nyt tyhjään lasiin 2/3 munien määrästä vehnäjauhoja ja 1/3 munien määrästä perunajauhoja. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri kuivien aineiden joukkoon.

Kaada munat sokerin seuraksi kulhoon ja vaahdota seosta noin kymmenen minuuttia täydellä teholla. Vaahto on valmista, kun se on todella kuohkeaa ja väriltään vaaleaa.

Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista uunin alatasolla 170 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kypsän kakun tunnistaa siitä, että se on hieman irronnut vuoan reunoista ja tikulla kokeiltaessa, tikkuun ei jää taikinaa.

Ota vuoka uunista ja anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 20 minuuttia. Kumoa kakku tämän jälkeen ritilälle jatkamaan jäähtymistään.


puolukkatäyte ja kakun kokoaminen:
Kun kakku on täysin jäähtynyt, halkaise se kolmeen osaan.

Vuoraa vuoka tuorekelmulla pohjasta reunoihin asti. Nosta ensimmäinen halkaistu pohjan palanen vuoan pohjalle. Kostuta pohjaa ja jätä se odottamaan täytteen valmistumista.

Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Soseuta puolukat ja sokeri sauvasekoittimella sileäksi pyreeksi. Ota pyreestä kolmannes kattilaan ja lisää loppupyreen joukkoon maitorahka. Sekoita tasaiseksi.

Vaahdota kerma ja laita sivuun odottamaan.

Kuumenna kattilassa oleva puolukkapyree ja lisää puristetut liivatteet. Kun liivatteet ovat täysin liuenneet, kaada pyree ohuena maitorahka-puolukkaseoksen joukkoon. Nostele vaahdotettu kerma varovasti joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kaada moussesta puolet vuoassa odottavan kakkupohjan päälle. Lisää täytteen puolukoista puolet moussen päälle tasaisesti. Kuutioi nougat pieneksi kuutioksi ja lisää kuutioista puolet puolukoiden päälle. Nosta toinen halkaistu kakkulevy moussen, puolukoiden ja nougan päälle. Painele kevyesti pohja paikoilleen. Kostuta pohja.

Toista edellinen lopulle mousselle, puolukoille ja nougalle. Nosta viimeinen kakkupohja koko komeuden päälle. Muista kostuttaa myös se.

Laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista sen ympäriltä kelmu.

kuorrutus ja koristelu:
Vaahdota kuorrutuksen kerma ja mausta se sokerilla. Levitä kerma tasaisesti palettiveistä apuna käyttäen kakun sivuille ja päälle. Kasaa puolukat kakun päälle suureksi keoksi.

Sulata nougat vesihauteessa. Anna nougan jäähtyä ja valele sitä sitten kakun pintaan esim. lusikalla lorottaen. Nyt kakku on valmis. Ei muuta kuin nauttimaan.

4 kommenttia:

  1. Aivan upea ja ihana kakku! Tekisin kyllä heti tyttären syntäreille, jos hän vain välittäisi puolukasta. Itse rakastan puolukkaa. Pitääpä muistaa kuukauden päästä, kun omaa kakkua teen. :) Vaikka tuo edellinen kakkusikin houkuttaisi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole mahdoton puolukan ystävä,mutta sokerilla ryyditettynä se on herkkua. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

      Poista
  2. Tosi ihanan oloinen kakku! Nougat on niin hyvää! Tämä olisi ihanaa varmaan millä tahansa marjalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmasti toimii marjalla kuin marjalla. Nogan kaveriksi itse haluan ehdottomasti tosi hapanta. Nogat meinaa n niiiiiin makeaa.

      Poista