28.5.17

Raparperi-marsipaanipiirakka!


Oman pihani raparperit ovat vielä liian pieniä, jotta niistä raaskisi piirakkaa ruveta tekemään. Pistin mieheni rapsuvarkaisiin, jotta tässäkin talossa saataisiin kevään parasta herkkua eli raparperipiirakkaan. Niin ja niistä varkaista...Kai se on ainakin melkein luvallista hakea autiotalon pihasta raparperia???

Tämä raparperipiirakka saa uskomattoman herkullisen makunsa marsipaanista ja sitruunasta. Ehdottomasti kannattaa testata tätä herkkua. Meillä se hupeni vauhdilla.

Kevään valmistujaiset lähenee. Ensi postauksessa luvassa koonti herkullisimmista ja kauneimmista kakuista.

-Doro-





Raparperi-marsipaanipiirakka (neliö tai pyöreä):

pohja:

3 dl hienoja spelttijauhoja
2 rkl ruokosokeria
150g voita
n. 1 rkl vettä
(hieman voita piirakkavuoan voiteluun)

täyte:

100g marsipaania jääkaappikylmänä
50g voita
2 munaa
1 dl ruokosokeria
sitruunan kuori raastettuna
300g raparperia
1-2 rkl ruokosokeria raparperien päälle makeudeksi

koristeeksi mantelirouhetta ja tomusokeria


pohja:
Mittaa kaikki pohjan ainekset vettä lukuun ottamatta monitoimikoneeseen. Surauta ainekset murumaiseksi taikinaksi. Lisää vettä rkl kerrallaan niin kauan, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen pallo. Edellisen voi tehdä myös käsin ilman monitoimikonetta. Tällöin nypi ainekset sormilla murumaiseksi seokseksi ja lisää lopuksi vesi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi tekeytymään.

Voitele piirakkavuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja nosta pohja jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

täyte ja piirakan paistaminen:
Raasta jääkaappikylmä marsipaani karkeaksi raasteeksi. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri sekaisin ja lisää sulan voin joukkoon. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kattilassa sakenee. Älä anna seoksen kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon marsipaani. Raasta joukkoon myös sitruunan kuoriraaste. Anna jäähtyä.

Puhdista raparperit ja paloittele ne. Kaada jäähtynyt täyte piirakkapohjalle. Ripottele täytteen päälle raparperipalat. Ripottele sokeri raparperien päälle. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia tai kunnes piiras on saanut kauniin värin.

Koristele piirakka mantelirouheella ja tomusokerilla.

4 kommenttia:

  1. Ihana piirakka, nam! <3 Ja tuleepahan autiotalon raparperit käyttöön. Parempi se kuin että mätänisivät sinne. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. Parempi syödä raparperit pois, ku antaa mädäntyä. Kiitos.

      Poista
  2. Oi miten upea piirakka! Saadaanko jakaa tämä ihanuus meidän facessa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja jakamiseen saatte mun luvan. Toki toivon,että linkkaatte mun blogin reseptin yhteyteen.

      Poista