Ensimmäinen päivitys ensimmäisessä omassa blogissani.
Onnittelen itseäni jo siitä, että onnistuin saamaan blogini päivänvaloon. Toiseksi
onnittelen itseäni, että jaksoin sinnikkäästi uurastaa koneen ääressä, vaikka
hikikarpalot valuivat jo ohimoilla. Sen verran epätietokoneihminen olen. Vieläkään
en ole kartalla kaikista säädöistä ja ominaisuuksista blogissani, mutta eiköhän
harjoitus tee mestarin myös tällä saralla.
Kolmanneksi haluan onnitella itseäni mahtavista
macaron-leivoksista, jotka ovat ehkä parasta mitä tiedän. Macaroneja pidetään
haastavina leivoksina. Itse en ole koskaan kokenut haasteita niiden kanssa.
Ehkäpä syy tähän löytyy systemaattisesta valmistautumisestani. Ennen
ensimmäistä kokeiluani surffasin netissä tietoa etsien. Katselin myös aika
määrän videoita You Tubesta. Valmistautumisvaiheeni kulminoitui reseptin
valintaan ja kokeiluun. Onnistuneen ensikokeilun jälkeen olen valmistanut
macaroneja samalla reseptillä useita kertoja.
Mielestäni keskeisin kulmakivi onnistuneiden leivosten
valmistamisessa on taikinan oikea koostumus. Liika taikinan sekoittaminen tekee
siitä löysää, jolloin macaronit lässähtävät leveiksi pannukakuiksi. Liian
vähäinen sekoitus puolestaa takaa macaronien halkeilun. Mutta kun on kerran
onnistunut, tietää millaista taikinan tulee olla (valuu nuolijasta hitaasti ja kiiltää kauniisti).
Leivosten täytteenä on ihanaa mansikkaista buttercreamia
sveitsiläiseen tapaan. Sveitsiläisessä tavassa tehdään ensin marenki, johon voi
vatkataan. En varmasti ole ainoa, jolle perinteiset jenkkiläiset voikreemit
ovat liian jööttejä ja ällöjä. Käyttämäni buttercream on tällöin siis oiva
vaihtoehto. Se on kevyempää ja luonnollisesti vähemmän voista. Ohjeen olen
bongannut crumbbossilta tehden siihen yhden muutoksen: tässä kreemissä ei käytetä ohentajaa (shortening), vaan kaikki rasva on ehtaa voita.
Mansikkamacaronit (noin neljä pellillistä, joista valmiita leivoksia syntyy noin 35):
180 g
sokeria
160 g
mantelijauhoja (täysin valkoisia esim.Meiran)
160 g
tomusokeria
punaista elintarvikeväri jauheena
Vaahdota valkuaiset. Lisää puolet sokerista vähitellen
joukkoon. Lisää loput sokerista kun vaahto on niin kiinteää, ettei se valu
vispilästä. Vatkaa vielä tovi. Sekoita mantelijauhe, tomusokeri ja
elintarvikeväri keskenään. Siivilöi valkuaisvaahtoon ja sekoita nuolijalla niin
kauan kunnes taikina tippuu nuolijasta. Taikina ei saa valua norona eikä myöskään olla
liian jööttiä. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja. Kopauttele
peltejä pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät ja anna seistä niin kauan
kunnes voit koskea taikinaa ilman, että sormesi sotkeentuvat (n. 20 min).
Paista noin 12min noin 160 asteessa . Paistoaika ja uunin lämpö ovat
viitteellisiä, koska uunitkin ovat niin erilaisia. Macaronpohjat ovat valmiita, kun ne lähtevät irti
leivinpaperista. Täydellinen macaronpohja on päältä rapea, sisältä tahmea ja
siinä on pieni kaulus.
Mansikkainen buttercream sveitsiläiseen tapaan (riittää reilusti edellisiin pohjiin):
buttercream:
1½ valkuaista
85 gsokeria
55 g
tomusokeria siivilöitynä
155 g
suolatonta voita reilusti huoneenlämpöisenä (jos voi on yhtään viileää, menee homma
plörinäksi)
½ tl vaniljaesanssia
mansikkamarmeladi:
2.5 dl
mansikoita
n. ½ dl sokeria
Tee ensin mansikkamarmeladi. Mittaa mansikat ja sokeri
kattilaan ja anna kiehua hiljalleen ainakin 40 min. tai kunnes koostumus on
sopiva. Anna jäähtyä.
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan
sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta. Ota kulho pois vesihauteesta ja
vatkaa sähkövatkaimella/tehosekoittimessa noin 5 min. kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää tomusokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää vaniljaesanssi ja reilusti
huoneenlämpöinen voi yhdellä kertaa ja hurauta todella nopeasti sekaisin.
Suurin ongelma, joka saattaa tulla eteesi buttercreamin valmistuksessa on voin
ja marengin sekoittumattomuus. Seos ikään kuin juoksettuu. Tässä kohtaa
suosittelen jatkamaan vatkaamista kevyesti niin kauan kunnes kreemi on jälleen
kasassa. Tosin lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin jos saat aineet sekaisin kertalaakista. Lopuksi lisää mansikkamarmeladi kreemin joukkoon varovasti sekoittaen.
Sitten vain macaroneja täyttämään.