9.11.12

Macaroneja ja tuskanhikeä...Ensimmäinen päivitys ensimmäisessä omassa blogissani. Onnittelen itseäni jo siitä, että onnistuin saamaan blogini päivänvaloon. Toiseksi onnittelen itseäni, että jaksoin sinnikkäästi uurastaa koneen ääressä, vaikka hikikarpalot valuivat jo ohimoilla. Sen verran epätietokoneihminen olen. Vieläkään en ole kartalla kaikista säädöistä ja ominaisuuksista blogissani, mutta eiköhän harjoitus tee mestarin myös tällä saralla. 

Kolmanneksi haluan onnitella itseäni mahtavista macaron-leivoksista, jotka ovat ehkä parasta mitä tiedän. Macaroneja pidetään haastavina leivoksina. Itse en ole koskaan kokenut haasteita niiden kanssa. Ehkäpä syy tähän löytyy systemaattisesta valmistautumisestani. Ennen ensimmäistä kokeiluani surffasin netissä tietoa etsien. Katselin myös aika määrän videoita You Tubesta. Valmistautumisvaiheeni kulminoitui reseptin valintaan ja kokeiluun. Onnistuneen ensikokeilun jälkeen olen valmistanut macaroneja samalla reseptillä useita kertoja.

Mielestäni keskeisin kulmakivi onnistuneiden leivosten valmistamisessa on taikinan oikea koostumus. Liika taikinan sekoittaminen tekee siitä löysää, jolloin macaronit lässähtävät leveiksi pannukakuiksi. Liian vähäinen sekoitus puolestaa takaa macaronien halkeilun. Mutta kun on kerran onnistunut, tietää millaista taikinan tulee olla (valuu nuolijasta hitaasti ja kiiltää kauniisti).

Leivosten täytteenä on ihanaa mansikkaista buttercreamia sveitsiläiseen tapaan. Sveitsiläisessä tavassa tehdään ensin marenki, johon voi vatkataan. En varmasti ole ainoa, jolle perinteiset jenkkiläiset voikreemit ovat liian jööttejä ja ällöjä. Käyttämäni buttercream on tällöin siis oiva vaihtoehto. Se on kevyempää ja luonnollisesti vähemmän voista. Ohjeen olen bongannut crumbbossilta tehden siihen yhden muutoksen: tässä kreemissä ei käytetä ohentajaa (shortening), vaan kaikki rasva on ehtaa voita.


Mansikkamacaronit (noin neljä pellillistä, joista valmiita leivoksia syntyy noin 35):

140 g valkuaista
180 g sokeria
160 g mantelijauhoja (täysin valkoisia esim.Meiran)
160 g tomusokeria
punaista elintarvikeväri jauheena


Vaahdota valkuaiset. Lisää puolet sokerista vähitellen joukkoon. Lisää loput sokerista kun vaahto on niin kiinteää, ettei se valu vispilästä. Vatkaa vielä tovi. Sekoita mantelijauhe, tomusokeri ja elintarvikeväri keskenään. Siivilöi valkuaisvaahtoon ja sekoita nuolijalla niin kauan kunnes taikina tippuu nuolijasta. Taikina ei saa valua norona eikä myöskään olla liian jööttiä. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja. Kopauttele peltejä pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät ja anna seistä niin kauan kunnes voit koskea taikinaa ilman, että sormesi sotkeentuvat (n. 20 min). Paista noin 12min noin 160 asteessa . Paistoaika ja uunin lämpö ovat viitteellisiä, koska uunitkin ovat niin erilaisia. Macaronpohjat ovat valmiita, kun ne lähtevät irti leivinpaperista. Täydellinen macaronpohja on päältä rapea, sisältä tahmea ja siinä on pieni kaulus.

Mansikkainen buttercream sveitsiläiseen tapaan (riittää reilusti edellisiin pohjiin):

buttercream:
1½ valkuaista
85 gsokeria
55 g tomusokeria siivilöitynä
155 g suolatonta voita reilusti huoneenlämpöisenä (jos voi on yhtään viileää, menee homma plörinäksi)
½ tl vaniljaesanssia

mansikkamarmeladi:
2.5 dl mansikoita
n. ½ dl sokeria

Tee ensin mansikkamarmeladi. Mittaa mansikat ja sokeri kattilaan ja anna kiehua hiljalleen ainakin 40 min. tai kunnes koostumus on sopiva. Anna jäähtyä.

Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa sähkövatkaimella/tehosekoittimessa noin 5 min. kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää vaniljaesanssi ja reilusti huoneenlämpöinen voi yhdellä kertaa ja hurauta todella nopeasti sekaisin. Suurin ongelma, joka saattaa tulla eteesi buttercreamin valmistuksessa on voin ja marengin sekoittumattomuus. Seos ikään kuin juoksettuu. Tässä kohtaa suosittelen jatkamaan vatkaamista kevyesti niin kauan kunnes kreemi on jälleen kasassa. Tosin lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin jos saat aineet sekaisin kertalaakista. Lopuksi lisää mansikkamarmeladi kreemin joukkoon varovasti sekoittaen. Sitten vain macaroneja täyttämään.