21.3.13

Pääsiäisen vaniljaboston!


Sunnuntaina saattaa ovikello kilahtaa ja oven takana seisoa pieniä noitia, miksei myös palomies Sameja (veljenpoikani päätti viime vuonna olla palomiesvirpoja). Tällöin on syytä löytyä jotakin virpojille palkaksi hienoista vitsoista. Mikäli lasten mieliherkuista mitään tiedän, ovat pääsiäismunat parhaita palkkoja. Jos haluaa oikein ilahduttaa, on kokemukseni mukaan syytä hankkia Kinder-munia. Ne kun tuppaavat olemaan suurimman osan herkkua.

Sillä välin kun pienet noidat kiertävät naapurustoa on aikaa leipoa taikka herkutella mehevällä vaniljabostonilla. Mikäli omistaa yleiskoneen, käy pullataikinan valmistaminen kuin itsestään. Myös vaniljatäytteessä voi hieman oikaista tekemällä sen valmiista vaniljakreemijauheesta. Ensimmäistä kertaa oikaisin tässä kohtaa ja se kannatti. Täyte oli erinomaista. Ainoa murheenkryyni meinasi olla pullataikinalevyn rullaaminen ja leikkaaminen. Täyte meinasi pursua uloa. Terävällä veitsellä leikaten ja erityistä varovaisuutta noudattaen kuitenkin onnistuin. Keväistä aurinkoiloa kaikille!



Vaniljaboston (2x 20 cm:n vuoka):


3.5 dl maitoa
30 g hiivaa
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
120 g voita huoneenlämpöisenä
vehnäjauhoja sopivasti

voiteluun muna/maitoa
raesokeria koristeeksi

vaniljatäyte:


2.5 dl maitoa
1.5 dl vaniljakreemijauhetta
1 rkl peruna- tai maissijauhoja

Valmista pullataikina lämmittämällä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää alkuun n. 4 dl jauhoja ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja jatka taikinan alustamista. Kun taikina on vielä löysähköä, lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina ja alusta se taikinan joukkoon. Voin lisäämisen jälkeen, lisää vielä jauhoja, mutta varo lisäämästä niitä liikaa. Muuten taikinasta tulee kovaa ja valmiista pullasta tiivistä. Mielestäni taikina on silloin juuri sopivaa, kun se jää juuri ja juuri sormiin ja kulhon reunaan kiinni. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Sillä välin kun taikina kohoaa, tee vaniljatäyte. Kiehauta maito ja lisää siihen vaniljakreemijauhe koko ajan sekoittaen. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

Vaivaa valmista ja kohonnutta taikinaa jauhotetulla alustalla hetki. Käytä jauhoja vain sen verran, ettei taikina jää kiinni. Kauli taikinasta suuri levy. Leikkaa reunasta kaksi irtopohjavuoan (20 cm) kokoista palaa ja asettele ne voideltujen irtopohjavuokien pohjalle. Levitä jäähtynyt vaniljatäyte suuren taikinalevyn päälle. Ripottele pinnalle peruna- tai maissijauhot. Rullaa levy varoen, jottei täyte pursua yli. Leikkaa rullasta noin viiden sentin paksuisia kiekkoja terävällä veitsellä ja aseta ne irtopohjavuokiin. Anna kohota sen aikaa kun uuni lämpiää.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kun uuni on valmis, voitele pullat munalla taikka maidolla. Ripottele päälle raesokeria. Paista noin puoli tuntia tai kunnes bostonit ovat päältä kauniin ruskeita ja sisältä kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti