17.7.13

65-vuotishääpäiväksi gluteiiniton suklaakakku vadelmarahkatäytteellä!Isovanhempani juhlivat juhannuksen jälkeen 65-vuotishääpäiväänsä. Aika kunnioitettava lukema, vai mitä. Juhlan kunniaksi tein pienen, kaksikerroksisen hääkakun, johon halusin ehdottomasti kokeilla maailmalla hääkakakuissa vilahdellutta sokerimassarypytystä. Mielestäni lopputulos oli näyttävä. Vaikeaa rypytyksen tekeminen ei ollut. Sen sijaan se vaati pitkää pinnaa ja rautaisia hermoja. Päällystin kakun ennen rypytyksiä valkoisella sokerimassalla. Päälle muotoilin vielä muotoilumassasta ruusuja, jotka värjäsin punaisella tomuvärillä.

Kakun täytteeksi tein raikkaan vadelmarahkamoussen, joka tasapainotti mukavasti täyteläistä ja mehevää suklaakakkupohjaa. Etsiskelin pitkään hyvää ohjetta gluteiinittomaan suklaakakkuun. Koska en löytänyt täydellistä vaihtoehtoa, päätin hieman muokata muutamia ohjeita täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Ja hyvät hyssykät sentään, että muokkaamani ohje oli TÄYDELLINEN! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Pidin kakkupohjasta jopa siinä määrin, että muokkasin sen myös vehnäjauhoilla leivottavaksi (tämä ohje löytyy tulevasta postauksestani).

Aurinkoa kaikille!
-Doro-
Gluteiiniton suklaakakku vadelmarahkatäytteellä (isovanhempieni 65-vuotishääpäiväkakku)

(kaksikerroksinen kakku. Alempi kerros 20 cm ja ylempi 16 cm. Kakkujen korkeudet n.10cm):


Suklaakakkupohjat (2x 20cm, 2x 16cm):


8.5 dl gluteiinitonta jauhoseosta (semper)
8 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
4 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
300g voita (pehmeää, muttei sulaa)
4.8 dl piimää
2 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
6 munaa

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:


2 dl valkuaista
4 dl sokeria
380 g suolatonta voita
100g suklaata

Vadelmarahkatäyte:


400g vadelmia
2 dl kermaa
2 dl pehmeää maitorahkaa
loraus maitoa
4 liivatetta
n. 1 dl tomusokeria siivilöitynä

Kuorrutus ja koristelu:

n. 700 g valkoista sokerimassaa kakkujen päällystämiseen
n. 300 g sokerimassaa rypytyksiinSuklaakakku:
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.. Lisää hyvin pehmeä voi (ei sula), piimä ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan sekoittamalla taikinaa voimakkaasti jokaisen munan lisäyksen välissä. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaikki vaiheet voi tehdä ilman koneita. Itse käytin sekoittamiseen isoa puuhaarukkaa.

Jaa taikina kunnostettuihin vuokiin (2x 20 cm:n vuoka, 2x 16 cm:n vuoka) siten, että toiseen 20 cm:n vuokaan tulee kaksi kertaa enemmän taikinaa kuin toiseen. Tee sama myös pienemmille, 16cm:n vuoille. Paista 180 asteessa n. 25-50 min. tai kunnes kakut ovat kypsiä. Pienemmät ja matalammat kakut kestävät kypsyä lyhyemmän aikaa, joten tarkkaile kakkuja niiden koko kypsymisen ajan.

Anna kakkujen jäähtyä. Leikkaa kakut pinnoistaan tasaisiksi. Ylimääräisen kakkupohjan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi cake popsien tekemiseen. Leikkaa korkeampi 20 cm: kakuista kahteen osaan. Leikkaa myös pienemmistä 16 cm:n kakuista korkeampi kahteen osaan.

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:
Sulata suklaa ja jätä jäähtymään.
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista ja riittävän paksua. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa. Älä myöskään lopeta vatkaamista liian aikaisin, jotta seos ehtii paksuuntua pursotettavaksi. Lisää lopuksi vaniljaesanssi ja sula hieman jäähtynyt suklaa.

Vadelmarahkatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa maitorahka ja siivilöity tomusokeri joukkoon. Lisää lopuksi hieman haarukalla murskatut vadelmat. Tarkista makeus ja lisää halutessasi tomusokeria. Liota liivatteet tilkkaan kuumaa maitoa. Kaada hieman jäähtynyt liivateliemi ohuena nauhana vadelmamousseen koko ajan sekoittaen.

Kakun kokoaminen ja koristelu:
Kakun leikkaamisen jälkeen, sinulla tulisi olla yht. kolme 20 cm:n suklaapohjalevyä ja kolme 16 cm:n suklaapohjalevyä. Vuoraa puhdas 20 cm:n irtopohjavuoka kelmulla. Aseta ensimmäinen kolmesta pohjalevystä kelmun päälle vuoan pohjalle.
Laita sveitsiläinen voikreemi pursotinpussiin, jossa on suuri pyöreä tylla. Pursota ensimmäisen 20cm:n pohjan reunaa mukaillen ympyrä. Levitä vadelmarahkaa ympyrän kehän sisään. Aseta toinen kakkupohja päälle ja pursota myös tälle reunaa mukaillen ympyrä. Lisää vadelmarahkaa jälleen kehän sisään ja aseta viimeinen pohja kakun päälle. Käännä kelmut kakun päälle ja laita vetäytymään+hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Toista sama pienemmille, 16 cm:n kakkupohjille. Laita sveitsiläinen voikreemi viileään, mutta ota se takaisin huoneenlämpöön noin puolituntia ennen kakkujen kuorruttamista.
Ota vetäytyneet kakut jääkaapista. Poista vuoat ja kelmut. Levitä loppu sveitsiläisestä voikreemistä kakkujen päälle ja reunoille tasaisesti palettiveistä apuna käyttäen. Laita hetkeksi jääkaappiin.

Jaa valkoinen sokerimassa suhteessa 1/3 ja 2/3. Kauli suurempi pala ohueksi levyksi ja levitä suuremman kakun päälle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois. Lisää ylijäänyt sokerimassa jäljelle jääneeseen pienempään sokerimassapalaan. Kaulitse myös se ja levitä pienemmän kakun päälle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois.

Rypytystä varten tarvitse yhtä, kahta tai useampaa väriä. Kaulitse (itse käytin pastakonetta) sokerimassa todella ohueksi ja leikkaa siitä n. 15 cm pitkiä ja muutaman sentin levyisiä suikaleita. Suikaleiden ei tarvitse olla tasaisia. Laita muovikelmu valmiiden suikaleiden päälle, jotteivät ne pääse kuivumaan. Kostuta kakun yläreunaa vedellä ja rypytä sokerimassasuikaletta kakun ympärille. Jatka uudella suikaleella ja häivytä saumakohdat taittamalla sokerimassasuikale itsensä alle. Aloita seuraava rypytyskerros aina edellisen kerroksen päälle. Jatka kunnes koko kakku on rypytetty. Ole tarkkana viimeisten rypytyskerrosten kanssa, jotta kakun alareunasta tulee siisti.

Rypytykset kannattaa tehdä ennen kuin kasaat kakut. Ennen kasaamista, paina neljä pilliä alempaan kakkuun ja leikkaa ne poikki kakun pintaa mukaillen. Pillien tehtävänä on tukea kakkua. Nosta ylempi kakkukerros alemman päälle. Voit halutessasi koristella esim. muotoilumassasta muotoilemillasi ruusuilla ym.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti