6.4.16

Punajuuri-vuohenjuustopiirakka!


Viikonloppuna vietimme naisporukalla iltaa kaverillamme. Tuttuun tapaan jokainen toi pöytään jotakin. Itse päädyin aika yllättäen tekemään suolaista leivonnaista. Yleensä nimittäin aina teen mielummin makeita herkkuja.

Päädyin tekemään piirakan sen helppouden vuoksi. Makupari punajuuri ja vuohenjuusto ovat vain maailman paras yhdistelmä, joten täytteen valinta ei ollut vaikeaa. Ihan kylmiltäni en uskaltanut lähteä piirakkaa tekemään, vaan selailin netistä useita reseptejä. Me Naisten sivuilta löysin reseptin, jota päätin kokeilla. Tietenkin muuttelin reseptiä hieman.

Minun versiossani täytettä maustaa tuore timjami ja balsamiviinietikka. Balsamico toi täytteeseen kaipaamaani happoa ja makeutta. Piirakka oli erinomaista.

-Doro-




Punajuuri-vuohenjuustopiiras (24 cm):

pohja:

3 dl vehnäjauhoja
100g kylmää voita
1 muna
n. 2tl kylmää vettä

täyte:

4 punajuurta
1 punasipuli
2 rkl oliiviöljyä
n. 0,5 dl tuoretta timjamia
1tl suolaa
n. 3 rkl/maun mukaan balsamiviinietikkaa
2 dl kermaa
2 munaa
200 g vuohenjuustoa
auringonkukansiemeniä / pinjansiemeniä / saksanpähkinöitä ym.


pohja:
Mittaa kulhoon jauhot ja nypi joukkoon voi niin, että seoksesta tulee murumaista. Lisää muna ja kylmä vesi, sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää murumaiseksi, lisää vettä pienissä erissä. Taikinasta muodostuu käsiin tarttumaton pallo.

Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Voitele vuoka ja kauli taikina vuokaan. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Leikkaa taikinan päälle leivinpaperi. Painele paperi myös vuoan reunoille. Kaada paperin päälle kuivia herneitä, riisiä ym. painoksi ja esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja poista leivinpaperi painoineen. Jätä pohja odottamaan täytteen valmistumista.

täyte:
Kuori ja raasta punajuuret ohueksi suikaleeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä kasviksia keskilämmöllä niin, että ne pehmenevät ja kypsyvät. Lisää timjami, suola ja balsamico. Maistele ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Anna seoksen hieman jäähtyä ennen sen lisäämistä piiraspohjan päälle. Jaa seos tasaisesti pohjan päälle.

Sekoita kerma ja kananmunat keskenään ja kaada seos vuokaan punajuurimössön päälle.

Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi siivuiksi. Asettele siivut vuokaan, ripottele siemenet/pähkinärouhe päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Tarjoa piirakka lämpimänä esim. vihersalaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti